Projektisuunnittelijana Tulevaisuuden maanviljelijät -hankkeessa Luovalla

Työskentelin viisi kuukautta projektisuunnittelijana Tulevaisuuden maanviljelijät -hankkeessa Oulun ammattikorkeakoululla Tekniikan ja luonnonvara-alan yksikössä. Luovalla on todella mukava työyhteisö, jossa on helppo olla töissä ja opissa. Uutena työntekijänä minut otettiin lämpimästi vastaan ja se helpotti hyppäystä opiskelijasta työntekijän rooliin. Mukavinta oli huomata, miten valtava tietotaito työyhteisössä onkaan ja miten paljon luovalla tehdään vaikuttavaa työtä opetustyön lisäksi hankemaailmassa.

Tulevaisuuden maanviljelijät hanke toteutettiin vuosina 2021 ja 2022 yhteistyössä usean eri oppilaitoksen ja opetusmaatilan kanssa. Hankkeen tavoitteena oli mm. kehittää oppilaitosten yhteistyötä sekä uusia opetus- ja oppimistapoja. Hankkeessa tuotettiin videoita, tietokortteja ja artikkeleita.

Kuva 1: Haapajärven opetusmaatilan biokaasun jalostusyksikkö ja tankkausasema.

Etsin itselleni työpaikkaa, jossa saisin suunnata opintojani bio- ja kiertotalouteen ja uusiutuvaan energiaan, joten paikka projektisuunnittelijana Tulevaisuuden maanviljelijät -hankkeessa oli minulle lottovoitto, sillä Oulun ammattikorkeakoulun vastuulle kuului juuri näihin aihealueisiin liittyvä sisällöntuotanto. Ensimmäiseksi opettelin videoeditointiohjelman käyttöä. Aivan yksikseen tästä en minun tästä tarvinnut selvitä, sillä alkuvinkit ohjelman käyttöön minulle antoi työkaverini ja loppuoppi löytyi YouTubesta. Päätyöni oli videoiden toteutus ja suunnittelu yhteistyössä eri hanketoimijoiden kanssa. Isoimman osan ajastani työstin Haapajärven opetusmaatilan biokaasulaitoksesta kertovaa videota. Videoon oli pääosin materiaali jo kuvattuna, mutta kävimme kuvaamassa täydennystä paikan päällä yhdessä hankkeen Oamkin vastuuhenkilön Ritva Imppolan kanssa. Olikin mielenkiintoista samalla tutustua opetusmaatilan biokaasulaitokseen, biokaasun jalostukseen ja tankkausasemaan.

Biokaasulaitoksesta kertovan videon lisäksi kuvasin ja editoin videoita Oamkin bio- ja kiertotalouden ympäristölaboratoriosta. Tuotoksena syntyi useita videoita agrologiopiskelijoille tutuista aiheista, kuten biokaasupotentiaalilaitteiston kokoamisesta ja orgaanisen aineksen määrityksestä. Videoista on varmasti hyötyä niin agrologiopiskelijoille kuin muillekin opiskelijoille. Viimeisimpänä projektina aloitin videon, jossa kerrotaan auringon lämpöä hyödyntävästä aurinkokeräinjärjestelmästä. Kuvauskohde löytyi läheltä, sillä aivan luovan tilojen alapuolella sijaitsee hybridilaboratorio, johon on rakennettu lukuisten muiden opetus- ja tutkimuskäyttöön tarkoitettujen järjestelmien lisäksi aurinkolämpöjärjestelmä. Työtehtäviini kuului myös hankeyhteistyötä. Olin apuna mm. järjestämässä biokaasuun liittyvää tapahtumaa sekä kuvaamassa BioKaMa- hankkeen järjestämällä opintomatkalla erilaisia biokaasulaitoksia.

Kuva 2: Luovan toimistolla saattoi törmätä Hermanniapuriin.

Opin työssäni hurjasti uutta uusiutuvasta energiasta, erityisesti biokaasun tuotannosta. Kaupan päällisiksi sain opetella videoiden editointia ja uskonkin, että tästä on minulle hyötyä tulevaisuudessa. Videot toteutettiin yhteistyössä eri hanketoimijoiden kanssa, joten työelämän taidotkin kehittyivät. Työaikani sain pääsääntöisesti päättää itse, mikä helpotti työn, muiden opintojen ja vapaa-ajan yhteensovittamista. Myös työaikaprosentti ja työn aloittamisajankohta oli neuvoteltavissa. Sain halutessani työskennellä myös kotoa, jos se oli työn kannalta mahdollista.  Pääsin työssäni näkemään mitä hanketyö on ja miten valtavasti mielenkiintoisia ja erittäin ajankohtaisia hankkeita luovalla onkaan.

 

 

Eveliina Kangas, agrologiopiskelija MAA19SP

 

 

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *