Andalusian auringon alla – opintomatkalla Etelä-Espanjassa

Olin aina haaveillut vaihto-opiskelusta ulkomailla, mutta en kuitenkaan halunnut tehdä varsinaista opetusharjoittelua ulkomailla, joten päädyimme AMOKin tutorieni kanssa räätälöityyn ratkaisuun: lähtisin seuraamaan opetusta erilaisiin, pääasiassa oman ravintola-alani, oppilaitoksiin. Lisämausteeksi halusin haastatella paikan päällä työharjoittelua ja/tai vaihto-opiskelua suorittavaa opiskelijaa hänen kokemuksistaan.

Opintomatkani alkoi syyskuisena iltapäivänä Rovaniemen lentokentältä, josta lensin Helsingin kautta Malagaan, Etelä-Espanjaan. Lyhyehkön matkan päässä Malagasta sijaitsee Fuengirola, jossa on Aurinkorannikon suomalainen koulu.

Aurinkorannikon suomalainen koulu oli odotetusti kuin pala suomea Espanjan helteessä. Koulu noudattaa suomalaista opetussuunnitelmaa. Oppilaat tervehtivät ruokalassa kahdella kielellä ja osaan luokkahuoneista on käynti espanjalaisittain ulkona kulkevaa käytävää pitkin. Muuten voisi kuvitella olevansa Suomessa! Pääsin seuraamaan neljännen luokan äidinkieltä, kolmannen luokan englantia ja 8. ja 9.-luokan biologiaa, joten sain melko hyvän läpileikkauksen.

Sofia-opiston espanjan alkeiskurssia veti suomalais-espanjalainen opettaja, joka vei ryhmänsä ekskursiolle lihakauppaan, supermarketiin ja hotellin aulabaariin kahville. Matkan varrella tehtiin tehtäviä ja harjoiteltiin palvelutilanteita autenttisissa ympäristöissä. Sulauduin tietysti hienosti supisuomalaiseen porukkaan ja olin tyytyväinen päästessäni kokemaan hieman erilaisen oppitunnin antia.

Haastattelemani suomalainen työharjoittelija oli viihtynyt harjoittelupaikassaan, mutta ei nähnyt siinä juuri muuta eroa suomalaiseen lounasravintolaan kuin alkeellisemmat työskentelytilat ja -olot. Hän olisi valinnut kokemuksen kannalta mieluummin espanjalaisen baarin, mutta kieltä osaamattomana oli ollut helpompi tulla suomalaiseen yritykseen. Nyt kokemus uhkasi jäädä hieman vaillinaiseksi ja kehotin häntä rohkeasti vierailemaan paikallisissa baareissa. Espanjassa baari on rennompi ruokaravintola, johon mennään syömään lounasta tai illallista, ei pelkästään nauttimaan alkoholia kuten Suomessa. Myös lapset ovat aina tervetulleita, vuorokaudenajasta riippumatta.

Seuraavaksi siirryin Sevillan kaupunkiin, jossa vierailuni Escuela Superior de Hostelería de Sevillassa kruunasi vaihtomatkani. Kyseessä on yksityinen oppilaitos, jota voisi verrata suomalaiseen ammattikorkeakouluun. Tarjolla on kolme- ja nelivuotisia koulutusohjelmia hieman eri suuntautumisvaihtoehdoin. Oli todella vaikuttavaa nähdä, kuinka opiskelijat tulivat kouluun pukuihin pukeutuneita ja esiintyivät keittiöluokassa ja harjoittelukahvilassa viimeisen päälle siisteinä ja palvelualttiina. Luokassa puvuntakit riisuttiin tuolinkarmille, mutta tunnelma oli silti arvokas. Opettaja hallitsi asiansa täydellisesti huomioi opiskelijansa, jotka olivat ehdottoman motivoituneita.

Kokonaisuudessaan opintomatkani Andalusiaan oli upea ja opettavainen kokemus. Tällä tavalla toteutettuna se mahdollisti perheen mukanaolon ja salli yhdistää matkaan myös hieman lomailua yllättävän lämpimässä syyssäässä. Suosittelen kaikkia rohkeasti selvittämään erilaisia mahdollisuuksia toteuttaa harjoittelua, vaihtoa tai opetuksen seurantaa ulkomailla!

Pia Peltoperä

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *