WAX ON – WAX OFF

Jos ihmettelet blogimme otsikkoa, sille löytyy täysin luonnollinen selitys. Kun ensimmäisiä kertoja mainitsimme kollegoille WAX-hankkeesta, saimme Karate Kid –elokuvasta tuttuja “wax on, wax off” kommentteja käsimerkkeineen!

Interreg Nord-rahoitteinen pohjoismainen WAX-tutkimushanke vetelee viimeisiään, joten on aika muistella parhaita paloja kolmen vuoden ajalta. Hankkeen aikana kehitettiin ympäristöystävällisiä menetelmiä puolukan ja mustikan sisältämän vahan talteen ottamiseksi marjateollisuuden sivu- ja jätevirroista. Marjavahaan perustuvien tuotteiden kehittäminen edellyttää monialaista tieteellistä yhteistyötä, jonka tulosten pohjalta liiketoimintamahdollisuuksia analysoitiin.

Konferenssit ja matkat

Hankkeen aikana kävimme Luulajassa neljä kertaa (yhdet parkkisakot) ja Tromssassa kolme kertaa projektikokouksissa ja fasilitoimassa palvelumuotoilutyöpajoja. Täältä voit katsoa, millainen meininki oli Luulajan työpajassa. Edelleen, Kajaanissa esittelimme projektia ja tutkimustuloksiamme Luonnontuotealan tutkimusseminaarissa ja osallistuimme valtakunnallisille Luonnontuotepäiville. Vaasassa esitimme tieteellisen paperin NFF-konferenssissa (Nordiska Företagsekonomiska Föreningen / Nordic Academy of Management) sekä kävimme Nürnbergissä messumatkalla. Huikein kokemus on kuitenkin ollut Tromssa kauniine maisemineen eri vuodenaikoina – alkukesän häkellyttävä valon määrä ja marraskuun pimeä kaamosaika (mørketid), harmaat sävyt ja herkulliset kalaravintolat. Päivärahat saivat kyytiä!

 

Kansainvälinen yhteistyö

Oulun yliopiston koordinoimassa monitieteelliseessä tutkimushankkeessa olivat mukana LTU (Luleå tekniska universitet), NIBIO (Norsk Institutt for Bioøkonomi) sekä OAMK:n Liiketalous. Samaisella hankekonsortiolla on kokemusta yhteistyöstä jo UNELMA-hankkeen ajalta, joten oli helppoa työskennellä jälleen yhdessä; toisten osaamista ja työtä arvostettiin.

Liiketoimintamahdollisuuksia

Tällä hetkellä 97 % käytetystä vahasta on synteettistä ja vain 3 % on luonnonvahaa: mehiläis-, kandelilla- ja karnaubavahaa. Marjavahalla on paljon liiketoimintapotentiaalia erityisesti kosmetiikassa, elintarvikkeissa ja pakkauksissa. Tällä hetkellä kosmetiikka näyttää tarjoavan eniten liiketoimintamahdollisuuksia. Esimerkiksi Pohjoismaiden suurin elintarvikkeiden sopimusvalmistaja ja eräs globaaleilla markkinoilla toimiva kosmetiikan raaka-ainevalmistaja ovat erittäin kiinnostuneita marjavahasta. Keskustelut kosmetiikkayrityksen teknisen johtajan kanssa vierähtivätkin yömyöhään ja uusia hankeideoita tuli liukuhihnalta. Valitettavasti yhteistyökumppanin tarjoama paras samppanja loppui ravintolasta kesken kaiken!

Oppimiskokemuksia

Projektin aikana vahaa saatiin uutettua muutamia satoja grammoja; juuri sen verran, jotta sitä voitiin pilotoida muutamissa kosmetiikkatuotteissa. Alla olevassa kuvassa on juuri uutettua puolukan vahaa.

Me liiketaloudesta mukana olleet olemme saaneet paljon uutta tietoa, kokemusta ja arvokkaita kontakteja. Ennen hanketta meillä ei ollut juurikaan tietoa nopeasti kasvavasta luonnontuotealasta ja sen markkinoista. Kajaanin luonnontuotealan tutkimusseminaarissa ja valtakunnallisilla luonnontuotepäivillä viimeistään silmämme avautuivat: marjoista voisi todellakin kehkeytyä meidän Pohjoismaiden yhteinen kansallisaarre.

Hanke kiinnosti erityisesti kansainvälisiä opiskelijoita ja tarjosi heille projektitöitä sekä opinnäytetyöaiheita laidasta laitaan. Voit halutessasi käydä tutustumassa opinnäytetöihin WAX-hankkeen sivuilla.

Opimme paljon muilta tutkijoilta kuten esimerkiksi ylikriittisestä uutosta sekä marjojen morfologiasta ja biosynteesistä. Viimeaikaiset tutkimukset ovat myös antaneet merkittävää näyttöä siitä, että puolukalla on merkittäviä probioottisia vaikutuksia.

Viimeisen Tromssan reissun aikana pääsimme tutustumaan NIBIO:n ilmastolaboratorioon. Alla olevassa NIBIO:n kasvihuoneessa otetussa valokuvassa kasvaa mustikan varpuja, vaikka ulkona oli täysi talvi ja 70 cm lunta. Näissä laboratorio-olosuhteissa voidaan kontrolloidusti simuloida mm. lämpötila-, valo- ja kasvuolosuhteita.

Kaikkea tätä voidaan hyödyntää alan markkinoinnissa, kun etsitään kilpailukeinoja ja arvolupauksia uusille tuoteinnovaatioille. Ehkä ja toivottavasti saamme jatkaa työtä valmiin verkostomme kanssa; näin seuraavassa vaiheessa voisi syntyä uusia tuotteita ja patentoitavia keksintöjä mukaan tuleville yrityksille. Ja olisi muuten ihana päästä näkemään valaita Tromssan lähettyvillä!

 

Vahaamisiin,

Anne, Helena & Päivi

Lisätietoa hankkeesta:  oamk.fi/wax ja Facebook

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *