Anthony Burgess Kellopeliappelsiini Kirjavinkki

Alkuteos A clockwork orange on julkaistu 1962. Suomennoksen on tehnyt Moog Konttinen 1991. Like-kustannuksen uusi painos ilmestyi 2009.

 

Teos on mielestäni ajaton karmaisevan hauska kasvutarina tulevaisuuden vääristyneestä ja väkivaltaisesta yhteiskunnasta. Kirjassa kielellä on suuri merkitys. Kirjassa käytetään venäläispohjaisen Nadsat-slangia, joka on kirjailija Burgessin itsensä luomaa. Kirjan päähenkilö on karismaattinen nuorisorikollinen ja jenginjohtaja murrosikäinen Alex. Kellopeli appelsiini on kuvaa elävästi ja mustalla huumorilla sävytettynä päähenkilön anarkiaa, törmäystä virkavallan kanssa ja pakon edessä tehtyä reformia aivopesun kautta. Samalla teos esittää tärkeän kysymyksen vapaan tahdon ja inhimillisyyden merkityksestä. Burgess sai idean kirjaansa jouduttuaan vaimonsa kanssa lomamatkalla nuorisojoukon väkivallan kohteeksi. Teos symbolinen ja ajaton. Stanley Kubrick sovitti kirjan myös elokuvaksi vuonna 1971. Suosittelen. Kirja on omalaatuinen lukuelämys.

 

– Jussi Tervo Kir0sn 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *