Tulevaan työhön tutustumassa

Opintojen alussa opiskelijoilla on useimmiten vähän tietoa siitä, millaista työtä röntgenhoitaja tekee terveydenhuollossa.

Kuvitelmat työstä olivat kutakuinkin se oletetuin ajatus, että röntgenhoitajat vain painavat nappia, kuinka helppoa! Ajattelin koulun aloittaessani, että röntgenhoitajan työ on vähän kuin tavallisten kuvien ottamista. Asetetaan vain kamera paikalleen ja painetaan nappia.

Vuodesta 2006 alkaen röntgenhoitajakoulutuksessa on toteutettu yhdessä työelämän kanssa tutustumisiltapäivä, jonka aikana opiskelijat pääsevät tutustumaan röntgenhoitajan työhön. Tutustuminen on järjestetty reilun kuukauden kuluttua opintojen alusta, tänä lukuvuonna päivä oli 25.9.2019. Tähän kirjoitukseen on koottu opiskelijoiden, työelämän ja koulutuksen kokemuksia tapahtumasta.

Opiskelijat jakaantuvat 4-5 opiskelijan ryhmissä Oulun yliopistollisen sairaalan kahdeksaan eri kuvantamisen ja sädehoidon yksikköön tutustumaan röntgenhoitajan työhön ja havainnoimaan tulevaa työympäristöään. Opiskelijoiden ohjaajina osastoilla toimivat samanaikaisesti harjoittelussa olevat vanhemmat opiskelijat ja osastojen opiskelijavastaavat. Iltapäivän päätteeksi ylihoitaja ja opiskelijakoordinaattori tapaavat opiskelijat.

Opintokäynnilläni huomasin hyvin, kuinka röntgenhoitajat osasivat tulkita natiivikuvia. Toki he eivät niitä lausu, mutta kuvan ottamisen jälkeen he osasivat erottaa siitä eri asioita. He osasivat myös katsoa, onko kuva niin hyvä, että lääkäri voi siitä diagnosoida potilaan. Tarvittaessa otettiin parempia lisäkuvia. He erottivat myös helposti pienenpienet murtumat, joita ei kouluttamaton ihminen huomaisi millään. (Röntgenhoitajaopiskelija)

Työnantajan näkökulmasta ylihoitajana on mielenkiintoista nähdä uudet opiskelijat sairaalassa. Olemme pitäneet opiskelijakoordinaattorin kanssa lyhyen tapaamisen luentosalissa tutustumispäivän lopuksi. Kyselen heiltä heidän aiemmista opinnoistaan ja olen utelias tietämään, miksi he valitsivat juuri röntgenhoitajan ammatin. Tapanani on myös muistutella heitä siitä, että he ovat oman tulevan työuransa mannekiineja meillä Oys:ssa harjoitellessaan. Toivon, että he ottavat harjoitteluajastaan kaiken hyödyn irti, jotta voivat tulevalla urallaan palvella ammatissaan potilaita. (Ylihoitaja)

Opiskelijakoordinaattorina toimiessani tutustumiskäynneistä on muotoutunut jo perinne ja odotan joka vuosi innolla uusien opiskelijoiden tapaamista. Työssäni nämä ovat usein mieleenpainuvimpia hetkiä. Tutustumispäivän päätteeksi opiskelijoista on aistittavissa innostusta ja joskus hieman jännitystäkin. Kokemuksista kerrotaan usein kiitellen vanhempia opiskelijoita ja henkilökuntaa. Tutustujat on huomioitu päivän aikaa hyvin ja heidän kysymyksiinsä on vastattu perusteellisesti. Tyytyväisyyden tunne on usein molemminpuolista: henkilökunta esittelee ja kertoo mielellään röntgenhoitajan monipuolisesta ja vaativasta työstä. (Opiskelijakoordinaattori)

Tutustumisen aikana opittuja asioita reflektoidaan vielä seuraavana päivänä koulussa keskustelemalla tutustumista varten annettujen kysymysten avulla. Millainen mielikuva opiskelijoille oli jäänyt röntgenhoitajan työstä? Ilmenikö röntgenhoitajan työstä jotain yllättävää? Laajensiko tutustumiskäynti omia ennakkokäsityksiä tai vahvistiko se omaa opiskelupaikan valintaa?

Kokonaisuudessaan minulla oli siis aika heikko näkemys röntgenhoitajan työstä. Kuvittelin työn paljon yksinkertaisemmaksi, kuin se oikeasti on. Muutaman kuukauden opiskelun jälkeen arvostus röntgenhoitajan työtä kohtaan on noussut erittäin paljon. Eniten uutta asiaa minulle opetti opintokäynti, jossa näki röntgenhoitajat työssään.

Yksi iltapäivä on lyhyt aika. Kaikki opiskelijat eivät voi nähdä kaikkea sitä, mitä eri osastoilla röntgenhoitajan työ sisältää, mutta opiskelijoilla on kuitenkin mahdollisuus tutustua johonkin osa-alueeseen terveydenhuollon kuvantamistoiminnassa ja sädehoidossa. Opiskelijat jakavat kokemuksiaan toisilleen myöhemminkin ja näin mielikuva siitä, mihin he ovat opiskelemassa, laajenee. Opettajana havaitsee selvästi, kuinka tutustumiskäynti lisää opiskelijoiden opiskelumotivaatiota; tutustumiskäynti avaa opiskelijoille hieman sitä, mitä kaikkea osaamista röntgenhoitajalta terveydenhuollossa edellytetään.

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *