Oamkin hyviä kestävän kehityksen käytänteitä etsimässä

Lukuisten auditointien yhteydessä (sisäiset ja ulkoiset laatu- ja ISO14001-ympäristöauditoinnit) on tullut moneen kertaan ilmi, että Oamkin pitäisi tunnistaa hyvät käytänteensä, tehdä niistä yhteisiä ja kehittää niitä eteenpäin. Yksi tällainen koskee materiaalien jakoa. Heimo- (ja Oiva) intraneteissä meillä on mahdollisuus yhteisponnistuksella saada hyvät, ekologiset ja taloudelliset käytänteet laajempaan levitykseen. Tätä visaista ongelmaa kutsun ratkomaan niin opettajat kuin suunnittelijatkin (alun perin lista oli tarkoitus tehdä opettajille, ja nimenomaan ajatellen materiaalien jakoa opiskelijoille).

Teuvo Pakkalan kampuskeke-tiimi pisti ajatustyön alulle, ja tiivistimme omasta mielestämme parhaat käytänteet yhdelle paperiarkille sopivaksi. Ohjeistus lähti kuitenkin rönsyilemään, kun huomasimme, että kampuksilla on kovin erilaisia ohjeistuksia ja käytäntöjä. Yhdet ohjeet eivät välttämättä sovi kaikille.

Materiaalien jakoon liittyen ohessa muutama esimerkki erilaisista käytänteistä:

  • Kopioinnin periaatteet vaihtelevat. Toisaalla käytössä on ehdoton kielto siihen, että opiskelijoille ei saa kopioida mitään, kun taas toisaalla otetaan isojakin tulostenippuja ja jaetaan niitä opiskelijoille. Kopioita saatetaan ottaa myös harjoitus kerrallaan, ja niitä jaetaan pitkin lukuvuotta pienemmissä erissä.
  • Joskus opiskelijan tulee toimittaa opettajalle harjoitus- ym. raportit paperille printattuna. Kuulemani mukaan tuokaan ei välttämättä ole hyvä ratkaisu, sillä opiskelijoiden tulostimilla ei aina voi ottaa kaksipuoleisia + kaksi sivua yhdelle puolelle -tulostuksia. Oamkin paperinkulutus toki pienenee, jos opiskelija printtaa omilla papereillaan. Jos opettaja tulostaisi itse, hän ehkä voisi tulostaa työn ekologisemmin. Paras käytänne olisi tietysti se, että ei tulosteta ollenkaan. Se vaatisi uusien toimintatapojen opettelua.

Aloitetaan tämä hyvien käytänteiden etsiminen materiaalien jaosta ja siihen liittyvästä ideoinnista. Meillähän voi lopputuloksena olla sarja hyviä keke-käytänteitä Niksi Pirkan tyyliin. Niksi Pirkkaan on tullut vuodesta 1974 jo yli 100000 niksiä. http://www.pirkka.fi/niksit

Käythän tutustumassa Oamkin keke-tiimin työstämään koosteeseen erilaisista materiaalin jakoon liittyvistä hyvistä käytänteistä – löytyy muuten Heimosta: https://heimo.oamk.fi/ajankohtaista/?kieli=&kid=60&id=43131 Jos kevätauringon inspiroimana satut saamaan uuden hyvän idean, lisääthän sen kommentteihin. Olisi myös mielenkiintoista kuulla, miten eri kampuksilla ja tutkinto-ohjelmissa käytänteet vaihtelevat, joten voit laittaa niistäkin kommentteja.

Lisäksi voit lähettää kommentteja myös allekirjoittaneelle sähköpostilla. Oamkin keke-tiimi päivittää koosteversion hyvistä käytänteistä saamiensa palautteiden pohjalta.

Aurinkoisia hiihtolomapäiviä toivotellen,

Minna Kamula
mkamula(at)oamk.fi
Teuvo Pakkalan kampuksen keke-vastaava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *