Markus Zusak – Kirjavaras

”Kun kuolema haluaa kertoa tarinan, on paras pysähtyä kuuntelemaan.”

Markus Zusakin Kirjavaras on noussut maailmalla vuodesta 2005 myynti- ja arvostelumenestykseksi. Zusakin kerrontatyyliä on ylistetty innovatiiviseksi ja runolliseksi, ja kirjan kääntäjä on loistavasti onnistunut säilyttämään runollisen ja pehmeän kerrontatyylin. Kirjavaras ensi-illassa Finnkinossa 4.4.2014.

Kirja sijoittuu vuoden 1939 Saksaan ja toisen maailmansodan aikaan. Kirjan päähenkilö yhdeksän vuotias Liesel Meminger muuttaa kasvatuskotiin Hubermannin perheeseen Münchenin lähelle ja tekee parhaansa pysyäkseen hengissä. Ensimmäinen kirja, jonka Liesel varastaa on Haudankaivajan käsikirja. Pian Liesel alkaa varastaa kirjoja mistä vain kykenee, pormestarin vaimon kirjahyllystä ja natsien kirjarovioilta, mutta nämä kirjat tuovat lohtua hänelle. Sota orjuuttaa kuolemaa, joka jää seuraamaan Lieselin elämää Rosa ja Hans Hubermannin kodin ympäristössä.

Kirja on kaunis ja runollinen kuvaus toisen maailmansodan ajasta. Toisin kuin historialliset kirjat, Kirjavaras antaa hieman erilaisen kuvauksen siitä ajasta. Lieselin elämä ja kuoleman kerronta antaa erilaisen näkökulman asioille ja ihmisten arjelle sodan ajan Saksassa. Kirja tarjoaa näkökulmia, joita ei ole välttämättä itse tullut ajatelleeksi aiemmin.

”Tässä se on. Yksi harvoista.

 Kirjavaras.

 Jos olet sillä päällä, tule mukaani. Kerron sinulle tarinan. 

 Näytän sinulle jotakin.”

 

Sanna K. Kir2sn

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *