Oamkista luonnonvara-alalta valmistuneiden kuulumisia

Kaisa Matila, laatuneuvoja Arla Oy Pohjois-Suomi 

Tilakäynnit ovat tärkeä ja mukava osa laatuneuvojan työtä. (Kuva Mervi Kelahaara)

Työskentelen Arla Oy Pohjois-Suomen laatuneuvojana. Tehtäviini kuuluu maidon laatutyö eli maidon laadun seuranta ja tuottajien neuvonta laatuasioissa, laatuohjelman mukaiset kumppanuuskäynnit, maitotilitysten ja maidonhankinnan tukitoimet sekä tuottajapalveluneuvonta. Valmistumisen jälkeen ehdin etsiä töitä pari kuukautta, kun kotipaikkakunnalta avautui tämä mielenkiintoinen tehtävä. Päätin hakea ja ilokseni tulin valituksi.

Tyypillinen toimistopäivä sisältää esimerkiksi yhteydenpitoa tuottajiin ja keräilyyn, laskujen käsittelyä sekä näytetulosten seurantaa. Melko usein eteen tulee nopeaa ongelmanratkaisua vaativia tilanteita, useimmiten keräilyyn liittyen. Välillä päivät kuluvat reissuissa joko tiloille tehtävillä kumppanuskäynneillä tai erilaisissa tapahtumissa ja koulutuksissa.

Parasta ja samalla haastavinta työssäni on monipuolisuus. Toimin yhteyshenkilönä sekä tuottajien, laboratorion että maidonkeräilyn suuntaan eli erilaisten tehtävien kirjo on laaja. Lisäksi työ sisältää liikkumista melko laajalla hankinta-alueellamme. Kaiken tietomäärän omaksuminen on haasteellista, mutta toisaalta monipuolinen työnkuva pitää työn mielenkiintoisena. Tavoitteeni on kehittyä työssäni mahdollisimman hyväksi.

Kumppanuuskäynnillä tilalla (Kuva Mervi Kelahaara)

Opintojen ja harjoittelujaksojen kautta hankittu substanssiosaaminen on ollut tärkeää. Hyvistä tiedonhankintataidoista on ollut hyötyä, samoin kuin opiskeluaikana syntyneistä verkostoista. Jatkokouluttautumista joko ylempään ammattikorkeakoulututukintoon, agrologi (Yamk)  tai yliopistossa olen välillä pyöritellyt mielessäni.

Nykyisille ja tuleville agrologiopiskelijoille sanoisin, että opinnoista kannattaa ottaa irti kaikki, mikä lähtee. Ole itse aktiivinen, panosta oppimiseen ja kontaktien luomiseen. Tutustu opiskelukavereihin, sillä nämä tuttavuudet kantavat usein pitkälle työelämään.

 

 

Kaisa Matila, agrologi

 

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *