Huom! Oamkin blogi poistuu käytöstä
Osana verkkoympäristön uudistustyötä blogisivusto poistuu käytöstä 30.6.2024. Blogien kirjoittajat vastaavat omien tekstien talteenottamisesta ja arkistoimisesta. Ajankohtaisten blogien julkaisemista kannattaa tarjota Oamk Journalille. Blogi on saatavilla lukutilassa sisäverkosta 31.12.2024 saakka.

Anna hyvän kiertää

 

                                               Oamkilaisten SPR:lle lahjoittamat paketit

Joulu jättää jäljen. Useille tulee mieleen lapsuuden joulut; jouluvalmistelut kotona ja koulussa, joululaulut, kihelmöivä odotus jouluaattona, kuusen koristelu, joulusauna, jouluateria, joulukirkko, kiireetön yhdessäolo. Nämä muistot tuovat hyvän mielen.

Miten me tänä jouluna voimme kierrättää hyvää mieltä ympärillemme? Tähän meillä on ollutkin jo yksi mahdollisuus, kun perinteinen Anna Hyvän Kiertää –kiertue oli kampuksillamme marraskuussa. Saadut lahjoitukset vievät joulumieltä vähävaraisiille lapsiperheille Suomen Punaisen Ristin järjestämässä joulujuhlassa. Kiitos kaikille lahjoittajille!

Joulun perinteisiin kuuluu muistaa läheisiä ja ystäviä lahjalla. Joululahjoiksi voimme antaa palveluja, elämyksiä, osaamista, kestäviä – tai kierrätystuotteita. Lapsiystäville voimme tarjota askarteluhetken, luontoretken, yhteisen sunnuntaipäivän vieton tai iltapäivän leikkipuistossa. Pienen lapsen vanhemmille voi lastenhoito- tai siivousavun tarjoaminen olla paras lahja. Yhteinen aika yksinäisen tai vanhuksen kanssa merkitsee kaikille paljon, usein erityisesti lahjan antajalle.  Huonokuntoiselle tai iäkkäälle ystävälle voimme tarjota kaupassa käyntiapua tai lehden lukemista. Lahjan ei tarvitse olla tavara, vaan se voi olla jotain sellaista, mistä lahjan vastaanottajalle tulee hyvä mieli.  Kun annat lahjaksi palveluja, elämyksiä tai aikaa, hyvä kiertää ja samalla säästät luontoa ja vähennät jätteen määrää. Ekologisesta näkökulmasta voisi myös pohtia, onko lahja yleensä tarpeellinen.  

Useiden järjestöjen ja organisaatioiden kautta voit antaa läheisillesi aineettoman lahjan, kuten lapselle jalkapallon tai koulupuvun, nuorelle koulutuspaketin, äidille puutarhan tai isälle vuohen.  Tällaisen lahjan voit ostaa internetin kautta. Eettinen ja ekologinen lahja tuo hyvää mieltä lahjan saajalle ja auttaa kehitysmaiden ihmisiä. Näin hyvä kiertää!

Tulevana jouluna voimme antaa lahjan ympäristöllemme tekemällä jotain toisin. Laitetaan tietokoneet kiinni, ainakin yhdeksi päiväksi. Tärkeimmät asiat eivät vaadi juuri lainkaan luonnonvarojen kulutusta. Vietetään aikaa läheisten kanssa. Nautitaan yhdessäolosta. Samalla saamme ladatuksi omia akkujamme. Joulun juhlaan valmistautuessa voimme pitää mielessä; vähemmän on parempi, vain välttämätön on tarpeen.  Jaetaan hyvää mieltä ympärillemme. Annetaan hyvän kiertää.

Iloista joulumieltä!

Leila Laitila-Özkoc

Sosiaali- ja terveysalan yksikkö , Professorintien kampuksen keke -vastaava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *