FAQ: Opiskelisinko röntgenhoitajaksi

Kokosimme tähän blogikirjoitukseen kevään 2022 yhteishaun jälkeen tulleita opintoja ja opiskelijaksi hakemista koskevia kysymyksiä ja vastauksia. Toivottavasti vastauksista on hyötyä laajemminkin. Haku vuonna 2023 röntgenhoitajakoulutukseen tapahtuu yhteishaussa 30.3.2023 klo 15 mennessä.  Edellisen vastauskirjoituksen löydät täältä: Kysymyksiä ja vastauksia röntgenhoitajakoulutuksen opinnoista ja opiskelijaksi hakemisesta.

Voiko oppisopimuskoulutuksella opiskella röntgenhoitajaksi?

Röntgenhoitajatutkintoa ei voi opiskella oppisopimuskoulutuksella. Oppisopimusta koulutusmuotona sovelletaan ammatillisessa koulutuksessa kuten lähihoitajaopinnoissa. Röntgenhoitajatutkinto on alempi korkeakoulututkinto, jossa oppisopimus ei ole käytössä.

Jos opiskelen sairaanhoitajasta röntgenhoitajaksi, kuinka paljon opintoja hyväksi luetaan sairaanhoitajan tutkinnosta?

Suoraan ei voi sanoa näkemättä ja perehtymättä hakijan aiempaan tutkintoon, sen ajankohtaan ja työkokemukseen, kuinka paljon opintoja voidaan hyväksi lukea. Hyväksilukuja on tehty kieliopinnoista, kliinisestä hoitotyöstä, terveysalan yhteisistä opinnoista (mikrobiologia, anatomia…), tutkimustyön opinnoista ja jonkin verran harjoitteluista riippuen siitä, millaista työkokemus hakijalla on ollut. 

Mikä on ollut hakijamäärä edellisinä vuosina?

Vuosien 2018–2021 aikana kaikkien hakijoiden määrä Oamkin röntgenhoitajakoulutukseen on ollut keskimäärin päivätoteutukseen 373 hakijaa/ vuosi ja monimuotototeutukseen 498 hakijaa/vuosi. Neljän edellisen vuoden aikana keskimäärin 105 hakijaa/vuosi on asettanut tämän tutkinto-ohjelman ensimmäiselle sijalle.

Milloin Oamkissa alkavat seuraavan kerran röntgenhoitajaopinnot monimuotona?

Seuraavan kerran röntgenhoitajatutkinnon opinnot alkavat monimuoto-opintona alustavan suunnitelman mukaan syksyllä 2024.

Miten monimuoto-opinnot toteutetaan?

Röntgenhoitajatutkinnon suorittaminen etenee opintojen aloitusvuodelle vahvistetun opintosuunnitelman mukaan, joka on samanlainen kuin päivämuotoisessa opetuksessa. Opiskelu tapahtuu lähiopetuksen (luennot, harjoitukset) ja etäopiskelun vuorotteluna. Lähiopetusviikoilla on luento-opetusta, harjoituksia, simulaatioita, siis sellaista opetusta, joka edellyttää opettajan ohjausta. Etäopiskeluviikoilla opiskellaan itsenäisesti esim. verkko-opintojen avulla.

Ensimmäisenä opiskeluvuonna lähiopetusviikkoja on ollut syksyllä 7-8 ja keväällä neljä. Lähiopetusviikot sijoitetaan tasaisesti teoriaopintojaksoille ja näiden välille sijoittuvat itsenäisen opiskelun viikot. Harjoittelu suoritetaan samalla tavalla kuin päiväopinnoissa. Ensimmäisen vuoden opinnoissa harjoittelua on keväällä 10 viikkoa.

Voiko monimuoto-opinnot suorittaa 100 % työn ohella?

Työn ohella (100 %) on melkein mahdottomuus täysin suorittaa opintoja, koska opinnot sisältävät paljon harjoittelua (75 op) sekä pakollista harjoittelua ammattikorkeakoulun simulaatiotiloissa.  Monimuoto tarkoittaa, että opiskelu tapahtuu lähiopetuksen ja etäopiskelun vuorotteluna. Lähiopetusviikoilla opintoja on ma-pe klo 8–18 välillä, jolloin työnteko voi olla haasteellista.

Voinko hakea monimuoto-opintoihin, kun minulla ei ole työpaikkaa?

Röntgenhoitajaopinnoissa monimuoto-opiskelu ei edellytä työpaikkaa. Joillakin muilla koulutusaloilla monimuoto-opiskelu on mahdollisesti kytketty työpaikalla oppimiseen.  

Olen lukenut, että tulevaisuudessa röntgenhoitajien työ olisi siirtymässä leikkaussaliin? Onko näin?

Röntgenhoitajien työ terveydenhuollossa on sidoksissa siihen, missä kuvantamis- tai sädehoitolaitteet sijaitsevat eli käytännössä röntgen-, isotooppi- ja sädehoito-osastoilla. Tällä hetkellä leikkaussaleissa leikkausten yhteydessä käytetään liikuteltavia röntgenlaitteita eli c-kaaria, joiden käyttöön on perehdytetty leikkaussalihenkilökuntaa kuten sairaanhoitajia. Jos leikkaussaleissa ryhdytään käyttämään enemmän muitakin kuvantamislaitteita, voisi olettaa, että työpaikat lisääntyisivät siellä. Aika näyttää.

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *