OPETTAJAVAIHDOSSA BANGKOKISSA – SA WAT DII KHAA!

Aloitin opettajan pedagogiset opinnot opettajakorkeakoulussa toukokuussa 2018. Tavoitteenani oli suorittaa opinnot nopeasti “tulos ja ulos” -periaatteella. Ensimmäisten orientaatiopäivien aikana meille kuitenkin kerrottiin erilaisista mahdollisuuksista suorittaa opetusharjoittelu ulkomailla. Silloin tiesin heti, että vaihtoon on päästävä – ja mielellään mahdollisimman kauas. Kiire unohtui, oppimisseikkailun valmistelu alkoi.

Opettajakorkeakoulun kansainvälisyyskoordinaattorin Esa Virkkulan avulla kartoitimme mahdollisuuksiani aasialaisista yliopistoista. Ensimmäisenä varman harjoittelupaikan tarjosi Siam University Bangkokissa, jossa on noin 15 000 opiskelijaa. Vaikka Thaimaa ei ollut ensimmäisenä listallani, niin mikä ettei?

Suoritin opetusharjoitteluni siis yksityisessä yliopistossa Bangkokissa, kansainvälisen MBA-ohjelman luennoilla eri professorien kanssa. Harjoittelun ajankohta oli 1.-15.7. 2019, jolloin yliopistossa oli tavanomaista hiljaisempi kesälukukausi. Minulle tämä oli ainoa sopiva aika harjoittelulle, koska pidin heinäkuussa vuosiloman vakituisesta markkinoinnin alan työstäni.

Siamin yliopisto on hyvin erilainen yliopisto verrattuna suomalaisiin opinahjoihin. Yliopiston koulutustarjonta on vähintäänkin monipuolinen, se tarjoaa tutkintoja automekaanikosta lakiopintojen kautta jopa viihdemaailman superstaraksi (superstar college).

Toimenkuvaani kuului opettajien varjostaminen parhaiden käytänteiden löytämiseksi, luennoilla avustaminen ja opiskelijoiden ryhmätöiden sekä workshopien fasilitoiminen. Ryhmäkoot vaihtelivat viidestä kahteenkymmeneen henkilöön, ja joka kurssilla oli kansainvälisiä tutkinto-opiskelijoita niin Euroopasta kuin Aasian maistakin. Ohjasin gradun tutkimussuunnitelmia ja tutustuin yliopiston tenttikäytänteisiin. Esittelin myös suomalaista koulutusjärjestelmää sekä omaa kulttuuriamme yliopiston henkilökunnalle.

Thaimaalaisten kulttuuri on lämmin ja vieraanvarainen. Professorit olivat tehneet aiemmin töitä businessmaailmassa, joten heillä oli kokemusta länsimaalaisesta kulttuurista ja kielitaitoa paikallisia enemmän.

Yliopistoissa on paljon yhtäläisyksiä, kuten yritys-casejen käyttö, ryhmätyöskentely ja digitaalisen strategian korostaminen. Tämä johtunee myös markkinointialan opetustyylistä. Siamin Yliopisto olisi kannattanut mielestäni tehdä enemmän yhteistyötä yritysmaailman kanssa.

Lämpö pysytteli koko heinäkuun ajan 33-38 asteessa. Sadekaudesta huolimatta kaupungissa ei juuri sadellut, lukuun ottamatta muutamaa öistä ukkoskuuroa, jotka värjäsivät kumullaan pilvenpiirtäjien välistä näkyvän taivaan kauniin violetiksi. Sitä näkyä ei unohda.

Suosittelen lämpimästi kaikille opetusvaihtoon lähtemistä. Epämukavuusalueellaan oppii huikean määrän erilaisia taitoja ja eri kulttuurit tuovat ymmärrystä eri opetusmetodien käyttömahdollisuuksiin. Kulttuurillinen oppiminen ja Suomen koulutusjärjestelmän ulkopuolinen tarkastelu avaa silmiä ja opettaa arvostamaan jo tehtyä työtä. Vaihdossa keräät reppuusi myös mahtavan setin erilaisia opettajan työkaluja, hauskoja hetkiä oppimisen parissa sekä joukon uusia ystäviä.

Jos joku siellä ruudun toisella puolella vielä miettii kannattaako lähteä vaihtoon, niin ehdottomasti. Hus! Mene jo!

Pian opettajaksi valmistuva Katarina

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *