Huom! Oamkin blogi poistuu käytöstä
Osana verkkoympäristön uudistustyötä blogisivusto poistuu käytöstä 30.6.2024. Blogien kirjoittajat vastaavat omien tekstien talteenottamisesta ja arkistoimisesta. Ajankohtaisten blogien julkaisemista kannattaa tarjota Oamk Journalille. Blogi on saatavilla lukutilassa sisäverkosta 31.12.2024 saakka.

Viranomaisvalvontaa ja eläinlääkintää

Kesä 2021 kului toisen maaseutuharjoittelun merkeissä Oulunkaaren ympäristöpalveluilla Iin toimipisteellä. Kesä- ja heinäkuun vietin tutustumalla ympäristönsuojelun ja ympäristöterveydenhuollon viranomaisvalvonnan työhön sekä elokuussa eläinlääkintähuoltoon.

Tarkastuskäyntejä ja uimavesinäytteenottoa

Harjoittelussa tutuiksi tulivat elintarvike-, terveydensuojelu- sekä ympäristönsuojelu- ja maa-aineslain mukaiset tarkastuskäynnit. Ympäristönsuojelu- ja maa-ainestarkastuskäynnit olivat lupavalvontatarkastuksia mm. maa-aineksenottopaikoilta sekä muita tarkastuksia ympäristön pilaantumiseen liittyen. Ympäristöterveydenhuollon tarkastuskäynnit olivat elintarvikehuoneistotarkastuksia. Valvontatyötä koskeva lainsäädäntö oli myös ahkerasti tarkastelun alla, kuin myös elintarvikevalvonnassa käytettävän Oiva-raportin arviointiohjeet.

Tarkastuskäynnillä pohjaveden pinnan korkeuden mittausta.

Mielenkiintoista oli valmistella ympäristönsuojelun ja maa-aineslain mukaisilta tarkastuskäynneiltä tarkastuskertomuksia sekä lisäksi päätöstä meluilmoituksesta. Pääsin valmistelemaan myös maatiloille lähetettäviä kirjeitä, joissa mm. laskettiin jo koulussa tutuksi tulleita eläinyksikkömääriä ja lannan varastointitilojen riittävyyttä. Lisäksi työtehtäviini kuului kunnallisen terveydenhuollon asiakirjojen järjestäminen arkistointia varten. Tätä varten perehdyin kunnallisten asiakirjojen arkistointiohjeisiin säilytyksessä huomioitavista asioista, mikä olikin melkoinen viidakko.

Uimavesinäytteiden ottaminen kuului myös tehtäviini. Iin kunnan alueella sijaitsee kolme pientä (alle 100 uimaria/pv) yleistä uimarantaa, joiden uimaveden laadun seuranta ja valvonta kuuluu ympäristötarkastajan työhön. Näytteitä tulee ottaa vähintään kolme kesän aikana ja niistä tutkitaan saastumista kuvaavien suolistoperäisten bakteerien määrää. Lisäksi tarkkaillaan uimaveden yleistä tilaa sekä syanobakteerien eli tutummin sinilevän esiintymistä aistinvaraisesti. Näytteet tuli toimittaa tutkittavaksi laboratorioon Ouluun, mistä tulokset saatiin parin päivän päästä.

Säät suosivat uimavesinäytteidenotossa.

Elokuussa eläinlääkintää

Harjoittelu jatkui elokuussa kunnallisen eläinlääkintähuollon parissa. Työskentelin pääosin Iin eläinlääkärin vastaanotolla. Pääsin käymään myös Vaalassa eläinlääkärin vastaanotolla sekä tila- ja kotikäynneillä Utajärven alueella. Työssä tutuksi tuli avustajan tehtävät, joihon sisältyi mm. välinehuoltoa, rokotusaineiden sekoittamista sekä korvanäytteiden värjäämistä bakteerien ja hiivojen tunnistamiseksi näytteestä. Pääsin kokeilemaan myös hammaskiven poistoa ultraäänellä niin kissalta kuin koiralta. Toimenpide tehtiin anestesiassa, jolloin tuli myös tarkkailla nukutetun eläimen elintoimintoja. Tilakäynneillä Utajärvellä ohjelmassa oli vasikan nupoutuksia, terveys- ja tiineystarkastuksia sekä utaretulehdustapauksia. Erittäin mielenkiintoista oli päästä näkemään läheltä, millaista eläinlääkärin työ on maatiloilla käytännössä.

Kaiken kaikkiaan harjoittelu oli mielekäs. Minut otettiin hyvin vastaan ja ihmiset olivat ystävällisiä ja avuliaita. Harjoitteluaika hurahti nopeasti ja sain selkeän ja monipuolisen kuvan sekä ympäristövalvonnasta että eläinlääkinnästä. Ympäristöpalvelujen väki tekee tärkeää työtä ihmisten, eläinten ja ympäristön hyvinvoinnin takaamiseksi! Koen, että harjoittelu vastasi tavoitteitani ja uskon tästä olevan itselleni hyötyä tulevaisuutta ajatellen.

Heidi Koivumäki, 3.vuoden agrologiopiskelija

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *