Cormac McCarthy: Menetetty maa (2005)

Metsästys retkellä Yhdysvaltain ja Meksikon rajalla Llewelyn Moss osuu huumekauppiaiden välienselvittelyn jälkeiselle rikospaikalle. Moss ottaa rikospaikalta rahalaukun, mutta näkee kuolevan miehen jonka luo hän myöhemmin erehtyy palaamaan viemään vettä. Moss saa peräänsä paikalle tulleet  huumekauppiaat, jotka pääsevät nopeasti hänen jäljilleen.

Kartelli määrää psykoottisen palkkatappajan etsimään Mossin ja hakemaan tältä rahat. Palkkatappajan epätavanomaiset metodit ovat kuitenkin tehokkaita saalistuskäytäntöjä pehmeässä yhteiskunnassa, joka ei ymmärrä, eikä osaa varautua psykopaatin raakaan ja suoraviivaiseen lähestymis tapaan, jossa kolikon heitto määrää asioiden oikeellisuuden.

 Psykopaatin jälkeen jättämä ruumisvana johdattaa vanhan sheriffin sekä Mossin, että tappajan jäljille. Eläköityvälle veteraani poliisille huumerahoista käytävä järjetön verilöyly tuntuu olevan vain uuden ruman ajan tulevaa alkusoittoa. Moss voi olla vielä pelastettavissa..

Cormac McCarthyn kirja on karu kuvaus huumekartellien soltkuisesta taistelusta normaalissa yhteiskunnassa, sekä valmiudesta käyttää rumia otteita rahan haalimiseen.

Kirja on mielestäni yhtä hyvä kuin siitä tehty elokuva. Tarinat poikkeavat tosin hieman toisistaan.

Matti Leppälä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *