OSAKO pyörähti SAMOKin kevätseminaarissa

OSAKOn hallitus osallistui pari viikkoa sitten SAMOKin eli Suomen opiskelijakuntien liiton Kevätseminaariin Helsingissä. Eli siis mitä?

SAMOK järjestää jäsenilleen eli kaikkien ammattikorkeakoulujen opiskelijakunnille vuosittain tapahtumia, joissa käydään läpi ajankohtaisia edunvalvontaan liittyviä asioita, verkostoidutaan sekä koulutetaan opiskelijakuntien toimijoita. Yksi näistä tapahtumista on Kevätseminaari. Tällä kertaa pinnalla olivat – taas vaihteeksi – lukukausimaksut ja opintotuen leikkaukset. Positiivisemmassa mielessä käsittelimme muun muassa koulutuksen digitalisaation mukanaan tuomia mahdollisuuksia.  Lisäksi tapahtumassa omia tervehdyksiään esittivät poliittisten puolueiden ja niiden nuorisojärjestöjen edustajat. Tunnetuimpana mainittakoon SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.

Lukukausimaksut ja stipendit… huh huh. Tämä blogi ei riittää käsittelemään niitä kysymyksiä ja käytännön ongelmia, joihin maksut käytännössä johtavat. Nostan kuitenkin yhden kysymyksen, joka on erittäin mielenkiintoinen. Nimittäin, kun koulutuksesta tehdään kauppatuote, mukaan astuu kuluttajansuoja. Haastavatko opiskelijat tulevaisuudessa korkeakouluja oikeuteen? Näin kävi Ruotsissa, kun erään opiskelijan mielestä opettajien kielitaito oli surkea, tietokonetilat ja henkilökunnan määrä alimitoitettuja eikä henkilökunta ollut kiinnostunut opiskelijoista. Tämä tilanne tulee vastaan ennemmin tai myöhemmin myös Suomessa. Ovatko korkeakoulut huomioineet oikeudenkäynnit ja korvausvaatimukset, kun ovat laskeneet lukukausimaksuista tulevia voittoja?

Opintotukeen suunnitelluista leikkauksista varmasti jokainen on kuullut. Opintorahasta aiotaan leikata 25% ja opintolainanmäärää kasvattaa. Valtion eli Suomen kansan velkaantumista siis vähennetään siirtämällä velkataakkaa opiskelijoille. Nerokasta. Tätä luonnollisesti vastustamme ja viime viikolla opiskelijaliike osoittikin näyttävästi mieltään muun muassa Helsingissä ja täällä Oulussa. Että tällaista tällä kertaa.

Sami Heinonen
OSAKON hallituksen varapuheenjohtaja

peitosta pääty
siirretään toiseen päähän
kuin hölmöläiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *