Michael Cunningham: Tunnit

Michael Cunningham: Tunnit

 

Tunnit on Virginia Woolfin teoksen Mrs. Dallowayn pohjalta kirjoitettu romaani. Kirja kuvaa kolmen eri aikakauden naisen tarinan yhden päivän ajalta. Naisia yhdistää yksi kirja: Virginia Woolfin kirjoittama Mrs. Dalloway, työnimeltään Tunnit.

Cunninghamin vuonna 1998 luomassa tarinassa seurataan 1990-luvun New Yorkissa elävää Clarissaa, joka on järjestämässä isoja juhlia AIDSia sairastavalle ystävälleen Richardille, joka on voittanut arvostetun runopalkinnon. Richard kutsuu ystäväänsä Mrs. Dallowayksi, koska naiset jakavat saman etunimen.

Laura Brown puolestaan elää 1940-luvun lopun Los Angelesissa. Hän odottaa toista lastaan ja viettää päivät kotonaan pienen Richie-poikansa kanssa. Lauran päivät ovat samanlaisia ja hän haluaakin paeta tukahduttavia arjen rutiineja ja muottiin valettua lähiöelämää lukemalla Virginia Woolfin Mrs. Dalloway-teosta. Laura päättää mullistaa elämäänsä ja karkaa hotellihuoneeseen lukemaan kirjaansa.

Kolmas nainen kirjassa on Mrs. Dallowayn kirjoittanut Virginia Woolf. On vuosi 1923 ja hän viimeistelee teostaan kesäasunnossaan, jossa viettää kesäkuista päivää kirjailijamiehensä kanssa. Virginian elämää varjostavat jatkuvat ”päänsäryt” ja masennuskaudet. Sisko ja tämän lapset tuovat piristystä eloon, samoin odotus paremmasta huomisesta Lontoossa. Kirjan viimeinen luku paljastaa ja kietoo lopullisesti yhteen näiden henkilöhahmojen tarinat.

Teos on taitavasti ja kauniisti rakenneltu. Kirja oli paikoitellen hieman raskasta luettavaa, mutta samaan aikaan se vetää puoleensa. Naisten ajatukset ovat harmaansävyisiä ja suru paistaa jokaisesta naisesta kaiken aikaa esille. Kirjan tunnelma surumielisyydessäkin on loistava. Tämän kirjan lukeminen sai minut kiinnostumaan Virginia Woolfin kiehtovasta ja traagisesta elämästä. Ehdottomasti lukemisen arvoinen!

 

-Jonna Koivunen-Pennilä Kir2sn-

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *