Lämmin harjoittelukesä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksella
Suoritin 5 kk kestävän II-maaseutuharjoitteluni Pohjois- Pohjanmaan ELY-keskuksella maaseutuyksikön valvontaryhmässä kesällä 2021. Työtehtäväni oli toimia maatilatukien tarkastajana.
Pehmeä lasku
Harjoittelu alkoi tutustumalla työssä tarvittaviin laitteisiin, sovelluksiin ja ELY:n toimintatapoihin. Ensimmäiset viikot menivätkin lähinnä koulutuksia katsellessa etänä ja toimistolla. Myös GPS-laitteen ja tabletin käyttöä käytiin harjoittelemassa. Peltovalvonnat voitiin aloittaa vasta, kun tukihaku oli päättynyt, joten aikaa toimintamallien omaksumiseen oli riittävästi.
Työ tehtiin aina parityönä kokeneemman tarkastajan kanssa, jolloin oppiminen tapahtui työssä luontevasti ja nopeasti. Työilmapiiri valvontaryhmässä oli todella rento ja avulias. Viikossa oli usein 2–3 maastopäivää ja loput päivät olimme joko toimistolla tai etänä kotikonttorilla. Ennen maastopäivää tehtiin huolellinen suunnittelu, jotta maastopäivät olisivat mahdollisimman sujuvia.
Työnkuva
Peltovalvonnat tarkoittavat käytännössä sitä, että tilan kaikki peltolohkot kierretään ja tarkastetaan tukiehtojen noudattaminen, ilmoitetut kasvit ja kirjataan havainnot ylös tablettitietokoneelle. Tarvittaessa peltolohkojen rajoja mitataan GPS-laitteella.
Maastotyön jälkeen tehdään niin sanotut paperihommat, eli työ jatkuu Tukisovelluksessa, jossa tabletilla kerätyt kuvat ja havainnot näkyvät tilan välilehdellä. GPS-laitteella mitatut tiedot siirretään myös sovellukseen, jolloin peltolohkon rajoja voidaan tarkastaa tai muuttaa oikeiksi. Maastossa kuvien ja havaintojen kirjaaminen oli mielestäni erityisen tärkeää, jotta myöhemmin toimistolla muisti, mitä oli mielessä pellolla.
Maakunta tutuksi
Pohjois-Pohjanmaan maakunta tuli kesän aikana tutuksi, kun tiloja oli ympäri maakuntaa. Työn puolesta pääsi niin syrjäisiin ja kaukaisiin paikkoihin, joissa ei tulisi kyllä muuten käytyä. Puhelimen kameralla tuli ikuistettua lukuisia kauniita maisemia. Kesästä jäi paljon lämpimiä muistoja ja opin todella paljon tukiasioista ja viljelytavoista niin tilojen, tarkastajan kuin Ruokaviraston näkökulmasta. Koin tekemäni työn tärkeäksi.
Valvontaryhmässä opin todella paljon maataloudesta ja koin, että asiantuntijuuteni kasvoi. ELY-keskus on erinomainen työpaikka opiskelijalle, joka haluaa tietynlaista kokemusta virkamiestyöstä ja vastuun ottamisesta. Työ voi olla kesällä kuormittavaa maastopäivinä, mutta myös erittäin antoisaa, kun maakuntaa tulee ajeltua ristiin rastiin. Toimistopäivät tuovat myös vaihtelua ja työ on tästä syystä erityisen monipuolista.
Erik Hyväri, agrologiopiskelija