”Tätä haluan tehdä tulevaisuudessa” – toinen maaseutuharjoittelu

Viime keväänä, kun tuli ajankohtaiseksi miettiä tulevan kesän suunnitelmia, sekä edessä siintävää toista maaseutuharjoittelua, oli minulle heti itsestäänselvyys, että haluaisin suorittaa harjoittelujaksoni mieheni maatilalla. Onnekseni tämä järjestely onnistui ja pääsinkin heti toukokuussa kiinni tilan töihin täysipäiväisesti. Työskentely tilalla oli minulle ennestään jo hyvinkin tuttua, joten päivittäisten eläintenhoitotöiden lisäksi syvennyin tarkemmin jalostukseen sekä ruokintaan.  

Tilan päätuotantosuuntana on maidontuotanto. Muutama vuosi sitten laajennetussa pihatossa lypsää kaksi Lely A4 robottia, lypsylehmiä tilalta löytyy 120 kappaletta ja nuorkarjaa 80 päätä. Peltopinta-alaa tilalla on 160 hehtaaria, viljelyssä pääasiassa nurmea sekä kokoviljasäilörehuksi korjattavaa vehnää ja hernettä. Tilalla lähes kaikki peltotyöt hoidetaan itse omilla koneilla, lukuun ottamatta kalkin levitystä, jonka hoitaa urakoija. Lypsylehmien ja peltotöiden lisäksi tilan arkeen kuuluu urakointi omalla kaivinkoneella sekä talvisin auraaminen.  

Ulkona kaarihallissa asuvat umpilehmät nauttimassa kivennäisistään.

Ulkona kaarihallissa asuvat umpilehmät nauttimassa kivennäisistään.

Kesän aikana tyypillinen työpäiväni alkoi kuudelta aamulla, kun ensimmäisenä istuuduin tietokoneen ääreen tarkistamaan sen hetkistä tilannetta navetalla. Aamulla ensimmäisenä kävin läpi listausta lehmistä, jotka ovat unohtaneet käydä lypsyllä, sekä tarkastelin kiimaraportteja ja terveystietoja. Lisäksi katsoin viimeisimmät maidon analyysitiedot meijeriltä. Kun aamun tilanne oli käyty läpi, siirryin navetan puolelle hoitamaan päivittäiset työtehtävät. Aamunavetan jälkeen osallistuin esimerkiksi konetöihin tai viljelyhavainnointien tekoon pellolla. Iltanavetan työt alkavat tyypillisesti neljältä ja ne noudattavat pitkälti samaa kaavaa aamunavetan töiden kanssa.  

Navetan uteliaimmat yksilöt seuraamassa rakennearvostelun tekoa.

Navetan uteliaimmat yksilöt seuraamassa rakennearvostelun tekoa.

Päivittäisten työtehtävien lisäksi pääsin kesän aikana osallistumaan ruokinnan suunnitteluun ja läpikäyntiin Proagrian asiantuntijoiden kanssa. Koin tämän todella mielenkiintoiseksi ja hyödylliseksi opintojeni kannalta. Lisäksi päivitimme jalostussuunnitelmaa Faban asiantuntijan kanssa, sekä osallistuin heidän tekemiinsä hedelmällisyyspalvelukäynteihin, joiden aikana suoritimme tiineystarkastuksia sekä hedelmällisyysseurantaa ultraäänilaitteen avulla. Kesän aikana ehdittiin myös hoitaa eläinlääkärin kanssa niin hedelmällisyysongelmia kuin vasikoiden nupoutuksia, sekä muutama keisarinleikkaukseen päätynyt poikimavaikeuskin sattui tapahtumaan.  

Kaiken kaikkiaan koin harjoitteluni olevan opettava, antoisa, tuttu ja turvallinen. Minusta on hienoa, että omien opintojensa sisältöön ja ajoitukseen saa vaikuttaa, jolloin jokainen saa opinnoistaan juuri omannäköisensä kokonaisuuden palvelemaan omia tarpeita ja toiveita.  

 

Kiia Pyörälä, kolmannen vuoden agrologiopiskelija 

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *