Muutos on mahdollisuus!

Ajatuksia korkeakoulutuksesta, muutoksesta, johtamisesta ja muutoksen johtamisesta.

 

Aloittelen blogiani varsin uudessa tilanteessa. Koronaepidemia on siirtänyt opetuksen verkkoon ja kampuksen toiminnot ovat hiljentyneet.  Olen ollut Oulun ammattikorkeakoulun palveluksessa 1.1.2020 alkaen ja Tekniikka ja luonnonvara-alan (Telu) yksikönjohtajana 1.2.2020 alkaen. Ensimmäiset 2,5 kuukautta ovat olleet työntäyteisiä: olen perehtynyt niin oman yksikköni usean koulutusalan toimintaan ja henkilöstöön kuin myös muiden Oamkin yksiköiden toimintaan. Perehtyminen on ollut erittäin mielenkiintoista – ehkäpä se tutuin lause on ollut ”lämpimästi tervetuloa”. Yhteisöllisyys ja henkilöstön innostuneisuus on ollut ilo havaita!

Oamk on muutoksessa. Uusi organisaatiomalli, jossa palvelutoiminnot on siirretty Oulun yliopistolle, aloitti juurikin 1.2.2020 ja lisäksi suunnittelemme ja viemme eteenpäin toimintojen siirtymistä uudelle Linnanmaan kampukselle kevään ja alkukesän aikana. Opiskelijat siirtyvät uudelle kampukselle syksyllä 2020. Lisäksi uusi OKM:n rahoitusmalli astuu voimaan 2021 ja siitä johdettu Oamkin sisäinen rahanjakomalli tulee painottamaan tuloksellisuutta. Muutosta, haasteita ja yleiskuvana tiukentuva talous. Ei siis mitään kovin uutta korkeakoulusektorilla. Kysymys onkin, miten nähdä muutoksessa mahdollisuus, ja innovatiivisesti ja innolla saada jälleen tuloskehitys nousuun?

Blogini kuvaa miettiessäni, sain idean laittaa kuvan vanhasta puodista, jonka kattoremonttiin ryhdyimme vuonna 2014. Siinä kiteytyy monellakin eri tasolla se työ, johon on nyt ryhdyttävä Oamkissa. Ensinnäkin tämä kattoremontti tehtiin vielä vanhan isännän eli isäni johdolla, mutta vahvasti uuden isännän, eli minun, innolla. Viivästyksiin ei ollut varaa, poutajakso oli käytettävä hyödyksi.  Niin on myös Telussa ryhdyttävä löytämään ne tuloksellisuuden paikat, joissa voimme parantaa. Opiskelijoiden ajallaan valmistuminen on tärkeää, mutta olisi myös löydettävä ne keinot, joissa saadaan opiskelijoiden keskeytysmääriä alaspäin. Menetämme ensimmäisen vuoden jälkeen liian suuren osan meillä aloittavista – vuoto pitäisi saada tukittua. Uskon tässäkin kokeneiden opettajien osaamisessa olevan apua löytää ne keinot pitää ensimmäisen vuosikurssin oppilaat paremmin matkassa ja näin saada yhä useampi meillä aloittanut myös valmistumaan. Lääkkeitä olisi löydettävä.

Toinen asia, joka nousee esille Puodin kesäisestä remonttikuvasta ja myös omista havainnoistani Oamkista on se, että meillä olisi paljon kehitystarpeita. Puodin seinät voisi maalata, ikkunat uusia, ehkäpä koko rakennusta pitäisi tunkata ja nostaa. Mutta resurssit ovat rajalliset. Meidän on keskityttävä ensisijaisesti Tekniikan ja luonnonvara-alan yksikössä niihin kohtiin, joissa saadaan nopeasti ja tehokkaasti paras hyöty yksikön tuloksellisuuden nostamisessa. OKM:n rahoitusmalli ammattikorkeakouluille antaa tähän kehyksen. Tekemisen pitää johtaa tuloksellisuuteen kaavan kautta. Yhtenä kohtana on mm. julkaisutoiminnan kehittäminen, jossa meidän täytyy ottaa harppaus ylöspäin kuten myös ylempien ammattikorkeakoulututkintojen eli YAMK-tutkintomäärissä. Erityisesti hanketoiminnasta on julkaistava enemmän.

Nyt kuitenkin päällimmäisenä haasteena on koronaepidemia. Olemme joustavasti siirtäneet opetuksen verkkoon ja kampuksen toiminnot ovat hiljenneet.  Nyt on tärkeää huolehtia, että oppiminen jatkuu ja opiskelijoiden valmistuminen on mahdollista ajallaan myös tässä uudessa tilanteessa. Opettajien luovuutta ja yhteisöllisyyttä tarvitaan, jotta saamme suoritukset ja arvioinnit tehtyä. Johdon tehtävänä on tukea ja poistaa esteitä onnistumiselta.  Meidän kaikkien täytyy nopeasti oppia myös uusia taitoja, kun mahdolliset haasteet nousevat esille etäopetuksessa. Toivonkin kaikille reipasta mieltä, jaksamista ja oppimisen iloa!

Notkonperän vanha puoti

Notkonperän vanha puoti uuden isännän remontissa.

 

 

 

 

 

 

 

t.Ville

ps. Ohessa linkki haastatteluuni: http://www.oamk.fi/fi/oamk/ajankohtaista/oamkin-uutiset/uusi-johtaja-haluaa-raivata-esteet-onnistumisen-tielta

 

Kirjoittaja on tekniikan tohtori, dosentti Ville Isoherranen, joka toimii Oulun Ammattikorkeakoulun (Oamk) tekniikan ja luonnonvara-alan yksikönjohtajana.

Seuraa Villeä Twitterissä: @isoherranen.

 

 

Ville Isoherranen

Kirjoittaja on tekniikan tohtori, dosentti Ville Isoherranen, joka toimii Oulun Ammattikorkeakoulun (Oamk) tekniikan ja luonnonvara-alan yksikönjohtajana. Seuraa Villeä Twitterissä: @isoherranen.

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *