Harjoitteluni Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksella

Pääsin ELY-keskukselle puoleksi vuodeksi harjoitteluun kesäkuun puolesta välistä alkaen. Niin sanotusti ”onni potkaisi” yli kahdenkymmenen hakijan joukosta, josta vain yksi valittiin. Olen kyllä joka päivä sen muistanut, koska pahimmassa tapauksessa valmistumiseni olisi jäänyt harjoittelusta kiinni. Olen ollut tähän mennessä 6 viikkoa ELY-keskuksella tehden töitä sekä maastossa, että toimistolla. Vastaanottavainen ja mukava työilmapiiri ovat helpottaneet töihin tuloa, kuten myös uusien asioiden oppimista. Työskentely tapahtuu pareittain, mitä nyt toimistolla ollessa keskustellaan asioista muidenkin työkavereiden kanssa. Koulussa opitut ryhmätyöskentelytaidot ovat olleet siis hyödyksi.

Toimistopäivinä suunnitellaan valvontakäynnit, kuten peltolohkoille lähestymiset ja perehdytään tilan tuotantoon, jotta osataan selvittää tarvittavat asiat paikan päällä. Yleensä toinen parista valmistelee tilaa, kun toinen työstää vielä edellistä eli siirtää valvonnan tiedot tietokoneelle.

Huomio valvontakäynneillä kiinnitetään viljelykasveihin eli mitä kasvia/kasveja lohkolle on ilmoitettu ja mitä siellä kasvaa. Tehdyt viljelytoimenpiteet kuten kylvö, muokkaus ja korjuu tarkastetaan myös. Peltolohkon rajat saattavat mennä esimerkiksi pitkin varjolaitaa, jolloin kyseiselle rajalle täytyy käydä ottamassa GPS-piste, jotta nähdään missä raja oikeasti kulkee. Otetut GPS-pisteet siirretään toimistolla tietokoneelle ja näiden avulla korjataan rajat kohdilleen. Lisäksi valvontakäynneillä käydään läpi tilan asiakirjat, kuten lohkokohtaiset viljelysuunnitelmat, lohkokirjapito, ruiskuttajatutkintotodistus ja ruiskuntestaustodistus.

Maastossa ollaan keskimäärin 2-3 päivää viikossa, jonka jälkeen selvitetyt tiedot siirretään toimistolla tietokoneelle ja aletaan valmistelemaan seuraavaa. Olen saanut alusta asti tehdä töitä ihan niin kuin muutkin ELY-keskuksen työntekijät, luottamusta on siis löytynyt. Työpäivät kestävät 7,15 h, toki esimerkiksi maastopäivät voivat venyä pidemmäksi.

Rypsipellolla

Kuva 1. Rypsipellolla.

Harjoittelu on ollut ja tulee varmasti olemaan antoisaa vielä loppuvuoden ajan! Opittuja asioita on jo paljon, mutta myös opittavaa. Etenkin koulussa opitut viljelyasiat on tullut kerrattua. Parasta harjoittelussa on ehdottomasti se, että työpäiviä saa tehdä sekä maastossa että toimistolla. Suosittelen ehdottomasti ELY-keskusta harjoittelupaikaksi!

Viivi Virkkula

agrologiopiskelija, Oamk

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *