Tulevaisuus lainassa

OSAKOn hallituksen naiset ja edustajiston varapuheenjohtaja kävivät maanantaina 21.3 Linnanmaalla kuuntelemassa alueen kansanedustajien näkökulmia opintotukeen OYY:n järjestämässä paneelikeskustelussa. Paneelissa opintotuesta keskustelivat kansanedustajat Hanna Sarkkinen (vas.), Mari-Leena Talvitie (kok.), Tytti Tuppurainen (sd.) ja Mirja Vehkaperä (kesk.). 

Opintotukikeskustelu käy kuumana. Se herättää opiskelijoissa paljon ajatuksia ja tunteita, koska kyse on opiskelijan toimeentulosta. Hallitusohjelmassa asetetuissa tavoitteissa opintotuesta pitäisi säästää 70 miljoonaa euroa vuosien 2017–2019 aikana ja yhteensä 150 miljoonaa euroa pitkällä aikavälillä. Tätä tavoitetta kutsutaan myös opintotuen sopeutukseksi. Opintotuen selvitysmies Roope Uusitalon raportissa leikkaus toteutettaisiin muun muassa vähentämällä opintorahaa, rajaamalla opintotukikuukausia, pienentämällä ja rajoittamalla opintolainahyvitystä sekä lisäämällä opintolainan osuutta.

Nykyinen opintotukimalli ei ole paras mahdollinen, mutta ei se siitä ainakaan leikkaamalla parane. Koulutus ja sivistys ovat pienen yhteiskunnan turva. Kysymys kuuluukin, miksi juuri niistä leikataan? Onko oikein ottaa kaikkein köyhimmiltä? Vastaus molempiin on kieltävä. Mutta sitten tulee niitä ainaisia muttia. Lääkkeeksi opiskelijan riittämättömään toimeentuloon ehdotetaan opintolainaa ja työntekoa. Opiskelu on satsaus tulevaisuuteen, joten opintolainaa suositellaan ottamaan. Esimerkkinä käytetään sitä, että ottavathan aloittavat yrityksetkin lainaa. Tai aina voi mennä töihin ja tienata opintojen ohessa. Onhan ennenkin opiskeltu, käyty töissä ja hoidettu perhe samalla. Se on ahkeran suomalaisen normaalia arkea.

Mutta mitä jos opintolaina ja sen maksaminen kummittelee mielessä koko opintojen ajan? Opintolainan ottamiseen ei kannusta se tieto, että tulevaisuuden epävarmassa työllisyystilanteessa laina pitää kuitenkin maksaa takaisin. Nuoren aikuisen oman asunnon ostaminen ja perheen perustaminen lykkääntyvät kun ensin täytyy löytää tarpeeksi hyvä työpaikka, jotta saa maksettua opintolainansa takaisin.

Entä jos opiskelija uupuu suorittaessaan opintoja ja käydessään töissä samanaikaisesti? Kokopäiväisen opiskelun ja töiden yhteensovittaminen on haastavaa ja vuorokaudesta uhkaavat loppua tunnit kesken. Töitä tehdessä opinnot kärsivät aina jonkin verran ja saattavat jopa viivästyä tahattomasti, koska superihmisiä ei ole olemassa.

Olemme huolissamme opiskelijoiden tulevaisuudesta. Varsinkin niiden opiskelijoiden tulevaisuudesta, jotka opiskelevat esimerkiksi a) tutkintoon, jota ei arvosteta tarpeeksi, b) epävarmasti työllistävälle alalle ja c) matalapalkkaiselle alalle. Miten opiskelija maksaa kymmenien tuhansien eurojen opintolainansa takaisin, jos hän päätyy valmistumisensa jälkeen työttömäksi tai osapäivätöihin? Kysymmepä vain.  

Tanja Savolainen
OSAKOn hallituksen koulutuspoliittinen vastaava

Yöunet menee
Tulevaisuus mielessä
Otanko lainaa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *