Harjoittelijana ArcticFoodWhey-valmisteluhankkeessa

Toimin 1.9-31.12.2023 välisenä aikana harjoittelijana Oamkin ArcticFoodWhey-valmisteluhankkeessa, joka oli myös opinnäytetyöni toimeksiantaja. Hankkeen tavoitteina on tutkia juuston jalostuksen sivutuotteena syntyvän heran käytön nykytilannetta sekä luoda ja tukea uusia innovointeja heraan liittyen.

Työnkuvaani kuului pääasiallisesti materiaalin kerääminen opinnäytetyötä ja kv-hankkeen esivalmistelua varten sekä toimia tukena kaikissa töissä, joita hankkeen toteuttamisessa tarvittiin. Harjoittelun aikana sain hyvää kokemusta hanketyön toiminnasta ja tiedonhakuprosessien toteuttamisesta. Kohokohtana oli mahdollisuus päästä hankkeen kautta vierailemaan Dublinin yliopistossa (University College Dublin), jossa pääsin keskustelemaan irlantilaisten maatalousalan ammattilaisten kanssa muun muassa hankkeen tavoitteista ja maatalouden tulevaisuudennäkymistä yleensä.

Työmatka Irlannin Dubliniin oli varsin valaiseva kokemus. Henkilökohtaisesti olen jo pitkään halunnut käydä Irlannissa, ja vaikka matka olikin vain muutaman päivän pituinen, tuli siinä töiden ohella paljon nähtyä. Matkan tarkoituksena oli kokoontua hankkeen yhteistyökumppanien kanssa Dublinin yliopiston tiloihin käymään läpi hankkeen tavoitteita ja lyödä lukkoon yhteinen strategia sen luomisesta.

Opiskelijana koin olevani hieman alakynnessä, kun vastassa oli nimekkäitä tukijoita ja maatalouden asiantuntijoita, tosin pääsin myös esittämään omaa tietämystäni (esimerkiksi osoittamalla Suomen kartasta missä Pohjois-Pohjanmaa sijaitsee :)). Oli mielenkiintoista nähdä, miten paljon pelkästään kansainvälisen hankkeen valmisteluun kuluu aikaa ja energiaa. Tilaisuus sai minut myös pohtimaan opinnäytetyön kokonaisuutta näkökulmista, mitä en ollut edes harkinnut ja toi hyvin esille tutkimusongelman laajuuden. Matkalla sain hyödyntää englannin kielen osaamistani. Vaikka aluksi hieman piti änkyttää, puhuminen alkoi pian sujua. Olen käyttänyt ennenkin matkoilla englantia. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun keskustelin englantia äidinkielenä puhuvien kanssa. Koin tämän hyödylliseksi kokemukseksi oman kielitaidon hiomisessa.

Hankkeessa harjoittelusta jäi paljon hyvää oppia käteen, varsinkin opinnäytetyön tekoa varten. Työ oli varsin leppoisaa, pääosin tietokoneella tietojen etsimistä internetistä, artikkelien ja kirjojen lukemista. Opastusta työhön ei tarvinnut, mutta jos jossain tarvitsi apua niin sitä kyllä sai.

Dublinin yliopiston Maatalouden ja ruokateollisuuden keskus (UCD Agricultural and Food Science Centre). Hankkeeseen kuuluvat palaverit irlantilaisten asiantuntijoiden kanssa pidettiin rakennuksen tiloissa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yksi Dublinin yliopiston luentosaleista.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dublinin Talbot-Hotelli, jossa yövyimme matkan aikana.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kun työhommat oli saatu pakettiin, meillä oli myös hieman aikaa kiertää Dublinin keskustassa katsomassa paikallista menoa. Kävimme irlantilaisen asiantuntijan kanssa illallisella The Woollen Mills- nimisessä pihviravintolassa sekä perinteisessä irlantilaispubissa nimeltään The Cobblestone. Kaiken kaikkiaan matka oli palkitseva niin opintojen ja harjoittelun kannalta.

Dublinin kuuluisa Temple Bar kaupunginosa, joka tunnetaan sen monista baareista ja ravintoloista.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marlo Kinanen, agrologiopiskelija

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *