WordPress, WooCommerce ja nettisivujen teko WordPressillä lyhyesti

Internet sivuja voidaan luoda monella alustalla. Monet yritykset käyttävät eri alustoja internet sivujen luontiin, mutta suosituimmaksi alustaksi on valikoitunut WordPress, jolla on luotu noin 40 % kaikista nettisivustoista. WordPressillä voi rakentaa muun muassa harrastussivustoja, verkkokauppoja, portfolioita, mobiiliapplikaatioita ja elämäntyyliblogeja. WordPressin ominaisuuksina on teemat, lisäosat ja vimpaimet. WooCommerce on suosituin WordPressin verkkokaupan luontiin tarkoitettu lisäosa. WooCommerce on noussut suosioon sen ilmaisuuden kautta. Saatavana on ilmaisia ja maksullisia ominaisuuksia, jotta WooCommercea voidaan laajentaa. Nettisivun luominen on jonkin verran haastavaa ja vie hieman aikaa. Huolellinen suunnittelu auttaa sinua eteenpäin. Miten askel askeleelta luot nettisivun ja mitä sinun tulisi ottaa huomioon?

Internet sivuja voi luoda monella alustalla, on olemassa ilmaisia ja maksullisia alustoja. Ilmaisilla alustoilla on rajoituksensa mitä voi tehdä, mutta maksulliset alustat tarjoavat monia ominaisuuksia. Suurin syy maksullisten alustojen valintaan on helppokäyttöisyys ja lisäosat. Suosituin maksullinen alusta on WordPress, joka alun perin tarjosi blogin luontia, mutta myöhemmin muuttui internetsivujen teon alustaksi. Sitä käyttävät niin pienet yrittäjät kuin myös suuret yritykset.

 

WordPress

WordPress logo

Kuva 1  WordPress logo (TheDigitalArtist, Pixabay)

 

 

 

 

 

 

WordPress.com on ilmainen tietokoneelle ladattava sisällönhallintaohjelma, kuin taas WordPress.org on maksullinen sisällönhallintaohjelma.  WordPress on julkaistu vuonna 2003, julkaisijana Standalone Project ja tänä päivänä sillä on julkaistu 60 miljoonaa sivua eli noin 40 % kaikista verkkosivuista. WordPress on saatavissa monille kielille, muun muassa suomen kielelle. WordPress on avoimen lähdekoodin sisällönhallintajärjestelmä (CMS). Se on suosittu työkalu henkilöille, joilla ei ole koodauskokemusta ja jotka haluavat rakentaa verkkosivustoja ja blogeja. WordPressillä voi rakentaa muun muassa harrastussivustoja, verkkokauppoja, portfolioita, mobiiliapplikaatioita ja elämäntyyliblogeja. WordPressissä on noin 60 000 asennettavia lisäosia, artikkeleiden ja sivujen luontia sekä monia muita ominaisuuksia (HubSpot 2023). Suosituimpia sivustoja, joita on julkaistu WordPressillä ovat Whitehouse.gov, Microsoft ja The Rolling Stones (Kinsta 2023).

WordPressin ominaisuudet

WordPressissä on valittavana paljon ilmaisia teemoja, jotka sisältävät sivupohjia, kuten etusivu, laskeutumissivut, tietoa meistä, portfolio ja blogisivu. Pääset helposti luomaan oman näköisen sivun näiden ominaisuuksien avulla. On olemassa myös premium teemoja, jotka ovat maksullisia, ne on tarkoitettu sellaisille, jotka haluavat tyylikkäät ja laadukkaat nettisivut. Premium teemat maksavat noin 50 euroa. Pääteeman lisäksi voidaan luoda Child Theme, joka on pääteeman lapsiteema. Se on hyödyllinen, jos haluaa persoonalliset sivut koodaamalla. Kun pääteemaa päivitetään, voi muutokset sivulla kadota, tällöin lapsiteema säilyttää muutokset sivuilla (WP-kotisivut 2023).

Plugineja eli lisäosia on tarjolla tuhansia ja niillä saa toiminallisuuksia sivuille. Jotkut lisäosat ovat maksullisia, mutta ilmaisia lisäosia on paljon. Pluginit kannattaa tarkistaa ennen kuin niitä ladataan, kannattaa katsoa kuinka paljon lisäosia on ladattu ja milloin se on viimeksi päivitetty (WP-kotisivut). Yksi tärkeimmistä yrityksille suunnitteluista lisäosista on SEO-optimointi eli hakukoneoptimointi, jota tarvitaan sivuston ja sen sisällön löytymiseen hakukoneista sekä sivuston analytiikka eli kävijätiedot sivuilla. Näillä lisäosilla yritys saa tärkeät ominaisuudet käyttöön yrityksen menestyksen vuoksi.

WordPress käyttöliittymästä kuva

Kuva 2. WordPress ohjelmalla sivuston editointia (StockSnap, Pixabay)

 

 

 

 

 

 

 

 

Vimpaimet eli Widgets tuo sivun sivupalkkiin, ylä-ja alaosaan sekä sisältöalueen ulkopuolelle lisäominaisuuksia. Tällöin lisättävänä on muun muassa sosiaalisen median ikonit, kuvagalleria, suosituimmat artikkelit ja kategoriat. Premium teemaan sisältyy yleensä vimpaimia (WP-kotisivut 2023).

 

WooCommerce

WooCommerce logo

Kuva 3. WooCommerce logo (Wikipedia 2023)

 

 

 

 

 

 

WooCommerce on avoimen lähdekoodin verkkokauppa alusta ja lisäosa WordPressissä. WooCommerce on maailman suosituin verkkokauppa-alusta (Kuva 4), toiseksi tuli Shopify ja kolmanneksi tuli MyCashflow. WooCommerce on noussut suosioon sen ilmaisuuden kautta, jos sen toteuttaa itse. Saatavana on ilmaisia ja maksullisia ominaisuuksia, jotta WooCommercea voidaan laajentaa (Paytrail 2016).

Suosituimmat verkkokauppa-alustat

Kuva 4 Suosituimmat alustat (Paytrail verkkokauppa alustaraportti 2023)

Kauppiaille tärkein ja suosituin lisäosa on WooCommerce, jolla luodaan verkkokauppa yrityksen sivuille. WooCommerce on suosituin sen helppokäyttöisyyden ja ilmaisuuden vuoksi. Sillä hallinnoidaan tuotteita, maksutapahtumia ja postitusta (HubSpot 2023).

Kun WooCommercen asentaa, kysyy se maata, valuuttaa ja toimitusta. WooCommercen asennuksen yhteydessä sivulle tulee kauppasivu, ostoskori, kassa ja omatili sivu. WooCommercen asentamisen jälkeen voi alkaa valita kauppatuotteita sivustolle (Paytrail 2016).

WooThemessä voidaan valita tuhansista vaihtoehtoista WooCommercelle tarkoitettuja teemoja. Teemoja voidaan muokata html:llä ja css:llä. Suurin osa teemoista on skaalautuvia mobiilinäytöille (Paytrail 2016).

Tilausten käsittely on helppoa ja selkeää, kun tilaukset näkyvät Tilaukset-osiossa WordPressissä. Tilaukset on selkeästi jäsennelty ja yksityiskohtaiset tiedot löytyvät Tilaukset-osiossa.  Tilauksia voidaan käsitellä yksitellen tai monta kerrallaan (Paytrail 2016).

WooCommerceen on mahdollista myös asentaa käännöstyökalu, jonka avulla kaupasta saa monikielisen. Sisällön luonnissa tarvitaan kielitaitoa, jotta saadaan käännettyä tekstit oikean kieliseksi (Paytrail 2016).

Nettisivujen teko WordPressillä lyhyesti

Nettisivun luominen on jonkin verran haastavaa ja vie hieman aikaa. Huolellinen suunnittelu auttaa sinua eteenpäin. Ensimmäisenä kannattaisi miettiä mitä sivu tulee sisältämään, onko se kauppa, harrastesivusto, blogi vai jokin muu? Minkälaiset värit ja kuvat haluat sivulle? Kuinka paljon sinulla olisi aikaa käyttää sivun luontiin?

Sinun tulisi miettiä nettisivujen domain nimi ja rekisteröidä domain nimi esimerkiksi Zonerilta. Valitse webhotelli eli hosting palvelu, jossa joka kattaa ylläpidon ja säilytyksen palvelimella. Yleensä domainin valinta tulee ilmaisena hosting palvelun kautta. Domainia hankkiessa kannattaa huomioida, että tulee SSL-sertifikaatti mukana, se on luotettavuuden ja hakukonenäkyvyyden kannalta tärkeä. Kun valitsee hosting palvelun huomioi kattaako se WordPressin asennusohjelman. Yleensä WordPressin asennus onnistuu yhdellä klikkauksella esimerkiksi Zonerilla. Kun WordPress on asennettu, kannattaa valita teema eli ulkoasu sivulle. Teemaan sisältyy esimerkiksi etusivu, tietoa meistä, galleria sekä blogin. Yleensä verkkosivustolla on vakiosivut kuten kotisivu, yhteystieto, tietoja, tuote- tai palvelusivu ja blogi. Ulkoasu teeman jälkeen, voit alkaa luomaan sivuja ja artikkeleita sivulle sekä asentaa lisäosia sivuille. Jos sivulle haluaa kaupan, kannattaa WooCommerce lisäosa asentaa. Sivusto on valmis, kun olet saanut luotua sivuja ja artikkeleita sivustolle. Tämän jälkeen alkaa sivuston ylläpito, johon kuuluu WordPress-ohjelman päivittäminen, teeman ja lisäosien päivittäminen ja ongelmatilanteiden ratkominen, tietoturvasta huolehtiminen ja varmuuskopiointi sivusta (Uudenoppimisenmaailma 2023).

 

Kirjoittaja

Jenna Nivakoski

Tietojenkäsittelyn opiskelija

 

Lähteet:

Hubspot 2023 https://blog.hubspot.com/website/what-is-wordpress Hakupäivä 6.10.2023

Kinsta 2023 https://kinsta.com/knowledgebase/what-is-wordpress/ Hakupäivä 6.10.2023

Paytrail 2016 https://www.paytrail.com/blog/verkkokauppa-alustat-testissa-woocommerce Hakupäivä 6.10.2023

StockSnap 2015 https://pixabay.com/photos/wordpress-blogging-writing-typing-923188/ Hakupäivä 6.10.2023

TheDigitalArtist 2017 https://pixabay.com/photos/wordpress-blog-social-media-2815964/ Hakupäivä 6.10.2023

Uudenoppimisenmaailma 2023 https://www.uusioppimisenmaailma.fi/nettisivut/ Hakupäivä 9.10.2023

Wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/WooCommerce Hakupäivä 6.10.2023

WP-kotisivut.com https://www.wp-kotisivut.com/wordpress/ Hakupäivä 6.10.2023

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *