Painavasta laadusta

Tiistaina syyskuun 27. päivänä oli ilmassa suurta urheilujuhlan tuntua: vajaa seitsemänkymmentä kiloa painava auditointimateriaali oli lopultakin lähdössä kohti Helsinkiä. Tätä hetkeä varten oli tehty kovasti töitä. Keskitytään viimeiseen kahteen viikkoon, jolloin näyttöjä viimeisteltiin luettavampaan muotoon eli taitettiin.

 Taittaminen ammattikielessä, tarkoittaa suurin piirtein sitä, että tekstinkäsittelyohjelmalla kirjoitetut tekstit palstoitetaan ja kuvat sijoitetaan sopiviin paikkoihin. Kuulostaa yksinkertaiselta.

 Taittaminen alkaa taittopohjan ulkoasun suunnittelulla. Sen jälkeen kun taittopohja on suunniteltu, voidaan aloittaa tekstin taittaminen. Tämä tapahtuu jokseenkin niin, että tekstinkäsittelyohjelmasta siirretään leikkaa-liimaa-periaatteella teksti taitto-ohjelmaan ja ”viilataan” se sitten paikoilleen. Menemättä typografisiin yksityiskohtiin saati kuvien käsittelyn vaativuuteen, satojen sivujen taittaminen on jo yksinään kunnioitettava suoritus.

 Taitettavia aineistoja alkoi tipahdella Viestintäpalveluihin paria viikkoa ennen aikatauluun määritettyä takarajaa ja taittotyö päästiin aloittamaan. Sitä sitten tehtiinkin kolmen ja välillä useammankin henkilön voimin aamusta iltaan ja vielä viikonloppuisinkin. Puhelimet soivat ja viestit sinkoilivat graafikoiden ja laatukoordinaattoreiden välillä, kun lopullisia aineistoja taitettiin ja tarkistettiin.

 Sunnuntaina painosta soitettiin (materiaalin täytyi ehdottomasti olla valmiina maanantaiaamuna, jotta se ehdittiin pakata kansioihin), että tässä on nyt ongelma – gulp, sanoisi Aku Ankka. Onneksi ongelma oli mahdollista korjata painossa, nimittäin edellisenä päivänä graafikko oli syönyt vanhoja siemeniä, koska ei ollut malttanut lähteä syömään kesken materiaalin viimeistelyn ja saanut lievän ruokamyrkytyksen.

 Kovan aherruksen jälkeen nostettiin useampi sata tuhatta painettua ja pakattua sanaa lähetin autoon. Ja kun perävalot näkyivät, huokaisimme syvään helpotuksesta.

Mika Ylilehto, tuottaja, Viestintäpalvelut

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.