Huom! Oamkin blogi poistuu käytöstä
Osana verkkoympäristön uudistustyötä blogisivusto poistuu käytöstä 30.6.2024. Blogien kirjoittajat vastaavat omien tekstien talteenottamisesta ja arkistoimisesta. Ajankohtaisten blogien julkaisemista kannattaa tarjota Oamk Journalille. Blogi on saatavilla lukutilassa sisäverkosta 31.12.2024 saakka.

Kesä Pohjois-Pohjanmaan ELY-Keskuksella 2023

Suoritin agrologiopintoihin kuuluvan II-harjoittelun Pohjois-Pohjanmaan ELY-Keskuksella, toimipisteenä minulla oli Oulu. Kesä alkoi vauhdikkaasti, sillä harjoitteluni alkoi toukokuussa. Eka kuukausi meni vauhdilla perehtyessä tarkastajan töihin. Näihin tehtäviin sai hyvän perehdytyksen niin tiimiläisiltä kuin koulutuksista. Perehdytyksessä tärkeimpänä nousi tietysti esiin Tukisovellus, Ruokaviraston ohjeet, sekä tietysti miten ELY-Keskuksella toimitaan. Toukokuussa tehtiin myös ristiintarkastuksia. Tästä oli hyvä lähteä kesäkuussa peltotarkastuksien pariin.

Työtä tehdään pareittain ja sain parikseni kokeneen henkilön, jonka avustuksella pääsin nopeasti sisään työtehtäviin. Kesä menikin vauhdilla peltolohkoja kierrellessä, toki viikkoihin mahtui myös aina toimistopäiviä.

Kesän aikana näkyi paljon erilaisia kasveja.

Olin mukana peltovalvonnassa koko prosessin ajan, aloittaen valmisteluvaiheesta. Valmistelussa tutustuttiin tilan tietoihin, tarkasteltiin satelliittikuvia peltolohkoista ja otettiin yhteyttä tilanomistajaan ilmoittaaksemme valvontakäynnistämme. Valvontavierailulla tarkistimme ehtojen noudattamisen, suoritimme GPS-mittauksia, otimme valokuvia ja kirjasimme ylös havainnot. Tilanomistajan ei ollut pakko osallistua valvontavierailulle, joten osa tilakäynneistä suoritettiin ilman tilallista. Valvontakäynnin jälkeen kerätyt tiedot tallennettiin Tukisovellukseen, ja näiden tietojen perusteella laadimme valvonta-asiakirjat. Harjoittelun aikana tutuiksi tulivat niin perinteisten nurmi- ja viljapeltojen lisäksi mm. luonnonhoitopellot, maisema- sekä niittykasvit ja monia muita.

Pääsin myös käymään kesän aikana eläinvalvojien matkassa suorittamassa eläinvalvontaa, se oli erittäin mielenkiintoista. Pääsin käymään emolehmätilalla, lypsytilalla sekä lampolassa.

Työ harjoittelijana oli monipuolista ja opettavaista. Pääsin tekemään niin paljon uusia asioita, joista on suuri hyöty tulevaisuudessa. Ideaali tilanne tämä oli muutenkin, sai olla niin tietokoneen ääressä kuin pellollakin. Toki silloin kun kesken maastopäivän iskee järkyttävä sadekuuro, miettii että olisiko siellä koneen ääressä ollut mukavampaa. Onneksi työpaikka tarjosi loistavat vaatteet, joten sateet eivät haitanneet työskentelyä.

Parasta työssä oli aina uudenlaiset päivät, hyvä työyhteisö ja maakuntien tutuksi tuleminen!

Agrologiopiskelija Meri Jokilehto, Maa21SP

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *