Sairaanhoitajan tavallinen työpäivä Kanariansaarilla

Hei! Olen Mira, 4. vuoden sairaanhoitajaopiskelija ja tällä hetkellä opiskelijavaihdossa Kanariansaarilla, tarkemmin Las Palmasissa. Tässä blogisarjassa on tarkoitus esitellä omaa matkaani harjoitteluvaihdossa

Tällä viikolla esittelen teille keskimääräisen työvuoron kanarialaisen yliopistosairaalan neurokirurgisella osastolla. Olen harjoitteluvaihtoni puolivälissä ja tällä viikolla päätin ensimmäisen puolikkaan osastohoitotyön parissa. Nyt siis oikea aika reflektoida menneitä työpäiviä ja jakaa niiden perusteella teille tavallinen espanjalaisen sairaanhoitajan työvuoro erikoissairaanhoidossa.

Vuoro alkaa

Klo 8: Yövuoron hoitajat antavat kukin heidän potilaat perivälle päivävuoron hoitajalle suullisen raportin.

Minun tapauksessani ohjaajani tässä vaiheessa antoi raportin espanjaksi espanjankieliselle opiskelijalleen ja sitten englanniksi raportin minulle. Raportin jälkeen kokoamme hoitotarvikevaunuun koko vuoroksi tarvitsemamme tarvikkeet sekä mittarit.

Hoitotarvikevaunu

Hoitotarvikevaunu

Aamumittausten ottaminen ja potilaiden tervehtiminen

Klo 9: Sairaalassa, missä suoritan harjoitteluani, oli saatu ensimmäisenä sairaalana Kanarialla käyttöön potilaspaikkakohtainen televisio, joka toimii myös sairaanhoitajan työkaluna. Potilaan televisio on yhteydessä mittauslaitteisiin, joten vitaalien tuplakirjaamista ei tarvitse tehdä ollenkaan! Potilaan näytön kautta voi kirjata myös GCS-pisteet ja muutamia muita yleisimpiä pisteytystestejä. NEWS-mittaria tai pisteytystä sairaalassa en ole nähnyt käytettävän.

Potilaiden aamutoimet ja pesut

Klo 9–11: Sairaanhoitaja saatavilla, mikäli tarvetta, esimerkiksi haavanhoitoihin ja kivunhoitoon ennen aamutoimia. Muutoin aamutoimista huolehtivat espanjalaiset perushoitajat (auxiliar).

Päivätoimet

Klo 10–11: Sairaanhoitaja kiertää potilaansa ja hoitaa leikkaushaavat, kanyylit, katetrit ja vastaavat. Sairaanhoitaja on myös lääkärin saatavilla, mikäli lääkärin on tarpeen hoitaa potilasta.
Klo 11.30: Keskipäivän suonensisäisten lääkkeiden valmistaminen.
Klo 12: IV-lääkkeiden tiputus
Klo 13: Sairaanhoitaja opettaa opiskelijoille hieman teoriaa, lähinnä tarkemmin tietoa yleisimmistä leikkauksista, joita neurokirurgisille potilaille tehdään.
Klo 14.30: Ruokatauko
Klo 16: Sairaanhoitaja kirjaa lähinnä tekemänsä hoitotoimet tietokoneen potilastietojärjestelmään

Sairaanhoitajien kanslia ja kuva suonensisäisistä lääkkeistä.

Iltatoimet

Klo 17: Osastolla oli tyypillistä jakaa älylääkekaapista potilaiden lääkkeet aina seuraaviksi 6–8 tunniksi eteenpäin, mukaan lukien tarvittavat lääkkeet.
Klo 18: Hepariinipistokset
Klo 19:30: Suullinen raportti yövuorolle.
Klo 20: Vuoro päättyy.

Huomioita hoitotyön eroavaisuuksista

Osaston lääkehuoneen ovi

Osaston lääkehuoneen ovi.

Ehkäpä merkittävin yksittäinen huomaamani ero suomalaisen ja espanjalaisen sairaanhoidon välillä on lääkehoidossa ja lääkkeiden käsittelyssä. Osastolla säilytettiin hyvin vapaasti pöydillä erilaisia kipu- ja anestesialääkkeitä ja lääkehuone pieni huone varustettuna suurella ikkunalla ja kahdella liukuovella, joissa kummassakaan ei ollut lukkoa. Ehkäpä pieni yksityiskohta, mutta Espanjassa myös lääkehuoneen ovessa lukee ’’lääkehuone’’ toisin kuin millään osastolla, missä olen Suomessa ollut.

Itselleni kokonaisuudessaan paljon pohdintaa on liittynyt espanjalaisen sairaanhoitajan työnkuvaan ja työn kuormittavuuteen verrattuna suomalaiseen kollegaan. Espanjassa sairaanhoitaja huolehtii ne tehtävät, joihin sairaanhoitajan erikoisosaaminen keskittyy, kun taas suomalaisella sairaanhoitajalla vastuu on nykyään usein kaikesta potilaan hoitoon liittyvästä.

Omat ennakkoajatukset siitä, että Espanjassa sairaanhoitajalla työolot olisivat huonommat, työ rankempaa ja jopa hoidon laatu olisi huonompaa kuin Suomessa osoittautui yllätyksekseni harjoitteluni aikana osittain tai täysin vääriksi. Näiden asioiden tiimoilta olenkin käynyt harjoittelun aikana paljon ajatuksia ja pohtinut suomalaisen sairaanhoidon tilannetta. Täytynee kuitenkin muistuttaa, että ajatukseni pohjautuvat vain omaan subjektiiviseen kokemukseeni, yksittäiseen osastoon ja lyhyeen ajanjaksoon.

Paljon ajatuksia herättävä kokemus takana, seuraava edessä! Seuraaviksi viikoiksi suuntaan suorittamaan leikkaussaliharjoittelua.

Aurinkoista kevättä Kanarian lämmöstä!

Mira

Lue sarjan muut blogitekstit:

Yhdeksän vinkkiä opiskelijavaihtoa harkitseville

Leikkaussaleja ja reppureissuja Kanariansaarilla


Tämä kirjoitus kuuluu juttusarjaan, jota sairaanhoitajaopiskelija Mira Öfverberg kirjoittaa harjoitteluvaihdostaan Las Palmasista.

Mikäli sinulla herää lisäkysymyksiä tai pienikin uteliaisuus vaihtoon lähtemistä kohtaan, ota yhteyttä outgoing.students@oamk.fi.

Jos sinulla on kysymyksiä Miralle, lähetä postia osoitteeseen h9ofmi00@students.oamk.fi. Mira vastaa kaikkiin kysymyksiin mielellään.

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *