Harjoittelijana Peräpohjolan Leader ry:llä

Suoritin kevätkesällä 2023 agrologiopintoihin kuuluvan 2. harjoittelun Peräpohjolan Leader ry:llä. Peräpohjolan Leader ry on Simon, Tervolan, Keminmaan, Kemin, Rovaniemen ja Ranuan alueella toimiva maaseudun kehittämisyhdistys, yksi Suomen 52 Leader-ryhmästä.  Yhdistys tarjoaa neuvontaa ja rahoitusta maaseudun kehittämiseen. Leaderin kantavana ajatuksena on paikallisen osaamisen ja asiantuntemuksen hyödyntäminen alueen kehittämistyössä. Harjoitteluni alkoi maaliskuussa ja loppui kesäkuussa.

Ensimmäisiin työtehtäviini kuului kyselyiden laatiminen kylille ja kunnille sekä automatisoidun excel-taulukon tekeminen yhdistyksen käyttöön. Kyselyissä tehtiin muun muassa kylätalojen energiakartoitusta ja kerättiin palautetta edellisestä ohjelmakaudesta. Tässä tehtävässä pääsin tekemään yhteistyötä alueen kyläyhdistyksien kanssa ja tutustumaan Peräpohjolan Leaderin toiminta-alueen kyliin.

Harjoittelussa tehtäväni oli  hakea ja koota tietoa vanhalta ohjelmakaudelta.  Tässä työtehtävässä pääsin loistavasti sisään siihen, mitä Leader-työskentely on. Kävin läpi kaiken materiaalin hankkeineen ohjelmakaudelta 2014-2022 ja koostin siitä esitteen.  Sain todella hyvän kuvan Leaderin toiminnassa ja pääsin harjoittelemaan tekstin tuottamista sekä erilaisten kuvaajien laatimista.

”Kotitoimistolla” hankkeiden rahoitusten parissa.

Nykyaikana, kun someviestintä on iso osa myös Leaderin toimintaa, koin tärkeänä, että pääsin harjoittelussa tekemään myös viestintää Peräpohjolan Leaderin somesivuilla. Tästä sain tärkeää oppia ajatellen tulevaa työelämää.

Työ oli pääasiassa etätyötä, mutta pääsin myös jalkautumaan hankeen parissa. Pääsin tutustumaan Kiertotalous ruohonjuurella –hankkeeseen. Hankkeessa pidettiin kyläiltoja, joissa sain olla mukana, ja tutustuin näin hanketyöskentelyyn ihan käytännössä.

”Kiertotalous ruohonjuurella” – hankkeen kyläilta.

Harjoittelu Peräpohjolan Leaderillä oli monipuolista ja mielenkiintoista. Sain kokea, millaista etätyöskentely voi olla asiantuntijatyöskentelyssä. Minulla oli aina tuki ja apu saatavilla, jos ei kasvotusten, niin teamsin kautta nopeallakin varoitusajalla. Pääsin sisään maaseutuverkostoon ja sen tarjoamiin loistaviin webinaareihin sekä koulutuksiin. Lähdin työharjoitteluun hakemaan kokemusta alan työelämästä sekä suuntaviivoja tulevaisuutta varten ja näitä sainkin.

Agrologiopiskelija Masi Ilvesluoto, Maa20sp

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *