Huom! Oamkin blogi poistuu käytöstä
Osana verkkoympäristön uudistustyötä blogisivusto poistuu käytöstä 30.6.2024. Blogien kirjoittajat vastaavat omien tekstien talteenottamisesta ja arkistoimisesta. Ajankohtaisten blogien julkaisemista kannattaa tarjota Oamk Journalille. Blogi on saatavilla lukutilassa sisäverkosta 31.12.2024 saakka.

Rekrytointilisä – pelkkää sanahelinää?

Ajatuksena sairaanhoitajien rekrytointilisä on oikein hyvä ja kannustava, mutta kun asiaa tarkastellaan syvemmin, huomataan, että se ei aina koskekaan kovinkaan monia. Useilla yksityisen kuin myös julkisen terveydenhuollon palveluntarjoajilla rekrytointilisää on tarjolla, mutta niissä on todella tarkat ehdot siitä, kuka sen saa.

‘’Rekrytointilisä on erityisesti kuntasektorilla käytettävä lisä. Sitä myönnetään tehtävissä, joihin on vaikea saada työvoimaa. Rekrytointilisä voi olla määräaikainen, jos määräaikaisuudesta on sovittu työsopimuksessa’’ (Tehy 2023).

Rekrytointilisän saa, kun allekirjoittaa työsopimuksen sopivaan ajankohtaan

Työsopimuksen tulee täyttää rekrytoinnin ehdot, jotta on oikeutettu rekrytointilisään. Tarkastelemme seuraavaksi tarkemmin Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymää, sillä Raahen työllisyystilanne oli meille tuttu. Tilanne on kuitenkin sama monissa muissakin kaupungeissa, ja se koskee muitakin rekrytointilisiä kuten esimerkiksi koronatyön lisiä.

Suurin osa kesätyöntekijöistä ovat opiskelijoita, joiden kesäloma sijoittuu ajalle 1.6–31.8. Rekrytointilisä, jota Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä mainosti, koski kesäsijaisia, jotka olivat aloittaneet työsuhteensa 4.7. tai sen jälkeen ja joiden työsuhde kesti vähintään kaksi kuukautta. Iso osa kesäsijaisista oli aloittanut työsuhteen jo kesäkuussa ennen 4.7.2022. Kahden kuukauden mittainen palvelusuhteen aloittaminen vasta 4.7. olisi opiskelijalle hyvin haasteellista, sillä tarvittava kahden kuukauden aikajakso ei ehdi täyttyä ennen koulun jatkumista.

Piirros, jossa käsi tavoittelee poislentävää seteliä. Setelillä on siivet.

Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä on aloittanut kesätyöntekijöiden hankkimisen jo vuoden alusta alkaen, eli ymmärtääksenne työvoimapula kesälle oli ollut tiedossa jo ennen kesän alkua ja silti rekrytointilisä maksettiin vasta 4.7.22 alkaen. Rekrytointilisä jättää myös vakituisen henkilökunnan huomiotta.

Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymällä oli kuitenkin samaan aikaan vihjepalkkio eli kertakorvaus 200 euroa, joka maksettiin kuntayhtymän palveluksessa olevalle henkilölle, jonka vinkki uudesta työntekijästä johti työhaastattelun kautta työsopimuksen allekirjoittamiseen, ja työntekijän työsuhde jatkui yli koeajan täyttymisen (Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä 2022).

Niin hienoja kuin tällaiset rekrytointilisät ovatkin, saattavat ne pahimmillaan aiheuttaa eriarvoisuutta ja eripuraa. Monien tuntemalla vauva.fi-keskustelupalstalla käytiin vuonna 2021 kiivasta keskustelua rekrytointilisistä:

‘’ Ajatusleikki: Jos joku vakituisessa työpaikassa oleva hoitaja haluaa saada rekrytointilisän, hänen kannattaa irtisanoutua. Sitten vaan hakemaan uutta työtä. Näin hänkin voi saada kadehtimansa rekrytointilisän. Tosin tuttu työnantaja ei välttämättä enää palkkaa vanhaa jäärää ja vuosilomatkin palavat.’’

‘’ Irtisanoudut vakipaikasta ja alat keikkailemaan. Niin minäkin tein. Töitä kyllä riittää niin paljo ku jaksaa tehä, varsinkin jos ei ole kovin valikoiva. Ja töitä kyllä jaksaa painaa kun ei ole yhtä paljon vastuita kuin vakkareilla.’’

Vaikka kommentit ovatkin anonyymisti kirjoitettuja, mistä syystä niihin on syytä suhtautua varauksella, laittavat ne ajattelemaan asiaa. Todennäköisesti olisimme itse samoilla linjoilla, jos asia olisi lähempänä meitä vakituisen työntekijän näkökulmasta ajateltuna.

Riittävä peruspalkkaus luo vetovoimaa

Sosiaali- ja terveysalan työntekijätilanne on kaikin puolin hankala ja siihen tulisi löytää ratkaisuja piakkoin. Eduskuntavaalit järjestettiin 2.4.2023 valiten Suomelle uusi eduskunta seuraavaksi neljäksi vuodeksi (Eduskunta 2023). Meidän ja varmasti myös monien muiden sotealalla työskentelevien toive olisi se, että tuleva hallitus ja kansanedustajat keksisivät ja myös toteuttaisivat konkreettisia ratkaisuja sotealan ongelmiin. Rahaa tarvittaisiin hyvinvointialueille lisää, mutta sitä ei tyhjästä taiota. Tähän täytyy keksiä konkreettisia ratkaisuja.

Jos palkat ja työolot saataisiin korjattua, ei ehkä tarvittaisi rekrytointilisää tai muita houkuttimia, jotta alalle saadaan tekijöitä. Hiljattain ammattiliitto Tehy ja Super neuvottelivat sotealalle uuden työehtosopimuksen, jonka mukaan sotealan palkkojen tulee nousta vuoteen 2027 mennessä vähintään 20,9 % (Tehy 2023).

Toivomme, että tämän myötä alan vetovoima kasvaa ja työssäjaksaminen parantuu, jolloin ei enää tallaisia rekrytointilisiä tai muita houkuttimia tarvittaisi. Kun työstä saa työnkuvaa ja sen vaativuutta vastaavan palkan, viihtyy siellä luultavasti huomattavasti paljon paremmin.

Teksti: sairaanhoitajaopiskelijat Jutta Stenholm, Rebekka Kangasharju & Tarja Karvonen OHS20SM

 

LÄHTEET
Eduskunta 2023. Eduskuntavaalit 2023. Hakupäivä 26.3.2023. https://www.eduskunta.fi/FI/Sivut/default.aspx

Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä 2022. Rekrytointilisät ja kertapalkkiot. https://poytakirjat.ras.fi/D10_RAS/kokous/202238-6.PDF

Raahen Seutu 2022. Kuntayhtymä ottaa poikkeukselliset keinot käyttöön rekrytoinnissa – Hoitajapula saatava kuriin. Hakupäivä 27.2.2023. Vaatii käyttöoikeuden. https://www.raahenseutu.fi/kuntayhtyma-ottaa-poikkeukselliset-keinot-kayttoon/4680339

Tehy.fi 2023. Työelämäopas. Lisät peruspalkan päälle. Hakupäivä 27.2.2023. https://www.tehy.fi/fi/tyoelamaopas/palkka/lisat-peruspalkan-paalle

Vauva.fi 2021. Hoitajien rekrytointilisä. Hakupäivä 27.2.2023. https://www.vauva.fi/keskustelu/4416078/hoitajien-rekrytointilisa


Tämä kirjoitus kuuluu sarjaan, jota kirjoittavat kevätlukukaudella 2023 Oulaisten kampuksella Kiireetön avohoitotyö -syventäviä opintoja opiskelevat sairaanhoitajaopiskelijat.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *