Huom! Oamkin blogi poistuu käytöstä
Osana verkkoympäristön uudistustyötä blogisivusto poistuu käytöstä 30.6.2024. Blogien kirjoittajat vastaavat omien tekstien talteenottamisesta ja arkistoimisesta. Ajankohtaisten blogien julkaisemista kannattaa tarjota Oamk Journalille. Blogi on saatavilla lukutilassa sisäverkosta 31.12.2024 saakka.

Monthly Archive: elokuu 2016

Vieläkö hehkun?

Osallistuin eilen NortherGlow 2016-seminaariin, jossa oli lukuisia hyviä puhujia digitalisaatioon ja liiketoiminnan kansainvälistymiseen liittyen. Ensimmäinen puhuja Eric ”Mean Melin” Melin  AirGuitar show – reveal your own process sai innovaatiosolut heräämään ja aloitti energisoivasti seminaaripäivän. 5G ditalisaation veturina puolestaan suuntasi tehokkaasti katseita kohti tulevia vuosia.

Siili Solutionsin Seppo Kuulan esityksestä jäi mieleeni hänen joltain lainaama ajatus siitä, että yritys pitäisi nähdä koiravaljakkona, jossa aina jonkun koiran on saatava levätä välissä. Voisiko tätä ajatusta soveltaa OAMKin tutkinto-ohjelmien kehittämisessä?

Muina menestymisen tulijalkoina Kuula mainitsi digitaalisen vallankumouksen myötä keskittymisen palveluihin, yhdessä luomisen (co-creation) ja virtaviivaistamisen (lean-ajattelu). Tässä kohdassa ajatukseni risteili ops-työhön. Eiköhän mekin satsata oikein kunnolla siihen, että uudet opetussuunnitelmat tehdään yhdessä opiskelijoiden, yritysten ja muiden organisaatioiden edustajien kanssa?

Bisnesenkelin & menestyneen kasvuyrittäjän Kim Väisäsen puheenvuorosta mieleeni jäi erityisesti se, että on menestys (success) on hyvä erottaa onnistumisesta (success). Väisänen lainasi Churchilliä todeten ”Sucess is going from failure to failure without losing enthusiasm.” Hyvä pointti – menestyjä tosiaan onkin se, joka on sitkeä. Täytyy kestää alamäkiä ja olla valmis tekemään lujasti töitä.

Surviving the Tech Stormin Niclas Bergman vei kuulijat muutaman vuosikymmenen päähän. Tästä puheenvuorosta jäi erityisesti mieleeni se, että miten voisimme vielä paremmin valmentaa nuoria näkemään teknologian tuomia tulevaisuuden mahdollisuuksia. Bergman kertoi esimerkin itse ajavasta autosta, jonka yleistyminen voi tuoda suuren kasvumahdollisuuden alkoholijuomien valmistajille ja myyjille. Eipä olisi tullut mieleenkään tuollainen asia.

Seminaarin jälkeen meni kotiin posket punaisena innosta hehkuen ja pää täynnä kymmeniä ideoita ja mahdollisuuksia. Nyt seuraavana päivänä eletään kriittisiä hetkiä – ellen nyt kirjaa ideoita ylös tai laita jotain asioita käytännössä alulle, mikään ei muutu. Ensi viikolla olen jo unohtanut tuon glown ja palannut turvalliseen arkeen. Tai ehkä Google Ari Lampelan ohjeen mukaisesti lähden silti kokeilemaan jotain uuttaa, koska ”failure is success”!

Tiina Gallén, tiimipäällikkö, yliopettaja

Uuden-Seelannin harjoittelun loppusuora

Sanotaan, että joskus pitää mennä kauas nähdäkseen lähelle. Se pitää kyllä paikkaansa. Me suomalaiset pidämme usein esimerkiksi jokamiehenoikeuksia itsestäänselvyytenä, samoin kuin niin kutsuttua maalaisjärkeämme. Täällä vastakkaisella puolella maapalloa olen kuitenkin oppinut arvostamaan Suomessa ja...

Yhteisöllisyys on voimavara

Keskustelu Oulun ammattikorkeakoulusta ja mahdollisista tutkinto-ohjelmien lakkautuksista käy tällä hetkellä vilkkaana – hyvä niin.

Ottamatta kantaa suuntaan tai toiseen Kalevan esittämiin väitteisiin lakkautusuhan alla olevista koulutuksista tai ammattikorkeakoulun mahdollisiin säästökohteisiin, on joka tapauksessa hienoa nähdä aktiivisuutta asian suhteen niin opiskelijoiden kuin henkilöstön puolelta. Korkeakouluyhteisön tuleekin keskustella asioista avoimesti, faktapohjaisesti ja ennen kaikkea yhdessä.

Yhdessä tehdyt päätökset ovat kestävämpiä, silloin yhteiseen päämäärän on helpompi kaikkien sitoutua. Mikäli koko yhteisö ei ole hankkeiden takana, tulee se näkymään tuloksessa. Tämän voi yleistää ohjenuoraksi kaikkiin yhteisöihin. Läpinäkyvä ja osallistava valmistelu, julkiset esitykset ja julkinen keskustelu voivat hidastuttaa toimintaa, tehdä päätöksenteosta jäykkää ja luoda haasteita mm. viestinnälle. Ne kuitenkin takaavat sen, että kaikki toimet ovat varmasti perusteltuja ja viestintä hyvää ja suunniteltua – muuten asiasta tullaan keskustelemaan vielä kriittisemmin julkisuudessa. Keskeneräisyys on laiska salailunverho, koska juuri silloinhan asioihin voi vielä vaikuttaa ja sitähän se sana tarkoittaa: asia on kesken, ei valmis. Perustelut yhteisön jättämiselle ulos heitä koskevista päätöksistä on löydettävä muualta.

Oamkin yksi arvoista on yhteisöllisyys. Se on arvo, mitä jaksan aina puolustaa kaikissa tilanteissa ja tehtävissäni. Mielestäni opiskelijoiden ja henkilöstön reaktiot julkisuudessa ja käytävillä toteuttavat tätä arvoa. Yhteisöllisyydestä on mahdollista saada voimaa ja lisäarvoa, oli kyseessä yhdistys, yhtiö tai vaikka ammattikorkeakoulu. Yhteisöllisyys on kuitenkin asia, jonka eteen tarvitsee tehdä tietoisia päätöksiä ja valintoja, se ei tapahdu itsestään. Sille pitää aktiivisesti luoda mahdollisuuksia syntyä ja siinä kohtaa ei riitä, että niitä on luomassa vain opiskelijakunta ja opiskelijajärjestöt. Yhteisöllisyys on koko yhteisön jokaisen jäsenen yhteinen asia. Jokaisen ammattikorkeakoulussamme tulisi aina peilata toimiaan sen sekä kolmen muun arvomme kautta.

Nyt nähtävissä oleva ilmiö, jossa korkeakouluyhteisö osoittaa halunsa keskustella julkisuudessa, on hyvää kehitystä. Meidän pitää mielestäni ottaa arvokas oppi tästä, vastata yhteisömme tahtotilaan tehdä päätökset yhdessä ja kehittyä entistä paremmaksi korkeakouluksi. Sellaiseksi, jossa meillä on aidosti yhteinen päämäärä, jonka eteen kaikki teemme yhdessä töitä.
 
Valtteri Törmänen

Hallituksen jäsen, Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta (OSAKO)
Hallituksen jäsen, Oulun ammattikorkeakoulu Oy