Maaseututoimistossa kesä 2023

Halusin päästä harjoittelussani tutustumaan maaseutuelinkeinoviranomaisen työtehtäviin, sillä olen opiskelujeni aikana miettinyt, mihin haluaisin työllistyä valmistumisen jälkeen, ja maaseutuasiamiehen työ kuulosti mielenkiintoiselta. Harjoitteluni kesällä 2023 tein Tyrnävän Maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueella, johon kuuluu Hailuoto, Kempele, Liminka, Lumijoki, Muhos ja Tyrnävä. Maaseututoimien tärkeimmät tehtävät ovat EU:n ja kansallisten maataloustukien hakemiseen, maksatukseen ja neuvontaan liittyvät työt. Sekä kaikki muut kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle lakisääteisesti määrätyt tehtävät.

Kuva 1. Toimistopäivät menivät pääasiassa tukisovelluksen parissa.

Olin harjoittelussa 1.6-31.7.2023. Harjoitteluni osui haastavaan saumaan, sillä juuri tämän vuoden alusta otettiin uusi CAP-suunnitelma käyttöön, joka muutti maatalouden tukijärjestelmää monella tavalla, ja oli monta uutta asiaa opiskeltavana. Viljelijät tarvitsivat myös enemmän neuvontaa tästä syystä. Paperilla ei enää voinut jättää tukihakemuksia, joten viljelijöitä ei enää nähnyt paikan päällä niin paljoa, vaan lähes kaikki neuvonta ja tukihakemusten tarkastelu hoitui puhelimitse ja tukisovelluksen välityksellä.

Työtehtäviini kuului peltotukihakemusten tarkistaminen sähköisessä tukisovelluksessa, lomakkeiden skannaus, kirjaaminen ja tarkistaminen tukisovellukseen, peltolohkojen hallinnan tarkistaminen, vuokrasopimusten pyytäminen vuokratuista lohkoista, peruslohkojen rajamuokkauksia sekä keräsin tietoa alueen maataloudesta. Lisäksi pääsin matkustamaan maakunnissa, sillä kävimme tarkistamassa peltoja, joihin oli pyydetty puhtaaksi tarkastusta hukkakaurasta.


Kuva 2. Kävimme maastokäynnillä tarkkailemassa hukkakauratilannetta.

Pidimme myös muutaman rennomman työpäivän, jolloin kävimme tutustumassa esim. Limingan luontokeskukseen, Lännentilalle sekä kävimme Hailuodossa. Työilmapiiri on ollut ihan paras, mitä voi työpaikalta toivoa! Töihin on ollut aina mukava herätä. Suosittelen tätä harjoittelupaikkaa myös muille opiskelijoille, halusit tulevaisuudessa työllistyä minne tahansa luonnonvara-alalla, tästä harjoittelusta on varmasti hyötyä.

-Taija Hämeenkorpi Maa21sp.

 

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *