Mikä oli sinun ensimmäinen kesätyösi?

Meillä kaikilla on mielenkiintoisia kesätyökokemuksia. Jäikö mieleen mukavat työkaverit ja jännittävät työtehtävät vai hankala pomo ja jatkuvat ylityöt? Vanhempana näitä ensimmäisiä työkokemuksia muistellaan ylpeänä; ne ovat jääneet hyvin mieleen. Me Oulun ammattikorkeakoulun POTKE-hankkeessa haluamme, että 9. luokkalaiset nuoret saavat myös näitä mielenkiintoisia kesätyökokemuksia. Hankkeen tavoitteena on, että nuoret motivoituvat kesätöiden hakemiseen, saavat kesätöitä ja työkokemusta sekä kehittävät työelämävalmiuksiaan.

Millaista oli olla kesätyössä kaupassa, Tielaitoksella, lastenhoitajana ja mansikkapellolla?

Eija Rajakangas, liiketalouden tutkintovastaava, lehtori, POTKE-hankkeen projektipäällikkö

”Ensimmäinen kesätyöni oli oman kylän ruokakaupassa ja ensimmäinen työtehtäväni oli ottaa luutu ja kuivata kylmälaitteista valunut vesi lattialta pois. Kesä meni hyllyjä täyttäessä ja tuotteita hinnoitellessa. Parasta olivat ruokatauot, kun menin muiden työntekijöiden kanssa taukotilaan istumaan. Silloin tunsin olevani töissä niin kuin muutkin.

Toisena kesänä pääsin jo kassalle töihin. Se olikin jännää, kun pääsi käsittelemään rahaa. Koskaan ei ollut kaupassa tylsää hetkeä. Aina oli jotakin tehtävää ja päivät kuluivat nopeasti. Parhaiten on jäänyt mieleen jouluaattona kaupassa töissä oleminen. Oli jännää olla juhlapäivänä töissä ja tulla sitten iltapäivällä kotiin joulua viettämään.”

Sanna Oja, liiketalouden yliopettaja

”Ensimmäinen kesätyöpaikkani oli Tielaitoksella. Tehtäviin kuului liikenneympyröissä olevien kukkaistutusten kitkemistä ja roskien keräämistä. Muutamana päivänä kerättiin myös puisia merkkitolppia, mm. Hailuodontien varresta, joka oli juuri asfaltoitu. Työpäivän jälkeen tiesi tehneensä töitä, kun oli kävellyt Lentokentäntien risteyksestä lauttarantaa kohti koko päivän tolppia keräten ja lava-auton kyytiin niitä nostellen. Muistan tosi mukavan työkaverin, jonka kanssa kitkemispuuhat sujuivat välillä laulaen. Opin Karate Kid II -elokuvan tunnusmusiikin niin hyvin ulkoa, että muistan sen vieläkin.”

Tiina Gallén, liiketalouden yksikönjohtaja

”Ensimmäinen kesätyö alkoi lastenhoitohommilla.  Ensimmäinen työpäivä sujui kohtuullisesti. Varsinainen haaste työssä tuli vastaan illalla, kun lapsista nuorempi (10 kk ikäinen tyttö) huusi täyttä huutoa toista tuntia sisällä rattaissa, kun yritin nukuttaa häntä. Toinen lapsista (2-vuotias poika) suhtautui tilanteeseen melutaso huomioiden suhteellisen tyynesti.

Toinen kesätyöpaikkani löytyi lähikaupasta.  Aloitin työt lihatiskillä. Menin ensimmäisenä työpäivänä lihatiskin taakse sininen essu päällä ja koetin varovasti kysellä, että mistä aloittaisin. Kauppias sanoi, että alat vaan myydä makkaraa. Olin samassa työpaikassa töissä lukion ohella sekä kaikki kesät. Tuosta ajasta on monenlaisia muistoja: eka kertaa kirjolohen filerointi (ilman perehdytystä) – puukko meni hienosti läpi myös itse fileestä; pidätä henkeä, kun leikkaat avosahalla kyljyksiä.”

Anne Poutiainen, liiketalouden lehtori

”Ihka ensimmäisessä työpaikassani keräsin mansikoita koko satokauden ajan. Ensimmäisen työviikon jälkeen selkä oli tietysti jo ihan jumissa. Työergonomiasta autuaallisen tietämättömänä keksin kuitenkin lainata pikkuveljen jääkiekkopolvisuojuksia, joiden päälle vedin puna-valkoraidalliset sukat. Muistan myös elävästi, että minulla oli usein puna-valkoraidallinen Marimekko-paita päällä. Näissä hommissa ei tunnettu aikapalkan käsitettä, vaan palkka määräytyi oman ahkeruuden mukaan – ja minähän tyttö poimin! Tämän jälkeen olen työskennellyt kesällä ainakin siivoojana, blokkarina, kesähotellin respassa, junaemäntänä, vuokranvälitystoimiston sihteerinä ja tarjoilijana.”

Kivoja tarinoita. Varhaiset työkokemukset ovat tärkeitä, vaikka työpaikka ei ollutkaan aina kovin mieluisa.

Kesätyö on nuoren työelämän ensimmäinen vaihe, joka helpottaa tulevien töiden saantia.  Kesätyökokemus lujittaa nuoren mielenkiintoa työelämää kohtaan, siksi työelämää pitäisi tehdä tutuksi nuorelle jo pienestä pitäen, jotta se tuntuu pelottavan sijaan kiinnostavalta siinä vaiheessa, kun sinne pitäisi siirtyä. Oikeita työtehtäviä tekemällä nuori kehittää minäkuvaansa ja itseluottamustaan. Kesätyöt ovat nuorelle myös tilaisuus selvittää mielenkiinnon kohteita, tutustua eri työtehtäviin ja siten löytää oma polkunsa.

Toisinaan nuoren käsitys työelämästä ja työn tekemisestä ei välttämättä aina kohtaa todellisuuden kanssa. Se voi aiheuttaa monelle haasteita työmotivaation kanssa, jos työnteko ei vastaa omia käsityksiä. Työelämän aloittamisen tukemisessa ensisijaisen tärkeitä ovat nuorelle läheiset henkilöt: vanhemmat, sukulaiset, kaverit, opettajat ja muut aikuiset.

Nuoren työelämätietouden vahvistaminen on merkittävässä asemassa myös syrjäytymisen ehkäisyn kannalta. Tietoisuus eri ammateista ja työelämästä auttavat esimerkiksi opiskelupaikan valinnassa ja ehkäisevät opintojen keskeyttämistä. On tärkeää saada käsitys, että työnteko ja opiskelu kannattavat.

Monipuolinen työhistoria antaa näkemystä eri ammatteja ja työntekoa kohtaan. Kaikki kokemukset ovat arvokkaita ja ohjaavat työelämäpolulla eteenpäin.

Päivikki Kaakinen, hankeasiantuntija

POTKE – Peruskoulunsa päättävien opiskelijoiden työelämävalmiuksien kehittäminen -hanke. Hankkeessa tuetaan 9. luokkalaisten työelämävalmiuksien kehittämistä ja kesätöiden hakemista. Hankkeessa luodaan toimintamalli, jossa ammattikorkeakouluopintojensa loppuvaiheessa oleva tradenomiopiskelijat opastavat, ohjaavat ja coachaavat peruskouluikäisiä nuoria auttaen heitä työnhakuun liittyvissä aihealueissa ja osaamisen tunnistamisessa. Hanketta rahoittavat Euroopan Sosiaalirahasto (ESR) ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus. Yhteistyötahoina hankkeessa on Oulun ja Kempeleen yläkouluja.

 

 

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *