Haruki Murakami: Norwegian Wood

Haruki Murakami: Norwegian Wood (436s.)

Japanilaisen Haruki Murakamin romaani Norwegian Wood (1987, suom. 2012) on herkkä ja melankolinen kertomus Toru Watanaben nuoruudesta ja ensirakkaudesta. Romaani vie lukijan 1960-luvun Tokioon ja näyttää senaikaista kuohuvaa maailmaa nuoren opiskelijamiehen silmin.

Kirja alkaa, kun keski-ikäinen Watanabe kuulee Beatlesin Norwegian Wood -kappaleen lentokoneessa. Laulu aiheuttaa Watanabessa vahvan reaktion ja tempaa hänet suoraan nuoruutensa muistoihin. Hän muistaa pitkästä aikaa ensirakkautensa, parhaan ystävänsä Kizukin tyttöystävän Naokon. ”I once had a girl, or should I say, she once had me…”

Romaanin juoni kulkee siis yhdessä Watanaben muistojen kanssa. Vaikka Watanabe itse on melko välinpitämätön ympäristöään ja yliopisto-opiskelujaan kohtaan, hänen ihmissuhteensa ovat silti myrskyisiä ja heittelevät nuorta miestä niin surun, hämmennyksen kuin kiihkonkin vallassa. Kun Watanaben paras ystävä Kizuki tekee itsemurhan 17-vuotispäivänään, Watanabe ja Naoko kasvavat toisiinsa kiinni ja tulevat hyvin läheisiksi lähes huomaamatta. Naoko on Watanaben todellinen ensirakkaus, mutta Watanabe kiintyy myös päättäväiseen ja hieman kummalliseen opiskelutoveriinsa Midoriin. Watanabe ajelehtii rakkauden, seksin, kummallisten ystävyyssuhteiden ja hämmennyksen maailmassa ja joutuu käsittelemään todella vaikeitakin tapahtumia, kuten parhaan ystävänsä itsemurhaa ja Naokon sairastumista.

Murakamin kerronta on pelkistettyä, mutta silti todella kaunista ja taidokasta. Hänellä on taito kietoa lukija sormensa ympärille niin, että tuntuu kuin olisi itse hänen luomassaan maailmassa.

Kirjasta on tehty myös kiitetty elokuva vuonna 2010.

Riina KIR2SN

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *