Kolme vinkkiä lukemisesteiselle opiskelijalle

Monille opiskelijoille lukeminen on hankalaa. Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimukseen vuonna 2016 vastanneista amk-opiskelijoista kymmenellä prosentilla oli todettu oppimisvaikeus tai oppimiseen vaikuttava sairaus tai vamma (Kunttu, Pesonen & Saari 2017, 30). Lukivaikeus on yksi yleisimmistä oppimisvaikeuksista.

Painetun kirjan lukeminen ei ole enää ainoa tapa lukea – saavutettavien aineistojen avulla opiskelu helpottuu. Tässä kolme vinkkiämme:

1. Lue kuuntelemalla Celian verkkopalvelussa

Celian äänikirjojen valikoimassa on runsaasti kurssikirjoja ja muuta kirjallisuutta korkeakouluopintoihin. Tarkista, löytyykö palvelusta tarvitsemiasi kurssikirjoja. Jos kirjoja ei löydy, voit ehdottaa kirjojen tuottamista äänikirjaksi. Tarvitsetko tutkimusmenetelmäkirjallisuutta opinnäytetyötäsi varten? Celia on koonnut vinkkilistan menetelmäkirjoista ja tieteellisen kirjoittamisen oppaista.

Celian äänikirjoja voit kuunnella tietokoneen lisäksi mobiililaitteilla. Kuuntelemisen voi laajentaa myös kaunokirjallisuuden puolelle, sillä Celian valikoimassa on kymmeniä tuhansia romaaneja. Palvelun uutuuksia on mm. Paperi T:n Post-alfa, Tuomas Kyrön Mielensäpahoittajan olympiamatka ja Tess Gerritsenin Tappava salaisuus. Tai kuuntele esimerkiksi Tiede-lehden uusin numero Timo Mäkysen lukemana. Celia-käyttäjäksi voit ilmoittautua kirjastossa >>

2. Muokkaa e-kirjan lukunäkymää sinulle sopivaksi selaimessa ja pdf-tiedostossa

Useissa e-kirjapalveluissa on otettu käyttöön saavutettavuutta parantavia toimintoja, esimerkiksi fonttia voi suurentaa tai taustan väriä säätää. Useimmissa pdf-lukuohjelmissa on myös mahdollista suurentaa fonttia.

3. Kuuntele e-aineistoja ruudunlukuohjelmalla

Kuuntelemista varten tarvitset:

  • tietokoneen/mobiililaitteen
  • ruudunlukuohjelman
  • e-kirjan, joka on saavutettavassa muodossa eli luettavissa ruudunlukuohjelmalla.

Oamkin kirjaston tarjoamista e-aineistoista mm. Ellibsissä, Alma Talentin Verkkokirjahyllyssä ja Ebscossa on saavutettavassa muodossa olevia aineistoja. Windows-tietokoneille on ladattavissa ilmainen NVDA-ruudunlukuohjelma. Lisätietoja NVDA:sta >>

Ebscossa HTML-muotoisia artikkeleita voi kuunnella englanniksi ilman ruudunlukuohjelmaa. Voit valita amerikkalaisen, australialaisen ja brittiläisen aksentin välillä. Ohje kuunteluun >>

Kirjaston tavoitteena on tarjota yhä enemmän saavutettavia aineistoja. Ota yhteyttä kirjastoon, mikäli sinulla on toiveita tai ideoita saavutettavuuden parantamiseksi!

Lähteet:
Kunttu, K., Pesonen, T. & Saari, J. 2017. Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus 2016. Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön tutkimuksia 48. Helsinki: Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö.

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *