Varsojen täyteinen hevoskesä Turkan Ratsurinteellä

Kantavan tamman tarkkailua

Suoritin Maaseutuharjoittelu I:n Turkan Ratsurinteellä touko-kesäkuussa 2019. Turkan Ratsurinne Ay on ratsastuskoulu Sanginsuussa noin 16 km päässä Oulun keskustasta. Ratsastuskoulutoiminnan lisäksi Turkalla tarjotaan sosiaalipedagogista hevostoimintaa, maastoja, ajelutuksia, leirejä, työhyvinvointipäiviä ja paljon muuta asiakkaiden toiveiden mukaan. Kesällä aloitti toimintansa myös Turkan Siittola ja kaiken tämän lisäksi Turkalla viljellään heinää, ohraa ja kauraa omien hevosten tarpeisiin. Juuri näin monipuoliseen yritykseen halusin päästä harjoitteluun.

Tavoitteenani oli syventää oppiani hevosista sekä perehtyä peltoviljelyyn käytännön tasolla. Päivät alkoivat aamutallin teolla, jonka jälkeen aloin vaihtelevasti tekemään päivän muita askareita. Tavallisia työtehtäviäni olivat karsinoiden siivous, hevosten ruokinta ja vienti ulos, mikäli ne olivat olleet sisällä yön, laitumien teko sekä muut tavanomaiset tallin työt. Harjoittelussa pyrin kehittämään hevosten havainnointitaitojani, sillä havainnoinnin merkitystä on korostettu koulussa ja se on todella tärkeää. Sain myös ensikertaa tuntumaa varsovien tammojen tarkkailuun, mikä oli mielestäni todella mielenkiintoista.

Siittola

Siittolan toiminta oli minulle kokonaisuudessaan täysin uutta. Pääsin seuraamaan siementämistä ja ultrausta sekä avustamaan näissä toimenpiteissä. Turkan siittolassa on

asianmukaiset puitteet tähän toimintaan ja tallilla kävikin kesän aikana useita tammoja siemennettävänä. Tallille syntyi kesän aikana yhteensä 7 omaa varsaa, joten varsojen hoito kuului myös päivittäisiin tehtäviini. Tammoja ja varsoja ulkoilutettiin päivittäin useasti, kunnes ne olivat valmiita siirtymään laitumelle. Kenties koko kesän kohokohta oli päästä ensimmäistä kertaa avustamaan varsomisessa! Koen nämä kaikki opit ja kokemukset todella arvokkaina ajatellen omia kiinnostuksen kohteita ja tulevaisuuden suunnitelmia.

 

Peltohommia ja mukavia kokemuksia

Peltoviljelyn osalta pääsin sopivasti mukaan tilan toukotöihin. Minulle näytettiin kaikki vaiheet, joita viljelyssä kesän alussa tehdään. Valmisteluissa pääsin tekemään koulussa opittua mm. siemenen itävyyden määrittämisessä. Mielenkiintoista oli myös nähdä käytännön viljelyyn tehty lannoitussuunnitelma ja sen toteuttaminen. Koulussa suoritettuun kasvinsuojelututkintoon sain käytännön kokemusta ruiskutuksissa, sillä pähkäilimme mm. suojakaistojen leveyksiä. Kylvöissä pääsin näkemään ja kuulemaan kokemuksia suorakylvömenetelmästä ja ennen kylvämään lähtöä suoritettiin kylvökoneeseen kiertokoe. Sain todella paljon uutta näkökulmaa ja kokemusta peltoviljelyyn, mikä on hyvä ajatellen syksyllä meillä alkaneita peltoviljelyn suunnittelun kursseja.

Varsanäyttelyissä Äimärautiolla

 

Edellä mainittujen lisäksi pääsin kokemaan myös todella paljon kaikkea muuta! Esimerkiksi käytimme suomenhevosvarsoja näyttelyssä ja se oli mielenkiintoista siltäkin kannalta, että kävin kesällä kotieläinten jalostuskurssia, jossa käsiteltiin mm. eläinten rakennetta. Osallistuin myös sosiaalipedagogisen hevostoiminnan avustamiseen, ratsastuskoulun asiakkaiden auttamiseen ja käytiinpä kerran myös ajeluttamassa vanhuksia hoivakodilla! Näistä minulle jäi käteen hienoja kokemuksia ja oppia kohdata työssä erilaisia asiakkaita.

Jonna Lehto, 2. vuoden agrologiopiskelija

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *