Laulu imetyksen onnistumisista ja vaikeuksista

Tänä keväänä sairaanhoitajaopinnoissani osallistuin Outpatient Care -opintojaksolle, jonka osaamisen osoittamisen tehtävään tuli valita jokin ohjaussisältö ja siihen sopiva ohjausmenetelmä. Valitsin aiheekseni imetysohjauksen, koska se on aiheena lähellä sydäntäni. Omakohtaista kokemusta minulla on kolmen lapsen imetyksestä, joista ensimmäinen päättyi imetyspettymykseen vähäisen ohjauksen ja tuen puutteen vuoksi. Olisi myös mahtavaa päästä työskentelemään äitien ja vauvojen kanssa, joten tähän aiheeseen oli mielenkiintoista syventyä.

Imetys aiheena on äärimmäisen herkkä ja imetysohjaus vaatii sensitiivistä otetta

Tehtävässäni kuvasin imetysongelmia ja niiden ratkaisuja monipuolisesti, sekä sitä, miten noita ratkaisuja olisi mahdollista ohjata niitä kohtaavalle äidille. Valitsin ohjausmenetelmäkseni dialogisen ohjauksen, joka on keskustelua, jossa hyvä vuorovaikutus nousee avainasemaan. Keskustelu on avointa, kuuntelevaa, kuultuun vastaamista ja reflektoivaa. On tärkeää saada asiakas tuntemaan, että hänet on kuultu ja ymmärretty.

Joskus imetysongelmia kokevat äidit kokevat halua luovuttaa imetyksen suhteen ja siirtyä korvikkeeseen suojana epäonnistumista vastaan. Pelkoa epäonnistumisesta ei helpota sosiaalisessa mediassa käytävä ”äiti-keskustelu”, jossa asioita helposti asetetaan vahvasti vastakkain.

Rinnan päät verillä yksin yöllä itkien. Vauvan kanssa kiintymyssuhde ikuinen.

Imetykseen liittyvät tunteet ovat inhimillisiä

Äitien kokemia imetykseen liittyviä ongelmia ja haasteita on hyvä normalisoida. Tähän normalisointiin päätin luoda esimerkiksi laulun, johon keräsin inspiraatiota imettävien äitien Facebook-ryhmästä, johon avasin keskustelun, johon äidit saivat esittää tajunnan virtaa imetyksestä ja sen onnistumisesta ja epäonnistumisesta. Laulun tarkoituksena on inhimillistää imetykseen liittyviä tunteita ja osoittaa, ettei niitä kokeva ole ainut, joka kärsii vaikeuksista imetyksessä. Laulussa esiintyy vieretysten imetyksen onnistumisia ja vaikeuksia, mikä on oiva keino näyttää, että on olemassa monenlaisia imetystaipaleita, eivätkä ongelmat sulje pois onnistumista.

Laulu on helppo laittaa kuulumaan juuri imetyksen hetkellä, ja toivon että sen sanoitus antaa vertaistukea sitä kaipaavalle juuri silloin, kun sitä eniten tarvitsee. Voit kuunnella laulun Youtubesta.

 

PARAS ASIANTUNTIJA

Säv. san. sov. Minna Tervonen (2022)

Se tuntui aluksi aivan liian vaikeelle.
Epätoivoa, taistelua ja hakemista.
Toinen joutunut on lopettamaan,
toinen väsyi siihen aikanaan.
Täytyy muistaa, että aina vaan
äidit tahtoo yrittää parastaan

Muista että oot
lapsesi paras asiantuntija.
Muista että ei voi
Sua kukaan korvata.

Toiselle se ei tuntunut yhtään millekään.
Kauhea taistelu ja vääntö että edes kerran onnistui.
Toinen onnistuu heti ensiparkaisun jälkeen,
lapsi nostettiin rinnalle
Ja kaikki tuntui oikealle.

Muista että oot
lapsesi paras asiantuntija.
Muista että ei voi
Sua kukaan korvata.

Rinnan päät verillä
yksin yöllä itkien.
Vauvan kanssa
kiintymyssuhde ikuinen.
Mitä mietitkään,
muista ettet yksin jää.
Ota yhteyttä niin yhdessä löydetään –
yhdessä suunta oikea.
Ja muista ettet oo ainoa,
jolla on imetysongelmia.

 

Imetyksen haasteista ja ratkaisuista voit lukea lisää esimerkiksi Imetyksen tuki -sivustolta.

 

Teksti: Sairaanhoitajaopiskelija Minna Tervonen

Kuvitus: Lehtori Kirsi Myllykangas

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *