Tiimityöllä kohti parempia tuloksia

Tutkinto-ohjelmatiimi on kanava, jonka kautta pääsee vaikuttamaan omaan tutkinto-ohjelmaansa. Tiimi kokoontuu säännöllisesti keskustelemaan opintojen rakenteesta ja siitä, miten opintoja tai opintojaksoja pitäisi kehittää. Maaseutuelinkeinojen tutkinto-ohjelmatiimissä on mukana henkilöstöä ja jokaiselta luokalta myös opiskelijajäseniä. Jokainen opiskelija saa osallistua tutkinto-ohjelmatiimiin niin halutessaan, perinteisesti jokaiselta vuosikurssilta opiskelijajäseniä on ollut mukana kaksi.

Tutkinto-ohjelmatiimiin pääsyyn tarjoutui mahdollisuus, joten lähdimme mukaan! Jännitystäkin oli ilmassa, sillä ensimmäisen vuoden opiskelijoina ei ollut paljoa vielä kokemusta siitä, mitä tuleman pitää. Saattoi olla, että emme ehkä ensiksi ihan tienneetkään, mitä meidän piti tehdä. Ilmapiiri on onneksi ollut ensimmäisestä kokouksesta asti mukava ja rento.

Maatalous elää muutoksen aikaa tällä hetkellä ja mielestämme koulujenkin on valmistauduttava siihen muuttamalla opetusta ja sen menetelmiä siihen suuntaan, että ne olisivat tuleville agrologeille hyödyllisiä työelämässä. Tulevaisuuden maatalous on meitä molempia kiinnostava aihe ja siksi tiimiin lähteminen ei olekaan tuntunut missään vaiheessa vaikealle. Tahdoimme panoksellamme luoda tulevaisuuden työpaikkoja myös niille opiskelijoille, jotka valmistuvat meidän jälkeemme.

Reetta ja Topi rastivahteina

Opiskelijoiden äänellä on merkitystä

Yksi tiimin jäsenien vastuista on olla selvillä siitä, miten opiskelijoilla opintojen parissa menee. Ovathan opiskelijat parhaita kokemusasiantuntijoita: heidän kokemuksensa kurssien toteutuksista tai esimerkiksi työkuorman jakautumisesta opintojaksoittain on tärkeää tietoa. Eihän ole kenenkään etu, että opiskelijat väsyvät opintoihin jo ensimmäisenä syksynä ja koulutie loppuu siihen.

Jäsenet keskustelevat oman luokkansa opiskelijoiden kanssa yleensä meneillään olevista kursseista ja keräävät palautetta, joka avataan tiimin kokouksissa. Näin tiimissä olevat opiskelijat toimivat koko luokkansa äänitorvena kokouksissa. Jokainen palaute käydään läpi ja asioihin pyritään reagoimaan aina mahdollisimman pian. Asioihin vaikuttaminen ja yhdessä asioiden kehittäminen on meille molemmille ollut aina tärkeää.

Lähde mukaan tutkinto-ohjelmatiimiin!

Tutkinto-ohjelmatiimissä toimiminen oli mukavaa yhdessä tekemistä ja siihen kuuluminen tuntui merkitykselliseltä, kun sai viedä opiskelijoiden viestiä osastomme henkilöstölle. Oli myös mukava huomata, kuinka henkilökunnan ja opiskelijoiden välinen vuorovaikutus sujui luontevasti ja kaikki puhalsimme yhteen hiileen.  Opiskelijoiden kannattaa aktiivisesti lähteä mukaan tutkinto-ohjelmatiimin toimintaan. Ilman tutkinto-ohjelmatiimiä opetuksen kehitys tapahtuu pitkälti ilman opiskelijoiden ääntä. Lisäksi tutkinto-ohjelmatiimissä toimiessa voi kehittää omia vuorovaikutus- ja kokoustaitoja. Jokaisessa kokouksessa opiskelijajäsen toimii sihteerinä, mikä onkin hyvä tapa tutustuttaa opiskelijat myös tarkemmin kokoustekniikan saloihin.

Uusia tuttuja ja opintopisteitä

Tutkinto-ohjelmatiimissä toimimisesta meille jäi käteen uusia tuttavuuksia toisilta vuosikursseilta. Myös henkilöstöön pääsi tutustumaan mukavasti

näin opetuksen ulkopuolella. Lisäksi meille on tiimissä karttunut kokemusta vaikuttamisesta sekä oman koulutusalamme kehitystyöstä. Kivana bonuksena tiimiin kuulumisesta opiskelija saa myös kolme opintopistettä itselleen, ja tämähän meille kaikille kelpaa!

Reetta Liimatainen ja Topi Puurunen, valmistuvat agrologit

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *