Isoja koneita ja maatilavierailuja Pohjolan Maidon Agritechnica-matkalla Saksassa

Olin Pohjolan Maidon tuottajamatkalla Saksassa 10. – 13.11.2019. Mukana oli noin 25 henkilöä Pohjolan maidon alueelta. Mukana olijat olivat pääasiassa tuottajia, mutta myös muutamia opiskelijoita oli matkassa. Matkaan kuului kolme tilavierailua maitotiloilla ja käynti Agritechnica‑messuilla. Matkalla oli aika tiukka aikataulu ja päivät olivat pitkiä. Tällaisia matkoja järjestetään yleensä sen takia, jotta tuottajat voisivat verkostoitua enemmän ja saisivat oppia muustakin maailmasta.

Agritechnica-messujen mainoskyltti

 

Agritechnica-messut ovat maailman suurin peltokonenäyttely. Siellä käy noin 450 000 messukävijää. Näyttelyalue on noin 40 hehtaaria, joka koostuu noin 25 eri hallista. Messut järjestetään kahden vuoden välein. Välivuosina messukeskuksessa järjestetään Eurotier-näyttely, joka on taas maailman suurin karjatalousnäyttely. Näytteilleasettajia messuilla on noin 2800 ja ne olivat 52 eri maasta. Suomalaisia näytteilleasettajia messuilla oli 40 – 50 kpl. Tänä vuonna messuilla oli panostettu täsmäviljelyn hyödyntämiseen ja siihen käytettäviä droneja oli esillä paljon.

 

 

 

Tilavierailut Saksassa olivat mielenkiintoisia ja siellä näkyi, että toimintaa oli tehostettu tosissaan. Maidon hinta Saksassa oli noin 31–35 snt/litra riippuen meijeristä. Pellon hinta oli Hampurin lähellä noin 50 000 e/ha, joka on todella kova tuottajahintoihin nähden. Peltoa ei ollut kuitenkaan tarjolla oikeastaan yhtään, joten tilat voivat keskittyä näin oman tuotannon kehittämiseen ja tehostamiseen. Tiloilla oli keskimäärin 11000 kilon keskituotoksia. Jokaisella kolmella tilalla oli keskitytty johonkin erityiseen asiaan. Tilat olivat perinteisiä, perhetiloja, jossa työskentelivät yleensä isä ja poika, mutta joillakin myös heidän vaimonsa. Vanhin ”vanha isäntä” taisi olla 69- vuotias, joka oli vielä täydellä tohinalla mukana tilan töissä.

Tilavierailu neljän robotin tilalla

Ensimmäisellä tilalla oli panostettu muutoskauden ruokintaan ja umpikauteen. Muilla tiloilla oli panostettu tehokkuuteen. Tiloilla käytettiin peltotöissä urakoitsijoita aika paljon ja siten tilan väki pystyi keskittymään navettatöihin täysillä. Näin saadaan mahdollisimman paljon maitoa vähällä työvoimalla. Matka oli opettavainen kaikin puolin ja hyödyllinen näin agrologiopiskelijallekin.

 

 

On hienoa päästä näkemään ja tutustumaan toisen maan maatalouteen. Suosittelen ulkomaan matkoja ja yleensäkin tilavierailuja kaikille, jos on vain pienikin kiinnostus lähteä. Siellä on mahdollisuus oppia aina jotain uutta ja päästä näkemään erilaisia toimintatapoja ja rutiineja, joita voi hyödyntää jatkossa.

Robottitilan ruokintapöytä

Opiskelijalle reissulla oli mielenkiintoista hakea tietoa uusimmista koneista ja laitteista Agritechnicasta. Tilavierailuilta työn tehokkuus oli kyllä järjestetty hyvin ja siihen pitäisi Suomessakin panostaa enemmän.

Johannes Korri, agrologiopiskelija

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *