Huom! Oamkin blogi poistuu käytöstä
Osana verkkoympäristön uudistustyötä blogisivusto poistuu käytöstä 30.6.2024. Blogien kirjoittajat vastaavat omien tekstien talteenottamisesta ja arkistoimisesta. Ajankohtaisten blogien julkaisemista kannattaa tarjota Oamk Journalille. Blogi on saatavilla lukutilassa sisäverkosta 31.12.2024 saakka.

Category: Liikkeessä

Tammikuun aurinko ja kurssisuunnitelma

Viimeaikoina taivaalla on näyttäytynyt omituinen valoilmiö, elikkä aurinko. Oikein hämmästyy, kun luentosalin verhoja pitää laittaa tiukemmin kiinni, että datatykin heittämä informatiivinen valonsäde näkyisi opiskelijoille. Pohjoisella pallonpuoliskolla tämä tarkoittaa sitä, että ollaan hyvää vauhtia etenemässä kohden kevättä ja kesää.

Valon lisääntyminen vaikuttaa joihinkin opiskelijoihin piristävästi. Jopa niin, että huomaan aina vähän väliä toistelevani lausetta ”no niin palataampa aiheeseen”. Äkkiseltään informaatio-oikeus tai johtaminen ja hallinto eivät ehkä kuulosta maailman kiinnostavimmilta aiheilta, mutta kun opiskelijat ovat aktiivisia, kysyvät, kommentoivat, heittävät omia näkemyksiään jne., niin johan se muotoutuu kiinnostavaksi. Mutta vastaavasti kurssisuunnitelman aikataulut kyllä venyvät. Kun luennolla on pohditaan hyvän hallinnon periaatteita ja mietitään esimerkkejä, homma saattaa alkaa rönsyilemään.  Kaikilla on kokemusta hallinnosta, ihan jokaisella… hyvästä ja huonosta. Mutta siinä on opettajalle haastetta, kun  hän yrittää vetää päivän uutisotsakkeet opetussuunnitelmaan. Mutta tuleepahan käytännönläheistä ja ajankohtaista opetusta.

Mutta entä se kurssisuunnitelma? Tekijänoikeuksista piti puhua jo viime viikolla, mutta siihen ei olla vielä päästy. Mikä koko suunnitelman merkitys oikein on? Toki on hyvä itsellä ja opiskelijoilla olla kärryillä siitä, mitä milloinkin on tarkoitus käsitellä ja missä järjestyksessä asiat käsitellään, mutta kuinka tarkasti, niin se on toinen juttu. Opettajana vähän mietin sitäkin lukeeko kukaan opiskelija kurssisuunnitelmia Oivasta? En tiedä. Mutta jatkossakin suunnitelmia uhmaten annan opiskelijoiden innostuksen viedä ja yritän löytää kysymyksiä herättävistä aiheista linkin opintojaksoon, edes huteran sellaisen. Uskon näet siihen, että opiskelija oppii parhaiten, jos asian selittää hänen oman esimerkkinsä kautta. Tiirailen siis talviaurinkoa verhonraosta ja sanon taas kerran ”niin, mutta jos palataan takaisin kurssin aiheeseen…”.

Paras palaute työstä on se, kun opiskelijat kertovat oikein odottavansa päivän luentoja. Kuten he, niin en minäkään aina tiedä minne päädytään, mutta oppimista on havaittavissa ja ainakin pääasiassa opetussuunnitelman tavoitteet täyttyvät.

Kirjoittaja: Ulla Virranniemi lehtori Kirjasto- ja tietopalvelualan ko.

Demola – unforgettable experiences

One of the most challenging questions for students is how to gain real-life experiences while still sitting in school. To some majors such as information technology engineering or multimedia design, it is not so hard since students can seek for freelance projects, but the same thing does not happen for business students. How can you find a place to practice making business plan or running a marketing campaign without knowledge of who, what and where? If you have asked yourself that question, then pay your attention to Demola.

I participated in the first year when Demola was operating in Oulu. It is an innovation hub where students and real-world businesses can corporate to solve real-life issues. The problems can come from various domains including IT, media design, marketing, architecture, etc. My project was to redesign and provide innovative solutions for website of Vähälä Oy – one of the largest logistics companies in Finland. The requirements for our team were to present the leading image of Vähälä, its cutting-edge technologies, and to improve visitors’ experiences when they are visiting the site.

Our team included Aarne, the team leader and designer, Anu, the copy-writer and communicator and me, the web developer. We decided to rebuild the whole site from ground up and tried to make a modern, intuitive and professional layout for new Vähälä’s website. There were a lot of things to do, and we distributed work efficiently to make everything run smoothly. During the project, Aarne and Anu, together with Ms. Noora, the facilitator of Demola, communicated with Vähälä’s staff to understand their requirements. Meanwhile, I built the new version of website and showed to other project’s members to get feedbacks. By using this working approach, we finally made a stunning work for Vähälä and it seemed they are very pleased with the result.

After the project, I think I had learn a lot of new things. It opened my eyes about how students and businesses can work together to produce something useful, which is, to be honest, I did not think it is possible at the beginning. Additionally, I had chances to work with Finnish people, to understand the working culture, and to have more Finnish friends. Those were very unforgeable experiences which I personally think would take me too much time to get if I have not joined Demola. One more thing, you could ask me, are experiences all I get for working in Demola’s project? Well, along with some credits that you will have by your working hours, there is a chance to sell license of your final work to the corporation. If they agree to buy, you can get an extra amount of money. This is one point that makes Demola different from other student project work.

That are all my experiences while participating in Demola’s project. I have also asked my friends who joined Demola later about their feelings, and unsurprisingly they felt the same. For that reason, I really encourage you to have a look at Demola website and start to find a project that suits you (FYI, the application period for Spring 2014 has started). Do not worry, there are always rooms for you despite your major, and do not hesitate to ask the facilitators, because they are very nice and friendly. So what are you waiting for? Come, join, and innovate.

An Cao, BIT-student

Winter sports or sports during winter?

Coming to Oulu soon or maybe you are already here? Now it is August or September, sun is high birds are singing, everything seems to be perfect? Afternoon or morning run is always pure pleasure. But before coming to Finland you have heard about strong and burdensome winter with ice wind. Finns seems to confirm all those stories and they even trying to convince you to seize the day and summer hot time. If you like to spice up your life with a little bit of running during a week, now probably you are asking yourself “is it possible to keep my running trainings during this ice cold winter in Finland?”. Before I try to answer your question first things first. Yes winter in Finland is super cold and yes you will be missing sun so much. Imagine that you wake up – it’s still dark. You finish your school at 3 pm. – already dark!  Those few hours of sun you will spend at school, not running across Oulu, admiring the views which here are perfect for running. In temperature reaching -25 you need appropriate clothes, otherwise chilblain is guaranteed! So use your thermal underwear wisely and don’t forget your cap and gloves.

Finns seems to not even be aware how cold it is outside and continue with their regular running. To be honest most of them will change snickers for skis, though. Nevertheless they won’t give up on their trainings so why should we? In my opinion Oulu is perfect place for running regardless during summer or wintertime. All paths in forests are maintained and illuminated very well so we don’t have to care about lack of sun. I have to be honest, running in deep forest full of snow in quiet or with your favorite music in your headphones is magical and helps you fight against voices in your head saying “it’s too late, too cold, too dark etc.).

For the rest of you, who are not such a big running maniacs or are afraid of the weather outside after all, University Sports of Oulu has prepared broad offer of indoor sports available for you in Oulu. Check out this page http://www.oulunkorkeakoululiikunta.fi/?page=home to learn more. And all my running friends see you soon!

Artur Andersz, Erasmus Exchange student

Challenge: 3 Germans learning Finnish

We – Julia, Philipp and Katharina – are German degree students from Neu-Ulm.

Approximately one year ago we decided to participate in the double degree program with OUAS so that Julia and Philipp (both BIT) will stay here for two and Katharina (DIB) for three semesters.

Three months ago we arrived here in Oulu and immediately were confronted with the Finnish language.

Of course, it was a real challenge to go shopping, to the swimming hall or out for eating or the cinema as nobody knew that we are no Finns until we explained our situation.

Nevertheless, we tried our best to communicate with others and as soon as the semester started also participated in the Basic Finnish course.

Thanks to Anne, we learned a lot of vocabulary and grammar so that we were able to introduce ourselves and greet others in Finnish.

Of course, we do not want to keep back our skills and therefore we wrote a short introduction of ourselves:

 

Terve,

Meidät nimit ovat Julia, Philipp ja Katharina ja me asumme Oulussa nyt. Me olemme Saksalaisia ja opiskelemme Neu-Ulmssa.

Olemme 20, 20 ja 21 vuotta vanhoja.

Yleensä, Julia tykkää ratsastaa hevosella kotona.

Philipp rakastaa pelata jalkapalloa ja Katharina myös.

Me käymme uimahallissa.

Tykäämme Oulun tori poliisista ja yökerho Biskettistä.

 

For us it was quite demanding to learn the vocabulary as there are only few similarities to the German language. Nevertheless, we tried our best and were able to make some Finnish friends stun.

Now we are able to do our grocery shopping completely in Finnish and we also understand some scraps of conversations.

We are really satisfied to be no longer helpless in our temporary new home.

But not only the language became familiar also Oulu itself and our colleagues at OUAS.

We are really happy to having been so brave to make this step into a foreign country so that we do not regret anything.

In the last four months Oulu became a second home for us.

 

Kiitos to all our new friends and teachers

 Julia, Philipp & Katharina

Työharjoittelu Espanjan Sevillassa kesällä 2013

Suoritin liiketalouden opintoihini kuuluvan ammattiharjoittelun Espanjan Sevillassa kesällä 2013. Tarkoitukseni ei ollut lähteä ulkomaille harjoitteluun, sillä olin ollut jo Erasmus-vaihdossa Unkarissa syksyllä 2012, ja vaikka kokemus oli aivan huippu, ajattelin sen riittävän. Aioin suorittaa harjoittelun turvallisen tylsästi Oulussa: olin jo hakenut harjoittelupaikkaa, käynyt haastattelussa ja saanut paikan eräästä oululaisesta yrityksestä, jonne olisin mielelläni mennyt harjoitteluun.

Sitten näimme ystäväni kanssa koulun Intrassa ilmoituksen vapaista harjoittelupaikoista Espanjassa. Työtehtävät kuulostivat kiinnostavilta ja tarjolla oli useita eri alan yrityksiä ja harjoittelupaikkoja. Kiinnostuimme väkisinkin ja yllätys yllätys – suunnitelmat uusiksi, ei tuollaista tilaisuutta voinut jättää käyttämättä!

Hakuprosessi oli nopea. Otimme yhteyttä yritykseen, jonka toinen omistaja oli suomalainen, joten yhteydenpito onnistui yllättävän helposti suomeksi; lähetimme CV:t ja meitä haastateltiin Skypen kautta. Sen jälkeen yritys, joka siis järjestää harjoittelupaikkoja muista yrityksistä, tarjosikin meille harjoittelupaikkoja omalta toimistoltaan. Innostuimme välittömästi ja hyväksyimme tarjouksen hyvillä mielin: kesän tulisimme viettämään Espanjassa!

Työharjoittelu Espanjan Sevillassa kesällä 2013

Vielä valkoinen Suomi-turisti

Lähdimme matkaan tietämättä paljoakaan mikä meitä odottaisi tai mitä tulisimme tekemään. Yritys, jossa työskentelisimme, oli auttanut meitä vuokraamaan asunnon yhteistyöyrityksensä kautta. Mikäli sitä, että meidät ohjattiinkin toiseen asuntoon alkuperäisen sijasta torakkaongelman vuoksi tai sitä, että matkalaukkuni matkusti Espanjan sijasta Norjaan, ei oteta huomioon, pääsimme lähes kommelluksitta perille.

Työharjoittelu Espanjan Sevillassa kesällä 2013

Ensimmäiset tapakset – mukana tietenkin paellaa

Työharjoittelu Espanjan Sevillassa kesällä 2013

Tapas-annos ja Espanjassa suosittu juoma tinto de verano, ”kesäviini”

Työharjoittelu Espanjan Sevillassa kesällä 2013

Suomi-tuliaisia mahdolliseen koti-ikävään

Asuntomme oli mukava, kohtuuhintainen kaksio kivalta alueelta vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä Sevillan ydinkeskustasta. Sevilla on kävelykaupunki, jossa lähes joka paikkaan kannatti kulkea jalkaisin. Töihin kuljimme kuitenkin bussilla, sillä kaupungin julkinen liikenne oli varsin edullinen ja toimiva.

Työharjoittelu Espanjan Sevillassa kesällä 2013

Ei palellut 🙂

Työharjoittelu Espanjan Sevillassa kesällä 2013

Sevilla yöllä. Kuva: Jenna Miikkulainen

Työharjoittelu Espanjan Sevillassa kesällä 2013

Yrityksemme kansainväliset harjoittelijat kesällä 2013. Edustettuna Tšekki, Romania, Suomi, Englanti, Saksa, Ranska ja Hollanti. Kuva: Spain Internship

Aloitimme työt heti saapumistamme seuraavana päivänä. Työtehtäväni olivat todella monipuoliset: hoidin päivittäin asiakaskontakteja sähköpostitse ja toisinaan myös puhelimitse, luin harjoittelupaikkaa hakevien opiskelijoiden CV:ita ja haastattelin heitä Skypen kautta. Tein tutkimuksia uusista markkina-alueista, päivitin yrityksen Facebook-sivuja ja huolehdin, että Sevillaan saapuvilla uusilla harjoittelijoilla oli kaikki hyvin ja autoin heitä käytännön asioissa parhaani mukaan. Toivomuksestani osa harjoittelusta oli tapahtumanjärjestystä, joten sain järjestää kaupunkikierroksia uusille harjoittelijoille ja yhteisiä tapahtumia kaikille työharjoittelijoille, jotka olivat yrityksemme kautta Sevillassa. Opin työssä paljon uutta ja sain myös paljon vastuuta, mikä oli haastavaa mutta mukavaa.

Työharjoittelu Espanjan Sevillassa kesällä 2013

Taustalla maailman suurin goottilainen katedraali, joka sijaitsee keskellä Sevillan kaunista keskustaa.

Pidin Sevillasta ja Espanjan kulttuurista todella paljon. Ruoka, ravintolakulttuuri, ilmasto ja lukemattomat muut pienet asiat olivat mieleeni. Lämpö oli välillä oululaistytölle melkein liikaa reisien liimautuessa bussin muovipenkkiin +47 asteen iltapäivähelteessä, mutta nyt Suomen talven ankeudessa tuo lämpötila ei kuulosta enää yhtään huonolta. Sevilla on kaunis kaupunki, jonka ihanissa maisemissa sain viettää unohtumattoman kesän uusien ystävien kanssa.

Työharjoittelu Espanjan Sevillassa kesällä 2013

Vapaapäivä altaalla 🙂

Työharjoittelu Espanjan Sevillassa kesällä 2013

Kotia kohti: Malagan yllä punavalkoisin siivin

Teille kaikille, jotka mietitte, lähteäkö ulkomaille vai ei – lähtekää! Lähteminen on tehty helpoksi koulun kautta eikä vaadi muuta kuin oikeanlaisen asenteen ja hieman rohkeutta. Sekä ulkomaanvaihdon että työharjoittelun ulkomailla suorittaneena en voi muuta kuin suositella lämpimästi. Sen lisäksi, että koen erottuvani työnhaussa ulkomaankokemuksieni vuoksi, olen saanut paljon uusia ystäviä ja elämyksiä. Muutama kuukausi poissa kotoa ei ole pitkä aika, mutta ulkomailla hankitut ystävyyssuhteet ja muistot säilyvät paljon, paljon pidempään.

Kanerva Huovinen, liiketalouden opiskelija

Finnish way of Christmas

A holiday is an amazing time when we can be with our friends and family; when we have good feelings and smiles on our faces. We give gifts and sing Christmas songs. Also, this a good time for traditional delicious meal =)

In Finland, the celebrations of Christmas start before the official date. Companies organize Pikkujoulu (Small Christmas) in November and at the beginning of December. It is a good reason to meet with colleagues, to round up the year. There are many places for those celebrations: restaurants, rent houses, hotels, company’s entities and so on. All employees receive gifts and warm wishes from managers and colleagues.

After the workday, after the exam period we are all waiting for magic holiday days. Christmas is celebrated on 24-25th of December in Finland. Buying good piece of Christmas ham is a must do before that.

Typically, Christmas dinner is eaten on the Christmas Eve, December 24th. Traditionally, dinner includes the following menu: root vegetable casseroles (carrot, rutabaga), rosolli salad, liver casserole, gravlax or smoked salmon, herring, pâtés and the main dish are oven-baked ham. Dessert is very popular and famous is Christmas pastries (Joulutortut), gingerbread cookies (Piparkakut) and Christmas glöggi. Moreover, it can be Christmas cake (joulukakku) and a lot of candies! It is really good time to taste traditional cuisine.

As for me, I cook oven-baked ham for Christmas. I can tell you a secret on how to calculate the right time for making juicy ham. It’s very simple, for 1 kg of ham = 1 hour in the oven (175 C) and then you get it out. Afterwards, clear the skin from fat and use some mustard for the coating together with dried breadcrumbs, and then let it bake for around 20 minutes (225 C) until brownish crumbs. Moreover, I like carrot casserole and without that food some of the Christmas feeling are not full and will be missed. We prepared rosolli, it seems like our famous salad of beetroot (Russian salad) very tasty and easily cooked. My favourite one is the mushroom salad and potato salad with reindeer meat. Salmon rolls stuffed with cream cheese are also very delicious. Also, don’t forget about candies, desserts and warm glöggi with raisins and almonds!!!

 However, the most important part is to be with friends and family, to give presents, sing, laugh, take pictures and spend this time not thinking about any problems. I wish You Merry Christmas and a Happy New Year!!!

 Written by Olga Paykacheva, BIT-student

Are you staying in Oulu for Christmas?

Are you staying in Oulu for Christmas and you have no idea what to expect during your winter break? If your answer is yes, then this blog entry is worth your time to read it. It is important to mention that this article is written by international students who have stayed in Finland during the winter season at least once. Therefore we have some idea what you will face during this time of the year. Hopefully these suggestions will give you some good ideas and you can use them before the year is over.

Let’s face it, winter break is the best time of the year to have charity time with your family and have good time with them. But for some of the ”unlucky” international students who, by any cause, could not pay the air ticket back home, they will not have the chance to meet their family this time. We use the word unlucky not because Finland is a terrible place to be. But let’s be honest, being with the people you love and they love you back is the best.

Maybe at this point you will start thinking about your mom’s delicious food, your father good company and even your annoying brother or sister. But that’s not the point of the blog entry. The point we are trying to reach is that this is a unique chance in your life that you will live something totally different to your traditional vacations at home. So just read the rest and enjoy the new experiences you will have after the last school day.

Finnish Christmas

The Finnish Christmas comes in with different styles and especially with lot of delicacies, back home we celebrate Christmas on 25th with all our family members, but here you wanna enjoy the Christmas dinner which is always celebrated on the Christmas Eve, December 24th.  With the Finnish families and friends you gather together and share lot of fun, warm festive atmosphere in the evening and then enjoying the diversified Finnish tradition Christmas dishes.

There were three most essential dishes on the table and these were an oven-baked ham, ”rutabaga casserole” and mixed beet root salad.  The order of the order was ”Without the taste of these traditional dishes, there would be something missing in our Finnish Christmas celebration”.  

During my time with one of the Finnish family in Oulu, the other dishes served were liver, meat, smoked salmon, fish fillets, some other local vegetables and sweet pea sauce. This made me feel at home and thus as an international student you will really feel back home, too, and cared for!!

Hey, not forgetting the sauna and taking beer while warming our bodies.

A lot of Finnish and international people visit their families, and some families are good enough even to invite international students to spend the Christmas Eve with them.

Where is the turkey?

Christmas and New Year’s Day are the celebrations that you enjoy the most with your family. I mean, everybody loves their home cuisine prepared by their families with love and tasty ingredients. After thinking about that, you will start feeling homesick and you will try to come up with a crazy plan in order to be with your family during this dates. But to be honest, this will never happen, only in those Hollywood movies.

 Anyways, why not make your own Christmas and New Year dinner like your parents does. It’s the time of the year to give your best to impress your friends about your culinary skills. And in case you do not have any of these techniques, like me, it is time to learn a new recipe and enjoy the moment with your friends. It does not have to be as good and complicated as a dish from a fancy restaurant. You can still prepare something that is easy to prepare and taste good, like some salads or soups.

At the same time you can take advantage of this event by learning from other cultures and their home country cuisine. You can arrange with your friends that each of them have to prepare a traditional dish they love can cook. This way you will try new dishes that will expand your culinary and cultural knowledge.

Let’s visit Santa Claus

Not forgetting diversified tours and trips across Oulu region, if your pocket is such away deep then you will really have lot of fun. Last year with my 5 friends we visited Rovaniemi and spent 2 nights at the Santa Claus village tourist center, we had the chance to take lot of photos with the Santa Claus and visited many others places in the city.                                

Written by Kevin Mendez, Mexico and John Munyoro, Kenya

Students in the Degree Programme in Business Information Technology

Dealing with burnout

Entering the last week of the semester, I have noticed that many students, including myself, look more tense and smile much less than in the beginning of the semester. Well, there is no need to wonder – the reason is obvious, by looking at the peach color marks for course assignments and exams on school Moodle calendar, and more assignment and exam announcements on Oiva, not to mention many other tasks we wanted to accomplish before the holiday starts. I was overwhelmed with stress a couple of weeks ago after I listed the deadlines for all assignments, group works and exams. So I tried to find information about dealing with stress on the Internet.

An article I found from Harvard medical school explained that feeling stress is a normal human reaction toward situations that are threatening, challenging, difficult or/and unpleasant. And feeling stress triggers our mind and body to react to the threat by fighting against it or fleeing from it. But our body cannot take the stress for too long. According to the article, a person under stress too long can suffer from high blood pressure, anxiety, depression, addiction and other health problems. (Harvard Medical School 2011, retrieved 15.12.2013.) I recalled that I have been very busy since June, first doing full-time summer job then immersing myself in group works in every course and in seemingly excessive assignments. I have been feeling stress not for days, but for months. I was wondering if I am getting burnout, so I searched further about signs of burnout.

I found another article from Forbes magazine site about signs of burning out. In the article, a doctor said burnout is from “experiencing chronic stress” (Gerry 1.4.2013, retrieved 15.12.2013). The author listed 10 signs when a person is burning out:

– “Exhaustion”

– “Lack of motivation”

– “Frustration, cynicism and other negative emotions”

– “Cognitive problems” (e.g. hard to pay attention, to concentrate and easy to forget things)

– “Slipping job performance”

– “Relationship problems at home and work”  

– “Not taking care of yourself”

– “Being preoccupied with work when you are not at work”

– “Generally decreased satisfaction”

– “Health problems”

(ibid.)

I found those signs in myself: exhaustion, frustration, cynicism, forgetful, not taking care of myself, being preoccupied with study all the time, having backache from sitting too long and no time for exercise, etc. Though I should go to see a doctor for proper diagnosis, I think I am not far from being burnout.

Realizing stress or getting burnout is the first step of dealing with it. I am more interested in how to deal with stress and not getting burnout and to share the finding with people, than dwelling in the problem. There are plenty of information online teaching people how to identify and deal with stress and burnout. After reading the articles, I found the tips given in the articles can be categorized in: Taking Care Of Oneself, Facing The Problem, Taking A More Relaxed and Healthier Lifestyle, Getting Support From Family And Friends, and Seeking Professional Help. (Harvard Medical School 2011; Gerry 1.4.2013; Haurant 29.7.2011, retrieved 15.12.2013.)

 – Taking Care Oneself means that we should pay attention to our feelings and body and signals of stress.

– Facing The Problem is to take action to mitigate and remove stress by doing muscle relaxation, deep breathing, identifying sources of stress, organizing and prioritizing tasks, clarifying area of responsibility, discussing and collaborating a more feasible solution with stakeholders (e.g. teacher, group members).

 – Taking A More Relaxed and Healthier Lifestyle means exercising regularly, taking a hobby, sleeping enough and separating study and free time, and not sitting in front of computer all day.

– Getting Support From Family And Friends reminds us to spend quality time with people and to share our thoughts and feelings with those who care about us – so we can support and help each other, not having to keep all the worry to ourselves.

 – Last but not the least, Seeking Professional Help shouldn’t be forgotten, it is on every list I have found. We have student health care and we should remember to use it. Information about student health care and insurance can be found at http://www.oamk.fi/english/exchange_opportunities/student_exchange/health_care/

 As many deadlines are at the corner, I cannot really relax yet. But I have organized and prioritized tasks in checklist and modified my objectives to less demanding ones. And I have been trying to get enough sleep every day, to eat more vegetables, and to find time for a break and for spending with close friends. I am managing it and I hope you will find the information helpful for dealing with stress too.

Written by Chen Dalun, BIT-student

 

References:

Gerry, L. 1.4.2013. 10 signs you’re burning out – and what to do about it. Date of retrieval 15.12.2013 http://www.forbes.com/sites/learnvest/2013/04/01/10-signs-youre-burning-out-and-what-to-do-about-it/

Harvard Medical School. 2011. Understanding the stress response. Date of retrieval 15.12.2013 http://www.health.harvard.edu/newsletters/Harvard_Mental_Health_Letter/2011/March/understanding-the-stress-response   

Haurant, S. 29.7.2011. How to beat burnout at work. Date of retrieval 15.12.2013 http://www.theguardian.com/money/2011/jul/29/how-to-beat-burnout

 

Liikkeessä joulun kynnyksellä

Liikkeessä joulun kynnyksellä

Kulunut vuosi Liiketalouden yksikössä sujui vauhdikkaasti. Työelämälähtöinen toiminta käynnistyi toden teolla uusien, kaikkia opiskelijoita koskevien projektiopintojen muodossa. Innoweek –  ja Innostart -opintojaksot toivat yritysyhteistyön uudelle tasolle. Opiskelijat saivat mielenkiintoisia, aitoja yrityselämän caseja purtavakseen ja yritykset uusia raikkaita ratkaisuja tuotekehitys- ja palveluhaasteisiinsa.

OGV –hankkeen myötä perustettu Business Kitchen on ylittänyt kaikki odotukset. Yhteistyö yritysten, Oulun yliopiston, Business Oulun ja muiden toimijoiden kanssa Torikadulla on saanut huomiota kotimaassa ja kansainvälisesti. Tällaiselle toiminnalle on ollut todellinen tilaus.  Toivoa toiminnan jatkumisesta tulevaisuudessakin on näköpiirissä.

Kansainvälinen vaihto yksikössämme on vilkasta ja se näkyy toiminnassa viikoittain henkilöstö- ja opettajavaihtona sekä vaihto-opiskelijoina. Kv-viikko toteutettiin marraskuussa uudella konseptilla. Yritysten edustajat kutsuttiin Business Kitcheniin Business Breakfastille kuulemaan esimerkkejä opiskelijoiden ja yritysten välisestä yhteistyöstä, harjoittelusta ja opinnäytetöistä. Esillä olivat Koodiviidakko, Balmuir ja  Mediracer.  iForum -hanke toi kansainvälisyysviikolle irlantilaisen luennoitsijan. Paula Fitzsimons on juuri palkittu Euroopan Unionissa senioriyrittäjyys –toimintamallistaan.

Opiskelijoiden opintojen etenemisen ja valmistumisen edistämiseksi on tehty kovasti työtä. Näyttääkin siltä, että olemme jälleen ottamassa loppukirin vuoden vaihteeseen mennessä. Uusi vuosi tuo uudet haasteet, mutta pystymme niistä varmasti selviytymään kuten tähänkin saakka.

Joulu tuo ansaitun tauon vilkkaaseen toimintaamme. Toivotan kaikille rauhallista ja tunnelmallista joulunaikaa!

Päivi Vesala, yksikönjohtaja

Koko kirjoitus »

Hän palautetta antaa ja palautetta saa

Valtiovarainministerimme sanoin aivan aluksi haluaisin kiittää edellisen kirjoitukseni lukijoita. Viimeisimmän tiedon mukaan kirjoitustani on jaettu 242 kertaa (kiitos, äiti). Palautteesta huolimatta aion jatkaa kirjoittamista, ja tällä kertaa kirjoitankin palautteesta. On nimittäin taas se aika vuodesta, kun opettaja palautetta antaa ja palautetta saa.

Opettajan työssä kehittymisen ja opintojaksojen kehittämisen kannalta tärkein palautteen lähde on toki opiskelijat, mutta tiedätkös mikä on minulle tärkein palautekanava? Annan vinkin: se ei ole oiva opiskelijaintramme, jonka kautta opiskelijamme nykyään avautuvat opintojaksojen jälkeen. Toki tämä kanava auttaa kehittämään opintojaksoa jatkossa, mutta joskus palaute tulee liian myöhään. Annan toisen vinkin: näin tulevien säästötalkoiden kynnyksellä minua hieman huolettaa miten tuon tärkeimmän kanavan määrälle ja laadulle käy opiskelijaryhmien kasvaessa. Kyllä, oikea vastaus on siis lähiopetus. Minä ainakin saan rehellisintä palautetta opetuksestani, kun katson ja kuuntelen haukottelevaa laumaani livenä. Jos ryhmäkoot kasvavat tulevaisuudessa lähemmäksi neljääkymmentä, en kyllä pysty enää erottamaan yksittäisiä puita metsältä. Toivon siis, että jatkossakin voimme olla oppilaitos eikä meistä tule lean-mean-money-making-machine.

Sen lisäksi että olemme oppilaitos opiskelua varten, olemme myös työpaikka ja sen myötä työyhteisö, joiden kehittämisessä palautteella on paikkansa. Työntekijöinä me opettajat tarvitsemme palautetta myös esimiehiltämme ja työyhteisön jäseninä työtovereiltamme. Toivottavasti muistaisimme antaa palautetta muulloinkin kuin silloin, kun joku on syönyt toisen eväsleivän. Ja kun palautetta annetaan, nuttura täristen haluaisin muistuttaa sekä itseäni että muita: palautteesta on eniten hyötyä, jos se sisältää myös ehdotuksen siitä, miten asiat voisi tehdä ensi kerralla toisin. Jos ”kurssi haisee” niin minä ainakin haluaisin tietää, mistä haju tulee. Minusta? Sinusta? Pytyssä käyneestä opetusmateriaalista, johon en ollut edellisiltana tyytyväinen? Kielteisenkin palautteen antamisessa olisi kuulemma hyvä muistaa ns. hampurilaismalli eli palaute aloitetaan positiivisella pohjalla, sitten siirrytään kielteiseen pihviin ja sitten lopetetaan positiiviseen päällykseen. Tosin minä kyllä tuumaan, että maut tuppaavat sekoittumaan suussa ja viimeistään mahassa.

Palaute on jännä juttu, siis kirjaimellisesti. Minä olen opettajana vielä jokseenkin keltanokka, joten suhtaudun palautteen lukemiseen kuin ilmassa olisi suuren urheilujuhlan tuntua. Pian taas kädet hiestä märkänä istahdan pöydän ääreen kädessäni väkeviä (pastilleja) ja alan lukea. Tänä vuonna olen yrittänyt opetella olemaan armollisempi itselleni, joten aion lukea palautteen, iloita jos on aihetta iloon, ottaa opikseni ja todeta, että ”kaikkeni annoin ja tähän se riitti tällä kertaa”.

Tuumaili

Anna Marin, englannin ja markkinoinnin lehtori

PS Palautteesta tuli vielä mieleeni, että esimieheni seisoi kerran tuntieni päätyttyä luokkahuoneeni ovella ja alkoi taputtaa äänekkäästi, ei siis sillä tavalla hitaasti ja sarkastisesti käsiä yhteen lyöden vaan oikein sydämellisesti. No, vain untahan tämä oli parin viikon takaa. Koko opettajan urani aikana minulle on taputettu vain kerran: viime syksynä kun eräs raskas opintojakso vihdoin ja viimein päättyi, opiskelijoilta ”pääsi” tällainen spontaani ilonilmaus.