Huom! Oamkin blogi poistuu käytöstä
Osana verkkoympäristön uudistustyötä blogisivusto poistuu käytöstä 30.6.2024. Blogien kirjoittajat vastaavat omien tekstien talteenottamisesta ja arkistoimisesta. Ajankohtaisten blogien julkaisemista kannattaa tarjota Oamk Journalille. Blogi on saatavilla lukutilassa sisäverkosta 31.12.2024 saakka.

Opiskelijoita kiinnostaa, mitä palautteelle tapahtuu

Tästä syksystä lähtien Oamkin kaikilta opintojaksoilta kerätään palautetta yhtenäisen järjestelmän kautta. Peppiin integroitu opintojaksopalaute on yksinkertainen ja selkeä – kunhan se vain saataisiin pian käyttöön! Oamkin avajaisissa tehdyn kyselyn mukaan opiskelijoita kiinnostaa kerätyn palautteen kohtalo.

Yhteinen opintojaksopalaute otetaan käyttöön ennen ensimmäisen periodin loppumista. Jokaiselta opintojaksolta kysytään palautetta samanlaisen lomakkeen kautta: opiskelijat arvioivat anonyymisti viittä väitettä ja vastaavat kahteen avoimeen kysymykseen. Opintojaksopalaute avautuu automaattisesti kaksi viikkoa ennen kurssin loppua, ja opiskelijat saavat siitä muistutuksen sähköpostiinsa. Lomake pysyy auki neljä viikkoa.

Oamkin avajaisissa opiskelijoille kerrottiin tästä uudesta tavasta kerätä opintojaksoilta palautetta. Samalla kysyttiin heidän mielipiteitään vastapalautteesta. Opiskelijoilla oli paljon hyviä ajatuksia siitä, miten palautteeseen kannattaisi reagoida ja miten siitä olisi hyvä viestiä. Erityisen tärkeää on, että opettaja on aidosti kiinnostunut opiskelijoiden mielipiteistä ja lukee palautteen huolellisesti.

”Miten toivot, että antamaasi palautteeseen vastataan?”

Opiskelijoista iso osa toivoi, että palautteen keräämisen jälkeen opettaja vastaa heille sähköpostitse tai tekstiviestillä. Muutama ehdotti, että palautteesta tiedotetaan Facebook-ryhmien kautta. Opiskelijat halusivat tietää, miten palaute vaikuttaa ja miten palautteessa mainittuja asioita viedään eteenpäin.

Osa opiskelijoista toivoi, että palautetta käsitellään kasvotusten. Tämän voisi tehdä esimerkiksi opintojakson viimeisellä tapaamiskerralla. Näin palautteesta voidaan keskustella yhdessä koko ryhmän voimin. Samalla opettaja voi myös hoksauttaa, että palautetta ehtii vielä antaa.

Opiskelijat esittivät myös, että tärkeimpiä palautteita kannattaisi käydä läpi tutkinto-ohjelmatiimeissä. Siellä opettajat ja opiskelijat voisivat yhdessä pohtia asioita ja tarvittaessa ehdottaa toimenpiteitä.

Monet kanavat varmistavat tiedonkulun

Opiskelijat ideoivat useita hyviä käytänteitä liittyen vastapalautteeseen. He nostivat myös esille, että opettajat voivat vastata palautteeseen usealla tavalla. Jotta mahdollisimman moni saa tiedon palautteen vaikutuksista, viestinnässä kannattaa käyttää monia kanavia yhtä aikaa. Oamkin opiskelijat haluavat tietää, että opettaja on lukenut palautteen ja ottaa sen huomioon mahdollisuuksien mukaan. Saatu palaute on arvokasta, ja sen vaikuttavuudesta kannattaa kertoa! Tämä on hyvä muistaa silloinkin, kun jotain asiaa ei voi muuttaa.

Opintojaksopalautteen käsittelystä tehdään parhaillaan ohjeistusta sekä opettajille että opiskelijoille. Siinä huomioidaan opiskelijoiden esille tuomat näkökulmat. Opintojaksopalautteen toimivuudesta kerätään palautetta koko vuoden ajan, ideoita ja kehittämisehdotuksia voi lähettää osoitteeseen: palaute@oamk.fi

 

Sari Ahvenlampi ja Marianne Isola

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *