”Miten niitä e-kirjoja käytetään?”

Kysymyksen kuulee kirjaston asiakaspalvelussa tämän tästä. Valitettavasti kysymykseen ei ole yhtä, nopeaa vastausta. Kirjaston e-aineistoissa kun on tarjonnassa monilla eri tekniikoilla ja lisenssimalleilla toimivia e-kirjoja.
Suurin osa kirjaston e-kirjatarjonnasta muodostuu e-kirjakokoelmista, jotka on ostettu valmiina ”paketteina”. Nämä toimivat IP-tunnisteisesti Oamkin verkossa, eli käyttäjän ei tarvitse erikseen kirjautua päästäkseen lukemaan kirjoja online-muodossa (muuta kuin tarvittaessa Oamkin verkkoon, etäkäyttöohje). Tällaisia e-kirjakokoelmia ovat esimerkiksi ulkomaisia e-kirjoja tarjoava Ebook Central (entinen Ebrary) ja kotimaiset Alma Talentin Verkkokirjahylly ja Duodecimin Oppiportti. Safarikin on Oamkin verkossa toimiva e-kirjakokoelma,  mutta siinä on kolmen yhtäaikaiskäyttäjän rajoitus kun taas edellä mainituissa ei yhtäaikaisten käyttäjien määrää ole rajoitettu.
"Miten niitä e-kirjoja käytetään?"

Kokonaisten e-kirjakokoelmien hankkimisen rinnalla ovat viime aikoina yleistyneet vaihtoehtoiset e-kirjojen hankintatavat. Oamkin kirjastossakin on kokeiltu niin sanottua PDA-hankintaa (Patron Driven Acquisition), jossa e-kirjoja asetetaan tarjolle asiakkaille ja kirjastolle ostautuvat vain ne e-kirjat, joita asiakkaat käyttävät. Kirjaston Ebsco e-books -kokoelma syntyi näin. Ebscon e-kirjatkin toimivat Oamkin verkossa, mutta niiden yhtäaikaisten käyttäjien määrä on rajallinen, useimmiten yksi tai kolme.

E-kirjoja voidaan hankkia kirjastoon myös suoraostoina, eli tilaamalla yksittäisiä e-kirjoja jo olemassa oleviin e-kirjakokoelmiin. Niinpä myös jo mainittuihin Ebook Centraliin ja Ebsco E-booksiin voi ilmestyä uusia, suoraostoina ostettuna e-kirjoja. Oamkin kirjastoon näitä on useimmiten ostettu yhden tai kolmen yhtäaikaiskäyttäjän lisensseillä. Tällaiset suoraostona ostetut e-kirjat erottaakin ”pakettikokoelman” kirjoista siitä, että niissä on käyttäjämäärärajoitus, jota pakettiin kuuluvilla e-kirjoilla ei ole. IP-tunnisteisesti suoraostotkin kuitenkin toimivat, eli Oamkin verkossa ilman muuta tunnistautumista.

Oman lisänsä e-kirjaviidakkoon tuovat kotimaiset Ellibsin e-kirjat. Ainakaan toistaiseksi nämä eivät toimi Oamkissa IP-tunnisteisesti, vaan Ellibs-e-kirjoja käytetään tunnistautumalla kirjastokortin numerolla ja PIN-koodilla ja lainaamalla e-kirja joko kahdeksi tai neljäksi tunniksi kerrallaan (ohje). Ellibs-e-kirjoja hankitaan kappaleittain – esimerkiksi jos nimekettä on hankittu kaksi kappaletta, kaksi käyttäjää voi lukea samaa nimekettä yhtä aikaa ja kolmannen täytyy odottaa laina-ajan umpeutumista.

"Miten niitä e-kirjoja käytetään?"

Lisätietoa Oamkin kirjaston e-kirjapalveluista on tarjolla oppaassa E-kirjat.

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *