Huom! Oamkin blogi poistuu käytöstä
Osana verkkoympäristön uudistustyötä blogisivusto poistuu käytöstä 30.6.2024. Blogien kirjoittajat vastaavat omien tekstien talteenottamisesta ja arkistoimisesta. Ajankohtaisten blogien julkaisemista kannattaa tarjota Oamk Journalille. Blogi on saatavilla lukutilassa sisäverkosta 31.12.2024 saakka.

Talous tutuksi

Suoritin toisen maaseutuharjoitteluni kesällä 2019 Wikli Groupilla Kiuruveden toimipisteessä. Minulla oli siinä vaiheessa jo kokemusta maatilalla työskentelystä, joten tuntui luonnolliselta kokeilla myös minkälaista agrologin työ maatalouden asiantuntijatehtävissä voisi olla. Työ edellytti muuttoa toiselle paikkakunnalle, mikä oli myös suuri muutos arkeen.

Wikli Group on talousasiantuntijoiden muodostama organisaatio, joka tarjoaa asiakkailleen laajan kirjon palveluita. Merkittävimpiä ovat taloushallintopalvelut ja asiantuntijapalvelut kuten liiketoimintasuunnitelmat ja niihin liittyvät laskelmat. Tukihaut ja viljelysuunnitelmat työllistävät myös ajoittain. Kiireisintä aikaa on alkukevät, jolloin suurella osalla tiloista on veroilmoitukset tehtävänä sekä välitilinpäätökset joulun tienoilla.

Ensimmäinen työtehtäväni Wikli Groupilla oli kirjanpito. Suurimmalle osalle maatiloista tehdään yhdenkertaista kirjanpitoa, mikä ei sinällään ole kovinkaan vaikeaa, mutta aluksi päänvaivaa teetti osakeyhtiömuotoisten tilojen kahdenkertainen kirjanpito, mikä oli minulle uutta. Sain aluksi hoidettavaksi kolmen eri tilan kirjanpidot, joilla arvonlisäverokautena oli kuukausi. Vastuullani oli siis kuukausittain tehtävä tositteiden kirjaus ja arvonlisäveroilmoitukset verohallinnolle. Olennainen osa työtä oli myös asiakaspalvelu ja olinkin asiakkaiden kanssa tekemisissä lähes päivittäin. Kirjanpidon alkaessa luonnistua, sain tehtäväkseni myös kuukausittaista kassabudjetointia ja pääsin tekemään muutaman laskelmankin CashMan -ohjelmalla.

Työnkuvaan kuului myös paljon matkustamista muun muassa messuille ja erilaisiin tapahtumiin. Minun vastuulleni annettiin Okra -messujen käytännön järjestelyt, kuten tiedottaminen ja messuosastolle tarvittavien tavaroiden hankinta. Pääsin myös muutaman kerran vierailemaan asiakastiloilla, mikä oli hyvin mieleenpainuvaa.

Kaikkiaan työ antoi minulle vastuuta ja eväitä kehittyä talouden asiantuntijatyössä. Työ oli hyvin monipuolista ja sain työn kautta monia hyödyllisiä kontakteja. Minulla on ollut aikaisemminkin kiinnostusta talousasioihin ja tämä työ näytti, että minulla on vielä paljon opittavaa ja voin kehittyä tässä työssä. Sain monia hyödyllisiä oppeja talouden arviointiin ja johtamiseen. Tulen hyvin todennäköisesti tekemään talouden parissa töitä myös tulevaisuudessa.

Jaakko Savikuja, valmistuva agrologiopiskelija

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *