Huom! Oamkin blogi poistuu käytöstä
Osana verkkoympäristön uudistustyötä blogisivusto poistuu käytöstä 30.6.2024. Blogien kirjoittajat vastaavat omien tekstien talteenottamisesta ja arkistoimisesta. Ajankohtaisten blogien julkaisemista kannattaa tarjota Oamk Journalille. Blogi on saatavilla lukutilassa sisäverkosta 31.12.2024 saakka.

Toimistotyöhön tutustumassa!

Kesällä 2017 suoritin toisen ammattikorkeakouluharjoitteluni Tyrnävän Maaseutuhallinnon Yhteistoiminta -alueella. Tyrnävän yhteistoiminta-alueen muodostavat Hailuodon, Kempeleen, Limingan, Lumijoen, Muhoksen ja Tyrnävän kunnat. Maaseutuhallinto huolehtii EU:n ja kansallisen maatalouspolitiikan toteuttamisesta omalla toiminta-alueellaan kolmen vakituisen työntekijän voimin. Harjoitteluni alussa tein pääsääntöisesti töitä toimistossa Tyrnävän kunnantalolla, mutta harjoittelun loppupuolella vietin myös paljon aikaa yhteistoiminta-alueen viljelijöiden pelloilla hukkakauroja metsästäen.

Tärkein työtehtäväni heti työharjoittelun alussa oli päätukihaun seuranta. Suurin osa tukihakemuksista tuli sähköisesti Vipu-palvelun kautta, joten näitä hakemuksia piti vain silmäillä ja tarkastella ja olla viljelijään yhteydessä tarpeen tullen. Paperiversioitakin pääsin muutamia kappaleita kirjaamaan. Tukihakemuksien lisäksi hoidin myös tukioikeuksien siirtolomakkeita, joita piti kirjata, tallentaa ja skannata tukisovellusohjelmiin ja postittaa viljelijöille. Kun tukihaku ja tukiensiirto oli siirtynyt menneisyyteen, aloin käsitellä vanhempia ja keskeneräisiä asiakirjoja. Kopiokone tuli harjoittelun aikana varsin läheiseksi ystäväksi.

Asiakaspalvelu oli myös suuressa roolissa koko kesän ajan, ja pääsin myös itse neuvomaan ja auttamaan viljelijöitä ongelmatilanteissa. Harjoittelun loppupuolella toimistossa lymyäminen vaihdettiin hukkakauratilanteen kartoittamiseen. Jo ennalta saastuneeksi tiedettyjä lohkoja käytiin tarkistamassa ja joitain uusiakin löydettiin.

Työharjoitteluni sujui todella mukavasti, koska työilmapiiri oli todella rento ja mukava koko harjoittelun ajan. Kokemuksena harjoittelu oli todella opettavainen, koska sain esimakua minulle tuntemattomasta toimistotyöstä, sain paljon vastuuta ja ymmärrän nyt paremmin maatalouden byrokratian ja pykäläviidakon kummallisia piirteitä.

Antti Hautala, 4. vuoden agrologiopiskelija

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *