Naomi Novik: Kuninkaan lohikäärme (His Majesty’s Dragon)

Kuninkaan lohikäärme on ensimmäinen osa seikkailu- ja fantasiasarjasta, joka sijoittuu Napoleonin sotien aikaan, mutta vaihtoehtoisessa maailmassa, jota asuttavat lohikäärmeet, jotka on valjastettu ilmavoimiksi taistelemaan maidensa puolesta.

Kirjan alkaa, kun Englannin laivaston kapteeni William Laurence, upseeri ja herrasmies, kaappaa taistelussa ranskalaisen fregatin ja hänen uransa saa uuden käänteen ruumasta löytyvän lohikäärmeen munan kautta.

Tutkimusmatkaansa jatkava lohikäärme meni hänen ohitseen, ja sitten se istahti lanteidensa varaan ja katsoi häntä kysyvästi, ja Laurence puolestaan katsoi sitä peittelemättömän murheellisesti ja synkästi. Se räpytteli silmiään, jolloin Laurence huomasi että ne olivat väriltään syvän siniset ja pupillit olivat kuin viirut, ja sitten se sanoi: ”Miksi sinä murjotat?”

Temeraireksi nimetty lohikäärmeen poikanen kuoriuduttuaan vie Laurence pois hänen tutusta ja turvallisesta laivastoelämästään hurjan maineen omaavien lentäjien pariin, jotka elävät kaukana sivistyneistä seurapiireistä ja muista Laurencelle rakkaista huvituksista. Ihmeekseen Laurence kuitenkin löytää lentäjien joukosta ystäviä, rohkeita taistelutovereita ja jopa rakkauden, mutta kaikkein suurin yllätys hänelle on Temeraire, jonka terävä äly ja herkkä luonne saavat Laurence muuttamaan koko käsityksensä lohikäärmeistä.

Temeraire ja Laurence joutuvat rankkaan koulutukseen, jonka aikana he oppivat paljon toisistaan, mutta myös itsestään. Etenkin yläluokkaisen kasvatuksen ja koulutuksen saanut Laurence joutuu katsomaan koko maailmaa täysin uudesta perspektiivistä ja alkaa kyseenalaistaa monia siihen asti varmoina totuuksina pitämiään asioita. Pian hän huomaa taistelevansa kunnialla rintarinnan naissotilaiden kanssa ja lukevansa Temerairelle luonnontieteitä käsitteleviä opuksia latinaksi.  

Kuninkaan lohikäärme on täydellinen lukuelämys historiasta ja seikkailusta pienellä fantasiavivahteella pitäville. Se on jännittävä ja koskettava tarina, joka tempaa lukijan mukaansa. Tällä hetkellä sarjasta on olemassa seitsemän englanninkielistä osaa, mutta valitettavasti vain sarjan toinen osa Jadevaltaistuin on suomennettu, mutta sekin on ehdottomasti lukemisen arvoinen.  

Hanna Kamppuri 
KIR3SN 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *