Opiskelijakämppä Oulusta konetekniikan opiskelijalle

Parhaimmat onnittelut loistavan opiskelupaikan valinnasta! Konetekniikan ammattilaisia tarvitaan kaikkialla ja tarve vain kasvaa. Oulussa tarve koulutetuille konetekniikan osaajille alkoi jo 1894 ja konetekniikan asiantuntijoiden koulutus vain jatkuu, sillä yritysten tarpeet konetekniikan osaajista vain kasvavat.

Konetekniikan opetusta pitkillä perinteillä

Oululainen konetekniikan opetus täyttää siis tänä vuonna 125 vuotta!

Mistä hankkia opiskelija-asunto Oulussa

Parhaillaan Oamkin konetekniikka valmistautuu muuttoon Linnanmaalle. Tämän takia Ouluun ammattikorkeakoulun nykyisten ja tulevien opiskelijoiden opiskelija-asuntoa hankkiessa on hyvä huomioida jo nyt Oulun ammattikorkeakoulun muutto ensi vuoden syksyllä 2020, jolloin opetus Kotkantien ja Teuvo Pakkalan kampuksilla siirtyy kokonaan Linnanmaan kampukselle. Asunnot Linnanmaan läheisyydestä alkavat siis jo nyt täyttyä.

Oamkin opiskelijoista kaikki muut paitsi sosiaalialan opiskelijat aloittavat uuden lukukauden (ja aikakauden) syyskuussa 2020 Linnanmaan yhteiskampuksella Oulun yliopiston kanssa samassa osoitteessa.

 

Pyörällä vai bussilla

Ennakointi asunnon hankkimisessa kannattaa aloittaa ajoissa, sillä tulevaisuudessa Linnanmaalla opiskelee ja työskentelee noin 20 000 henkilöä, joka tarkoittaa monia haasteita etenkin liikennejärjestelyissä. Yksityisautoilu on jo ilmaston puolesta paheksuttavaa, mutta Linnanmaan yhteiskampuksen vaikutuksesta myös lähes mahdotonta, sillä parkkipaikkoja on erittäin rajallinen määrä kampusalueella. Parkkipaikkojen vähäisyyden takia kannattaakin siis etsiä asuntoa hyvien pyöräily- ja bussiyhteyksien varrelta.

Kuva: © Oulun kaupunki

Pyörällä

Oulu on yksi Suomen parhaimmista pyöräilykaupungeista, sillä kaupungissa pääsee ympärivuoden lähes poikkeuksetta kaikkialle polkupyörällä, kiitos hyvän ellei erittäin hyvän talvikunnossapidon pääpyöräteillä. Pyöräily on myös opiskelijan kukkaron kannalta kannattavinta, sillä se ei kuluta kuin reisilihaksia, housuja ja hieman pyöränkumeja. Lisäksi pyörän päällä tai sarvessa on helppoa kuljettaa esim.kauppakasseja.

Asuntoa hankkiessa kannattaakin siis miettiä, kuinka paljon jaksa/pitää viikon, kuukausien ja lukuvuoden aikana pyöräillä. Lisäksi miettiä, minkälaisia reittejä pyörällä kulkee arkena, sillä Oulu tunnetaan myös lisänimellä ”ikuisen vastatuulen kaupunki” mereltä puhaltavan puuskaisen tuulen vuoksi, joka tuntuu pahimmalta silloilla pyöräillessä marraskuisessa räntäsateessa.

*Kirjoittajan kommentti: kokemuksen syvällä rintaäänellä, noin kuusi kilometriä suuntaansa on vaihteettomalla ”mummopyörällä” aika maksimi pyöräilymatka lähes kelissä kuin kelissä.

Jotta pyöräily ympärivuoden olisi miellyttävää, vaatii se alkusijoituksen:

  • pyörään (jos tällaista ei vielä omista, mutta mummopyörälläkin pärjää kunhan huoltaa sitä),
  • veden- ja tuulenpitäviin sekä hengittäviin  ulkoiluvaatteisiin,
  • reppuun tai pyöränkoriin, johon saa tavarat kuljetusta varten
  • sekä tukevaan pyöränlukkoon.

Vinkki! Vaikka meinaisikin opiskeluaikana pyöräillä ympärivuoden, on hyvää riskienhallintaa hankkia Waltti-kortti bussilla kulkemista varten. Vaikkei kuukausikorttia lataisikaan Waltti-kortille, voi Waltti-kortille ladata arvoa jolloin maksat paljon vähemmän bussikyytien kertamaksuista sekä ilta/yöaikaan (esim. opiskelijariennoista kotia).

HYVIÄ ASUINALUEITA/KAUPUNGINOSIA PYÖRÄLLÄ KULKEMISEEN

Lyhyt pyöräilymatka keskustaan sekä Linnanmaalle on mm. Puolivälinkankaalta, Alppilasta, Välivainiolta, Taskilasta, Syynimaalta, Tuirasta, Myllytullista, Etu-/Taka-Lyötystä sekä Keskustasta, joista sopiva matka pyöräillä ja kulkea bussilla tulevana lukuvuotena (2019 – 2020) vielä Kotkantien kampuksellekin.

*Kirjoittajan huomautus: vaikka Toppilassa/Meri-Toppilassa onkin paljon asuntoja edullisestikin tarjolla, eivät pyöräily-yhdeydet tai bussiyhteydet ole kovin kiitettäviä vaikka linnuntietä etäisyys Linnanmaalle suhteellisen lyhyt. Lisäksi asuinalueella on vain yksi ruokakauppa on lähietäisyydellä asunnoista ( K-Supermarket max. 2km etäisyys). Ehdoton plussa Toppilassa kuitenkin on meren läheisyys ja mukavat ulkoilumaastot, joissa voi nauttia luonnosta ja rentoutua opiskelujen rasituksista ja harrastaa vaikka frisbeegolfia. Huomaa, että tämä on kuitenkin vain kirjoittajan mielipide 🙂

Kuva: © Oulun kaupunki

Bussilla

Vaikka pyöräily on mukava tapa tutustua kaupunkiin ja oivallista hyötyliikuntaa opiskelijoille, eikä vaadi aikataulujen perässä juoksemista, talvisaikaan pyöräily voi alkaa kuitenkin ottaa voimille viiman, jäätiköiden, ikuisen vastatuulen tai painavien kauppakassien muodossa. Bussilla kulkeminen onkin siis hyvä vaihtoehto kulkuvälineeksi etenkin talvella. Täten kannattaakin valita opiskelija-asunto, joka sijaitsee myös bussipysäkin läheisyydessä.

Bussikortti ei ole kovin kallis opiskelijan budjetille. Paikallinen liikennöitsijä Koskilinjat tarjoaa nuorille 17-25-vuotiaille kuukausikortin A-vyöhykkeelle (missä sijaitsee koko Oulun keskusta, Linnanmaa sekä Kaukovainiolla sijaitseva Kotkantien kampus) hintaan 42€/kk (päiväys 28.6.19), jolla pääsee lähes rajoittamattomasti kulkemaan kuukauden aikana. Vaikka Waltti-kortilla olisi ladattuna kuukausikortti, voit sen lisäksi ladata sille myös arvoa. Lue lisää bussikorteista ja hinnoista: Oulun joukkoliikenne.

Tällä hetkellä on erittäin hyvät bussiyhteydet, jotka kulkevat suoraan Kotkantien kampukselle: esimerkiksi linjat 1, 2, 2N, 20, 20K, 22, 23, 23A, 23K, 25, 35 & 35K

Huomio! Bussilinjat on tätä juttua kirjoittaessa optimoitu siten, että suurin osa linjoista kulkee joustavasti Kotkantielle. On siis hankala arvioida, kuinka bussit tulevat loppujen lopuksi liikennöimään syksystä 2020 alkaen Linnanmaan yhteiskampukselle. Todennäköisesti liikennöitsijä pyrkii optimoimaan bussiliikenteen Linnanmaalle, jotta opiskelijat ja henkilökunta pääsevät sujuvammin liikkumaan.

Asunto läheltä kaikkea helpottaa elämää logistisesti

Valitsit sitten, minkä tahansa asuinalueen tai kaupunginosan, Oulussa opiskelijan ei kovin kauas keskustasta kannata muuttaa.

Parhaimpia paikkoja ja opiskelijaelämän kaikki toiveet täyttävät (loistavat bussiyhteydet ja pyörätieverkosto Linnanmaalle sekä ulkoilumahdollisuudet Merikosken ja meren rannalla) on kirjoittajan mielestä Tuira. Tuirasta löytyy kaikki: entisiäravintoloita, pikaruokapaikkoja, baareja, ruokakauppoja (Lidl, S-market & K-market), apteekki, urheilumahdollisuuksia ja uimaranta. Eli kaikki mitä opiskelija Oululta voi toivoa, löytyy Tuirasta! Lisäksi keskusta, Kotkantien kampus ja Linnanmaa ovat vain n.10min pyörämatkan päässä.

Merikoski ja Toivoniemi in my mind, kuva: © Oulun kaupunki

Loppusanat…

Tutustu vielä ennen kämpän vastaanottamista Oulun joukkoliikenteen sivuilla julkisenliikenteen yhteyksiin sekä Google Mapsissa tarkemmin myös muihin liikenneyhteyksiin eri kaupunginosista Kotkantien kampukselle. Mieti myös, mikä itsellesi on tärkeintä, onko se ehkä isompi kämppä, mutta pakollisen automatkan päässä Linnanmaasta vaiko kohtuullisen kokoinen asunto suhteellisen lähellä kaikkea Oulussa. Lukuvuosi 2020 alkaa konetekniikan ja muilla tekniikan opiskelijoilla uudella kampuksellamme Linnanmaalla, joten muistakaa ennakoida tämä.

Mikä ikinä onkaan asuntohaaveesi tai kulkuvälineesi, mieti omia tarpeitasi ja mihin haluat aikaasi/rahaasi kuluttaa. Ja minkä valitsetkaan asuinpaikaksi tai kulkuvälineeksesi, tulee opiskeluajastasi varmasti ikimuistoinen ja muistorikas.

Tervetuloa vielä kerran Ouluun opiskelemaan konetekniikkaa!

oamk_kone

Tunteella ja taidolla, Oamk Konetekniikka. Jo vuodesta 1894. Olemme Suomen kuudenneksi suurimman ja hakijamäärältään neljänneksi suosituimman ammattikorkeakoulun Konetekniikan tutkinto-ohjelma. Yhteisenä tavoitteena meillä on ylläpitää vetovoimaista, haluttua ja nykyaikaista koulutusohjelmaa, sekä luoda opiskelijoillemme insinöörin identiteetti ja sen avulla luoda opiskelijasta rautainen ja työllistyvä insinööri! Oletko sinä seuraava Konetekniikan insinööri? Pallo on sinulla!

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *