Kesä toimistossa ja pellolla

Opintojeni lähestyessä loppuaan oli aika suorittaa agrologin opintoihini kuuluva työharjoittelu. Ensimmäisen kahden kuukauden harjoitteluni tein Irlannissa lypsykarjatilalla, mikä oli todella mielenkiintoista. Tälläkin kertaa tavoitteenani oli löytää sellainen paikka, mikä kiinnostaisi itseäni aidosti ja mihin voisin kuvitella, vaikka työllistyväni tulevaisuudessa. Lähetin useampia harjoitteluhakemuksia ja muutamaan haastatteluunkin pääsin. Lopulta sain harjoittelijan paikan Tyrnävän kunnan maaseututoimistosta, jossa työskentelin kesä-heinäkuun 2022 maaseutuasiamiehen sekä maaseutupäällikön apuna. Minulla oli toimistossa oma työpiste ja työtehtäväni olivatkin pääasiassa toimistotöitä. Kun aloitin kesäkuun alussa, oli maataloustukien hakuaika käynnissä. Toimistoon tuli paljon kyselyitä viljelijöiltä tukihakemuksiin liittyen ja pääsin seuraamaan maaseutuasiamiehen työskentelyä ja kommunikointia viljelijöiden kanssa. Maataloustukiasioita olemme koulussa opiskelleet ja nyt sai opittua tietoa soveltaa käytäntöön ja oppia vielä runsaasti lisää. Maaseutuasiamies Hanna sekä maaseutupäällikkö Ari jaksoivat vastailla kärsivällisesti esittämiini kysymyksiin, heillä molemmilla on pitkä työkokemus maaseututoimessa työskentelystä ja sitä kautta laaja tietotaito sekä paikallistuntemus.

Tehtäviini työharjoittelussa kuului muun muassa päätukihakemusten sekä tukioikeuksien siirtolomakkeiden vastaanotto, niiden kirjaaminen koneelle sekä niiden arkistointia. Muokkasimme myös jo saapuneita tukihakemuksia viljelijöiden puolesta, jos niihin oli tarvetta tehdä muutoksia, esimerkiksi muutimme lohkoille kasvikoodeja, jos jollakin lohkolla ei vaikka pystynytkään viljelemään ilmoitettua kasvia ja sinne kylvettiinkin jotakin muuta sen tilalta. Muokkasimme myös kasvulohkoja ja piirsimme uusia viljelijöiden toimittamien tietojen perusteella. Sain osallistua osana tiimiä myös kaikkiin palavereihin ja koulutuksiin, mitä harjoitteluni aika järjestettiin.

Kun tukihaku oli päättynyt kesäkuun puolivälissä ja siihen liittyneet asiat saatu käsiteltyä toimistossa, pääsin maaseutuasiamiehen sekä -päällikön kanssa kentälle tekemään kasvustotarkastuksia. Kävimme muun muassa tekemässä hukkakauratarkastuksia ja kurki- ja joutsenvahinkotarkastuksia. Tyrnävän yhteistoiminta-alueeseen kuuluu Tyrnävän lisäksi Liminka, Kempele, Muhos sekä Hailuodon kunnat. Pääsinkin vierailemaan näissä kaikissa kunnissa ja sain laajan käsityksen siitä, minkälaista maataloutta alueella harjoitetaan. Opin myös Hanna ja Arin avulla arvioimaan erilaisia kasvustoja, tunnistamaan erilaisia, hieman oudompiakin viljelykasveja (kuten tattari) sekä havainnoimaan hukkakauraa erilaisista kasvustoista.

Matkapäivät työharjoittelussa olivat mielenkiintoisia, kävimme muun muassa Hailuodossa havainnoimassa hukkakauraa sekä kurki- ja joutsenvahinkoja.

 

Kaiken kaikkiaan nämä kaksi kuukautta olivat erittäin antoisat ja olen todella kiitollinen, että sain viettää kesäni Tyrnävällä uutta opetellen ja varmistuen taas vähän lisää siitä, että agrologin työ on juuri minua varten!

Agrologiopiskelija Anna Mononen MAA18SP

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *