Monipuolista koneautomaation opiskelua
Tekstin ovat kirjoittaneet Oamkin koneosaston koneautomaation opiskelijat Tuomas Aho-Vinkka, Kimmo Kämäräinen ja Santeri Ridal opintojaksolla YY00BB72 Tutkimus- ja kehittämistoiminta.
Tässä blogikirjoituksessa neljännen vuoden opiskelijat kertovat omien kokemuksiensa perusteella, millaista on koneautomaation opiskelu Oamkissa. Kirjoituksen tarkoituksena on jakaa tietoa konetekniikasta kiinnostuneille ja kannustaa toisen asteen opiskelijoita jatkamaan opintojansa konetekniikan parissa.
Miksi valitsisin koneautomaation?
Tekniikan alat ovat jatkuvasti kehittyviä. Koneautomaatio on alana työllistävä, ja sen osaajille on jatkuva kysyntä työmarkkinoilla.
Mikäli monipuolinen teknisten laitteiden ja järjestelmien suunnittelu ja tuotekehitys kiinnostavat sinua, on koneautomaatio sopiva vaihtoehto. Teollisuuden koneautomaation parissa työskentely edellyttää monipuolista tekniikan alojen hallintaa. Tämän sinulle takaavat monipuoliset kurssit, joissa syvennytään erilaisiin käyttölaitteisiin, mekanismeihin ja ohjausjärjestelmiin.
Kolmannen vuoden opintoihin kuuluu myös projektityö, joka suoritetaan yhteistyössä alueen yritysten kanssa.
Mitä koneautomaation suuntautumisvaihtoehdon opinnot sisältävät?
Koneensuunnittelu aloitetaan opiskelemalla teknisen piirustuksen perusteet. Kun piirtämisen perusasiat ovat hallinnassa, siirrytään mallintamiseen CAD-ohjelmistoilla. Rakenteiden ja komponenttien mitoitusta päästään toteuttamaan runkorakenteiden ja kone-elimien kursseilla.
Hydrauliikan ja pneumatiikan kursseilla opitaan järjestelmien toimintaperiaatteet, järjestelmän suunnittelua sekä erilaisten sylintereiden ja venttiileiden toiminta. Kurssit antavat hyvät edellytykset esimerkiksi tehdasympäristön suunnittelu- tai kunnossapitotehtäviin kuin myös koneiden tai järjestelmienkin suunnitteluun. Teoriatuntien lisäksi molemmista kursseista käydään myös laboratoriot.
Sähkökäytöissä tutustutaan tarkemmin kolmivaihevirtapiireihin ja erilaisiin moottorityyppeihin. Kurssilla opitaan soveltamaan eri moottorityyppejä kullekin tyypille ominaisiin sovelluksiin sekä mitoittamaan ja valitsemaan oikeanlainen sähkömoottori esimerkiksi suunniteltavaan koneeseen. Kurssilla käydään myös suorittamassa laboratorioharjoituksia sähkötekniikan laboratoriossa.
Ohjausjärjestelmien kurssilla tutustutaan erilaisiin koneautomaation ohjauslaitevaihtoehtoihin. Kurssilla opetellaan logiikkaohjauksen toimintaa ja sen ohjelmoimista. Yleisimmät anturityypit, niiden toiminta ja liittäminen logiikkaohjaukseen käydään läpi. Kurssiin sisältyvät myös käytännön laboratorioharjoitukset.
Konelaboratoriot
Konelaboratorioissa opiskelijat voivat toteuttaa projektejaan. Valmistustekniikan kursseilla käsitellään laboratoriosta löytyviä laitteita teoriassa ja sen jälkeen niillä myös työskennellään käytännössä — tämä on siis oiva paikka oppia!
Konelaboratorioista löytyvät perinteiset työkalut ja konepajateollisuuden laitteet kuten sorvi, jyrsin ja hitsauslaitteet. Manuaalisten työstökoneiden lisäksi laboratorioista löytyvät myös CNC-sorvi ja jyrsin sekä 3D-mittauslaitteisto. Materiaalien leikkaamista varten laboratoriossa on mm. vesileikkuri, joka sopii monipuoliseen leikkaamiseen monilla eri materiaaleilla. Laitteiden käyttämisessä ja projektien valmistusteknisissä kysymyksissä apua on saatavilla laboratoriossa työskenteleviltä insinööreiltä.
Koneautomaatiolaboratorio
Opiskelijat pääsevät koneautomaatiolaboratorioissa käyttämään 3D-tulostimia koulun projekteissa ja myös omissa projekteissaan. Laboratorioissa käydään myös hydrauliikan, pneumatiikan ja ohjausjärjestelmien käytännön harjoitukset, joissa näitä järjestelmiä päästään testaamaan. Laboratorioissa on myös kolmannen vuoden aikana käytössä yhteistoimintarobotit, joita päästään ohjelmoimaan projekteissa.
Kiitos tästä kirjoituksesta. Kaverini työskentelee kaivinkoneen kanssa työmailla ja hänen luonaan käydessä hän oli juuri kaivinkoneen hydraulisylinteriä uusimassa. Mielenkiinnosta kotiin palatessa aloin miettiä, että minkä alan ihmiset hydrauliikkaa suunnittelevat ja täältä löysinkin vastauksen kysymykseeni. Koneautomaation opinnot vaikuttavat mielenkiintoisilta ja haastavilta.
Kiitos Jake kommentista! 🙂 Koneautomaatio eli aiemmalta nimeltään koneensuunnittelun opinnot keskittyvät erilaisten koneiden ja koneen osien suunnitteluun ja siinä sivussa myös automaatioon eli älykkäisiin koneisiin. Opinnot haastavat, mutta myös palkitsevat kun omia visioita pääsee myös käytännössä toteuttamaan!