Henkilöstön ja opiskelijoiden kertomuksia työstä ja opiskelusta Teuvo Pakkalan kadun kampuksella.

Staff and students’ stories about working and studying at the Teuvo Pakkala katu Campus.

Kolme vinkkiä onnistuneeseen opinnäytetyöhön

Opinnäytetyön teko voi alussa vaikuttaa ylitsepääsemättömältä prosessilta, mutta jokainen selviää siitä loppujen lopulta. Seuraavassa on kolme vinkkiä, miten opinnäytetyöprosessia saa hieman helpotettua, ja omaa työskentelyä tehostettua. Aikatauluta työsi Tärkein yksittäinen neuvo mitä opinnäytetyöprosessiin ja...

Terveisiä TeamUp!2017-tapahtumasta Jyväskylän Piippukadulta

”Joo, mää oon Oulusta” ”Joo, sieltä Terwasta” ”Joo, meilläkin on siellä nykyään tiimiyrittäjiä” Oloni on heti tervetullut. Innostuneita, iloisia ihmisiä, puheensorinaa, kättelyjä ja halauksia. Jyväskylän tiimiyrittäjät (eli yrittäjyyttä Jamk:ssa opiskelevat nuoret) ovat selvästi panostaneet...

Hurmosta perehdytykseen opinnäytetyö Huvivaltio PowerParkille

HURMOS-hanke tutkii huumoriosaamista suomalaisissa yrityksissä ja niiden liiketoiminnassa. HURMOS-hankkeen tavoitteena on löytää huumorityökaluja yrityksen käyttöön, niin sisäiseen kuin ulospäin suuntautuvaan toimintaan. Hurmosta perehdytykseen – opinnäytetyö on Oulun ammattikorkeakoulun Master-koulutuksen tutkimuksellinen kehittämistyö Huvivaltio PowerParkille. Huvivaltio...

Kaleva nuorten mediatarjottimelle

Kalevalla järjestettiin 14.11.2016 työpaja, jonka tarkoituksena oli saada ideoita siihen, miten Kaleva saadaan nuorten mediatarjottimelle. Työpajan toteuttajana toimi Tekes-rahoitteinen HURMOS-hanke, joka tutkii ja kehittää huumorin roolia yritysviestinnässä ja liiketoiminnan kehittämisessä. Työpaja oli tarkoitettu 18-30...

Kovilla kierroksilla

Jokainen meistä käy välillä kovilla kierroksilla. Hyvä stressi pistää käsillä olevaa hommaa eteenpäin ja pukkaa vaikka projektia tai opinnäytetyötä valmiiksi, huono stressi puolestaan kuormittaa ja hiivuttaa energiavarastot loppuun. Hyvä stressi on siis hyväksi, huono...

Tuijottaako tuo leivänpaahdin minua uhkaavasti eli digitalisaation monet kasvot

Tuijottaako tuo leivänpaahdin minua uhkaavasti eli digitalisaation monet kasvot

Unohda terminaattorit ja transformerit! Todellinen uhka saattaa olla lähempänä, kuin arvaatkaan: omassa keittiössäsi! Suojaamattomat kodinkoneesi voivat päästää hakkerin sisälle kotiverkkoosi tai päätyä palvelunestohyökkäyksien apuvälineiksi.

Osallistuin Digitalisaation monet kasvot –seminaariin, joka pidettiin Tampere-talossa 2.-3.11.2016. Seminaarin järjestäjinä olivat Sisäiset tarkastajat Ry ja ISACA (=tietojärjestelmätarkastajien yhdistys).  Luennoijat olivat asiantuntevia ja esitykset ajankohtaisia ja ajatuksia herättäviä.  Aiheina olivat muun muassa yritykset kyberrikollisuuden kohteena, esineiden internet (IoT), tekoäly, tietosuojadirektiivi sekä digitaalinen turvallisuus. Ja koska seminaari oli suunnattu sisäisille tarkastajille, myös digitalisaation tuomat mahdollisuudet ja haasteet tarkastustyölle olivat yhtenä näkökulmana.

Seminaarissa maalailtiin tulevaisuutta, jossa digitalisaatio, robotisaatio ja keinoälyn käyttö muuttavat yhä enenevässä määrin sekä yritysten että yksityisten ihmisten elämää. Kodinkoneet oppivat tunnistamaan tapasi, ja kun astut keittiiöön, kahvisi on juuri valmistunut ja valmiit leivät pomppaavat paahtimesta. Sinun ei tarvitse ohjata autoa, vaan se huolehtii ajamisesta, sillä aikaa kun sinä katselet uutisia älypiilolinsseiltäsi. Anturit mittaavat kehosi toiminteita ja suosittelevat esimerkiksi lääkäriajan varaamista. Tarvitsemasi lääkkeet ovat juuri sinulle räätälöityjä. Näiden ja monien muiden uusien tuotteiden ja palveluiden kehittäminen luo yrityksille aivan uudenlaisia liiketoimintamahdollisuuksia.

Päällimmäisenä minulle jäi kuitenkin mieleen lievä huoli siitä, mitä uhkakuvia digitalisoituva maailma tuo tullessaan. Suomessakin on asiasta jo kokemuksia, mm. Kanta –palvelu oli jokin aikaa sitten pois käytöstä palvelunestohyökkäyksen vuoksi. Myös sellaisia tapauksia on jo ollut, joissa sairaalan laitteistoja on vallattu, ja esitetty lunnasvaatimuksia. Erilaiset huijaukset ja yritysvakoilutapaukset ovat arkipäivää. Eräs luennoijista totesikin, että kyberrikollisuudesta on tullut jättimäinen palvelubisnes, jonka laajuus on lähes käsittämätön.

Toki tietoturvallisuuden eteen tehdään myös töitä. Esimerkiksi Suomessa on  Viestintäviraston yhteydessä erityinen Kyberturvallisuuskeskus, joka kehittää ja valvoo viestintäverkkojen ja -palveluiden toimintavarmuutta ja turvallisuutta sekä ylläpitää kansallista kyberturvallisuuden tilannekuvaa (www.kyberturvallisuuskeskus.fi)

Seuraavien linkkien takaa löytyy pari mielenkiintoista tietoturvallisuuteen liittyvää filmiä, jotka seminaarissa esitettiin:

Siitä leivänpaahtimesta vielä: jos kytket sen internetverkkoon, pidä huoli siitä, että laitteen ohjelmistot ovat kunnossa ja salasana on vaihdettu tehdasasetusten jälkeen! Tai pidä vähintäänkin huolta siitä, että sinulla on Bitcoineja siltä varalta että kodinkoneesi heittäyttyvät hankaliksi!  

Ulla Reinikainen, lehtori (taloushallinto)

Yritykset heittävät haasteita International Business Strategyn kurssilla

 

Aloitimme toisen vuoden ensimmäisessä jaksossa International Business Strategy -kurssin Tomi Huhtamäen johdolla. Kurssilla meillä on ollut vierailijoita erilaisista yrityksistä, eri aloilta sekä alueilta. Suurin osa yrityksistä on paikallisia, mutta saimme vierailijoita myös Norjasta ja Portugalista asti.  

Ensimmäinen vierailijamme saapui toisen viikon aikana. CaddieOn -nimisen yrityksen toimitusjohtaja, Tuomo Lalli, tuli esittelemään Juha Pikkaraisen kanssa kehittelemänsä laitteen, joka auttaa pelaamaan golfia paremmin ja tekee siitä entistä hauskempaa. Tiivistettynä, CaddieOnin mailatunniste ja rannelaite auttavat pelaajia seuraamaan koko peliä automaattisesti. Tämä opastaa parempiin tuloksiin ja auttaa kehittymään lajissa.  

Täysin erilaiselta osa-alueelta saimme vierailijoiksemme kaksi yritystä, jotka keskittyvät lapsiin ja heidän tarpeisiinsa; Otometri ja Qridi yritykset. Otometrin toimitusjohtaja, Manne Hannula, tuli kolmantena vierailijana ja antoi meidän kokeilla heidän kehittämäänsä laitetta, joka auttaa tunnistamaan korvatulehduksen ja vähentää tarpeettomia antibioottien käyttöä sekä lääkärikäyntejä. Otometrin haaste meille oli markkinointisuunnitelman kehittäminen kansainvälisille markkinoille ja mahdollisten yhteistyökumppanien määritteleminen opiskelijoiden tuntemista maista. Qridi sen sijaan on arviointiväline opettajien iloksi ja oppilaiden hyödyksi. Toni Eskola esitteli meille heidän haasteensa, joka oli markkinatutkimuksen tekeminen potentiaalisista maista ja niiden markkinoista, sekä vertailla ja analysoida niitä.  

Viimeiset haasteiden heittäjät olivat asiakaspalveluun keskittyviä yrityksiä. Mikko Lietsalmi tuli esitelmään Oikian -yrityksen, joka tarjoaa reaaliaikaisen mobiilimarkkinointisovelluksen. Sovellus hyödyntää laitteen sijaintitietoja ja välittää olennaista sisällystä käyttäjälle juuri oikeaan aikaan ja paikkaan. Se mahdollistaa asiakkaan sitoutumisen ja kasvattaa ostopäätöksen todennäköisyyttä. Heidän seuraava siirtonsa on laajentaminen Espanjaan ja Etelä-Eurooppaan, johon he tarvitsivat opiskelijoiden apua ja tietämystä. Dorent -yrityksen toimitusjohtaja, Olli-Ville Rounaja, tuli esittelemään yrityksen, joka tarjoaa online-sovelluksen kuntosaleille asiakkaiden tavoittamiseksi. He haluavat muuttaa tavan, jolla ihmiset tilaavat palveluja ja heidän ratkaisunsa on tarjota jäsenyys joustavilla ehdoilla.  

BusinessOulu tekee koulumme kanssa monenlaisia yhteistöitä ja heidän Norjasta kotoisin oleva vientikoordinaattori, Maja Terning, tuli vierailemaan kurssillemme kertoakseen Pohjoisten kaupunkien välisestä yhteistyöstä, esimerkiksi Oulun ja Tromssan välillä. Kaasun ja öljyn etsintä ja tuottaminen on siirtynyt Norjan pohjoisosiin, minkä seurauksena skandinaavisten yritysten kiinnostus on herännyt ja yhteistyö kasvanut. Esimerkkinä tällaisesta yhteistyöstä hän mainitsi Nordic Business Support- projektin Pohjois-Suomen, – Ruotsin, – Norjan välillä.  

Viimeisempänä muttei vähäisempänä oli vuorossa esitelmä Bio Boards -yrityksestä. Ryhmä portugalilaisia nuoria miehiä ajoivat läpi Euroopan kylmään Ouluun saakka mainostaakseen ympäristöystävällistä liikeideaansa. Yritys valmistaa surffi- ja skeittilautoja raaka-aineista, joilla on alhainen ympäristövaikutus, esimerkiksi kierrätetyistä viinipullojen korkeista. Laudat on valmistettu Portugalissa paikallisista raaka-aineista, käsityönä. Jokaisesta myydystä laudasta he istuttavat uuden korkkipuun. Kurssimme opettaja Tomi kuuli yrityksestä erään kurssimme opiskelijan kautta, joka on myös kotoisin Portugalista. Jo ensimmäisestä hetkestä lähtien opettajamme oli innostunut heidän tapaamisestaan ja kuulemaan lisää ainutlaatuisesta liikeideasta. Vaikuttavinta ryhmän toimintatavassa oli heidän strategiansa kansainvälisten markkinoiden valtaamiseksi, joka toteutetaan Euro Tourin muodossa matkustaen yli kahteenkymmeneen eri maahan ja niiden nähtävyyksiin. Kaupungeissa rullaten he esittelevät tuotteitaan ja brändiään, sekä keräävät näkyvyyttä erityisesti lajista kiinnostuneiden parissa. Näytille tuodut skeittilaudat olivat myös opettajan mieleen, eikä hän malttanut olla kokeilematta niitä – käytävällä rullatten tietysti.  

Tämänkaltaiset reaaliset yritykset ja heidän tarjoamansa haasteensa muodostavat mielenkiintoisen pohjan kurssillemme. Oppimisen kannalta tällaiset vierailijat ovat korvaamattomia ja todella hyödyllisiä. Kansainvälisen liiketalouden alalla pärjäämisen kannalta, oikeanlaisen strategian kehittäminen on tärkeää. Kattava tietämys eri maista ja heidän tavoistaan, esimerkiksi markkinasuunnitelmaa kehittäessä, on merkittävä etu ja hei muuten, mikä olisi parempi tapa oppia näistä kuin kansainvälisiltä opiskelijoiltamme ja heidän taustoistaan.

Nita Keskitalo & Laura Tytärniemi DIB15SP

Companies challenging students in International Business Strategy Course

During the first semester of our second year studies, we started a course called International Business Strategy by Tomi Huhtamäki. In this course we have had visitors from different kind of companies from various fields and areas. Most of the companies are local, from Oulu area, but we got visitors all the way from Norway and Portugal too.

Starting from the second lecture we got our first visitor. The company was called CaddieOn and its CEO Tuomo Lalli, who is a passionate golfer, came up with this idea with Juha Pikkarainen of creating a device which helps to play smarter golf and to make it even more fun too. Briefly, CaddieOn club tags and wrist devices are helping players to track automatically the whole game. This is guiding into better results and improvement in the sport.

From completely different field, we got two companies concentrating on children and their needs; local Otometri and Qridi companies. Otometri’s CEO Manne Hannula was the third visitor and let us try a tool which can follow up ear infections and reduce the unnecessary usage of antibiotics and doctor visits. He gave our class a challenge of creating a Go-To-Market Plan and to identify potential partners from country familiar to us. Qridi is an evaluation and assessment tool “for the teacher’s delight and for the students benefit.” Toni Eskola introduced us their challenge which was making a market research on potential of the market in different countries and also analyze and compare them.

Fourth and fifth visitor were about customer service; customers’ needs and demand. Mikko Lietsalmi was telling us about Oikian company which provides a real time mobile marketing platform that uses devices location data to deliver relevant content to consumers at the very specific time and location, enabling the engagement to be personal resulting in higher conversation rates. Their next step is to expand to Spain and Southern Europe and they asked for our help and knowledge with those countries. Dorent company’s CEO Olli-Ville Rounaja came to present the company which provides online platform for fitness clubs to reach their customers. They want to change the way people subscribe to services and their solution is creating time and price flexibility on memberships.

BusinessOulu is doing a lot of different kind of co-operation with our school and its export coordinator, Maja Terning, who has moved to Oulu from Norway visited our lecture to inform us about the co-operation between Northern cities, such as Oulu and Tromsø. The seeking and production of the gas and oil in Norway has moved to the Northern part of the country. As a result, it creates a demand, new investments and businesses for Scandinavian companies, which we were told as a form of the Nordic Business support project between Northern Finland, – Sweden and – Norway.

The last but not least was a presentation about Bio Boards company. It consists on a group of Portuguese young men, travelling in their cost-efficient van around the Europe. They came all the way to Oulu to introduce their company about eco surf- and skateboards and to get some opinions about their idea. The main idea of the business is the production and development of surf and skate products and also complementary accessories associated with the lifestyle, nature and philosophy of environmental sustainability. They use raw materials which have minimal environmental impact, such as cork which you can reuse several times. By buying one of their products, they are going to plant a tree cork. All the raw materials and hand labor involved comes from Portugal. They came to visit us by a recommendation of one of our students, who was also from Portugal. Starting from the first moment even our teacher was excited to meet them and their unique idea. Their strategy to take over the international markets was to make a Euro Tour, which promotes branding and broaden horizons across Europe. They will visit more than 20 countries and key cities, where they will present their products and brand concept. They had two skateboards with them and even our teacher was excited to try them – on the hallway of course!

These kind of real-life cases have given an interesting basement for our course. As a learning process these visitors are priceless and very educative. In the field of International Business, the strategy is the key. Comprehensive knowledge of different countries and their habits in the process of creating, for example a Go-To-Market Plan, is advantageous and by the way, what could be a better way to learn about these than from our international students and their background? 

 

Nita Keskitalo & Laura Tytärniemi DIB15SP 

 

Vieläkö hehkun?

Osallistuin eilen NortherGlow 2016-seminaariin, jossa oli lukuisia hyviä puhujia digitalisaatioon ja liiketoiminnan kansainvälistymiseen liittyen. Ensimmäinen puhuja Eric ”Mean Melin” Melin  AirGuitar show – reveal your own process sai innovaatiosolut heräämään ja aloitti energisoivasti seminaaripäivän. 5G ditalisaation veturina puolestaan suuntasi tehokkaasti katseita kohti tulevia vuosia.

Siili Solutionsin Seppo Kuulan esityksestä jäi mieleeni hänen joltain lainaama ajatus siitä, että yritys pitäisi nähdä koiravaljakkona, jossa aina jonkun koiran on saatava levätä välissä. Voisiko tätä ajatusta soveltaa OAMKin tutkinto-ohjelmien kehittämisessä?

Muina menestymisen tulijalkoina Kuula mainitsi digitaalisen vallankumouksen myötä keskittymisen palveluihin, yhdessä luomisen (co-creation) ja virtaviivaistamisen (lean-ajattelu). Tässä kohdassa ajatukseni risteili ops-työhön. Eiköhän mekin satsata oikein kunnolla siihen, että uudet opetussuunnitelmat tehdään yhdessä opiskelijoiden, yritysten ja muiden organisaatioiden edustajien kanssa?

Bisnesenkelin & menestyneen kasvuyrittäjän Kim Väisäsen puheenvuorosta mieleeni jäi erityisesti se, että on menestys (success) on hyvä erottaa onnistumisesta (success). Väisänen lainasi Churchilliä todeten ”Sucess is going from failure to failure without losing enthusiasm.” Hyvä pointti – menestyjä tosiaan onkin se, joka on sitkeä. Täytyy kestää alamäkiä ja olla valmis tekemään lujasti töitä.

Surviving the Tech Stormin Niclas Bergman vei kuulijat muutaman vuosikymmenen päähän. Tästä puheenvuorosta jäi erityisesti mieleeni se, että miten voisimme vielä paremmin valmentaa nuoria näkemään teknologian tuomia tulevaisuuden mahdollisuuksia. Bergman kertoi esimerkin itse ajavasta autosta, jonka yleistyminen voi tuoda suuren kasvumahdollisuuden alkoholijuomien valmistajille ja myyjille. Eipä olisi tullut mieleenkään tuollainen asia.

Seminaarin jälkeen meni kotiin posket punaisena innosta hehkuen ja pää täynnä kymmeniä ideoita ja mahdollisuuksia. Nyt seuraavana päivänä eletään kriittisiä hetkiä – ellen nyt kirjaa ideoita ylös tai laita jotain asioita käytännössä alulle, mikään ei muutu. Ensi viikolla olen jo unohtanut tuon glown ja palannut turvalliseen arkeen. Tai ehkä Google Ari Lampelan ohjeen mukaisesti lähden silti kokeilemaan jotain uuttaa, koska ”failure is success”!

Tiina Gallén, tiimipäällikkö, yliopettaja