Huom! Oamkin blogi poistuu käytöstä
Osana verkkoympäristön uudistustyötä blogisivusto poistuu käytöstä 30.6.2024. Blogien kirjoittajat vastaavat omien tekstien talteenottamisesta ja arkistoimisesta. Ajankohtaisten blogien julkaisemista kannattaa tarjota Oamk Journalille. Blogi on saatavilla lukutilassa sisäverkosta 31.12.2024 saakka.

Monthly Archive: huhtikuu 2013

Tuulahdus Italiasta

Tuulahdus Italiasta
Tuulahdus Italiasta

Olin viime viikon opettajavaihdossa Torinossa, Italiassa. Italiassa oli kaunis kevät, kunhan perille pääsi. Matka ei ollut mutkaton, sillä se piti taittaa parin välilaskun kautta.

Aluksi lennettiin Oulusta Tukholmaan, ja sieltä lähdettiin Saksaan. Lentokoneeseen tuli kuitenkin vikaa ja sen piti palata Tukholmaan. Seuraavana päivänä oli Lufthansan lakko (jonka vuoksi matkapäivää oli jo aikaistettu), joten Tukholmassa piti viipyä pari yötä.

Käytin kuitenkin ajan hyödyksi Skansenilla ja kiertoajelulla, joten päivä oli ihan mukava.

No, tiistaina sitten pääsin Torinoon saakka. Opiskelijoita en kuitenkaan silloin ennättänyt nähdä, heille olisi pitänyt olla opetusta johtamisesta. Olivat kuulemma olleet pettyneitä, kun ei vieras saapunutkaan. Ehkä sitten toisena vuonna!

Politecnico di Torino on teknillispainotteinen yliopisto, luontevasti sijaiten 900 000 asukkaan teollisuuskaupunki Torinossa. Oma opetuksenikin olisi ollut insinööriopiskelijoille. Opiskelijaryhmät ovat isoja, omassanikin olisi ollut yli 100 opiskelijaa.

Yliopistorakennus oli suuri, osassa tiloissa toimii myös yhteistyöyrityksiä. Minulle esiteltiin mm. cnc-työstökoneita ja robotteja sekä erilaisia prototyyppejä mekaniikan osastolla. Osastolla on noin 1 500 opiskelijaa ja henkilökuntaa reilu sata. Näin ollen osasto on suurin piirtein Oamkin Liiketalouden yksikön kokoinen. Yhteensä Politecnicossa oli 11 osastoa, mm. arkkitehtuuri ja tietojenkäsittelytieteet.

 

Torstaina vietettiin Italian itsenäisyyspäivää, joka on maassa tärkeä juhla. Katukuvassa näkyi paljon ihmisiä toreilla sekä mm. jonglöörejä liikennevaloissa. Pieniä autoja oli kaikkialla, kuten muinakin päivinä. Ainoan Lamborghinin näin Tukholmassa!

Vapaa-aikana ajelin raitiovaunuilla kaupungilla ja tein ostoksia. Nähtävyydet jäivät nyt välistä, Torinossa on mm. maailman toiseksi suurin Egypti-museo. Säät suosivat, lämmintä oli noin parikymmentä astetta päivisin. Tosin rankkasadekin yllätti kerran. Rankka, mutta antoisa reissu, jossa oli seikkailun makua!

 

Terhi Mustakangas

Opettaja

Koko kirjoitus »

Muutos = mahdollisuus?

Sanotaan, että ainoa varma asia elämässä on muutos. Syksyllä käsittelimme Johtamisen ja esimiestyön kurssilaisten kanssa muutosjohtamista sekä teorian kautta että toiminnallisesti.

Muutosjohtaminen voi olla ennakoivaa dynaamisten ja uusiutuvien organisaatioiden kehittämistä tai pakollista sopeutumista muuttuviin olosuhteisiin. Nykyisten Yt-uutisten maailmassa se on useimmin jälkimmäistä, negatiivista muutospuhetta ja saneeraamista. On kuitenkin myös yrityksiä jotka laajentavat ja palkkaavat lisää väkeä. Kurssilla kokosimme yhdessä käsitystä siitä millaista on hyvä ja tuloksellinen muutosjohtaminen.

Kuuluisassa muutosjohtamisen kirjassaan John Kotter kertoo tarinaa pingiiviniyhteiskunnasta, jonka kotina toimiva jäävuori on sulamassa. Opiskelijoiden kanssa pohdimme mitä voimme oppia noilta pingviineiltä. Tarinan takana onkin vankka aineisto erilaisista tilanteista muuttuvissa organisaatioissa ja siitä, millaisilla keinoilla muutos voi jopa koitua menestykseksi.

Tutkailimme myös organisaatiokulttuurin merkitystä. Inspiroivan johtamisen guru René Carayol sanoo, että organisaatiokulttuuri on menestymisen kannalta tärkeämpää kuin strategia. Kilpailijat voivat kopioida ja toteuttaa jonkin tuottavan strategian nopeastikin, mutta organisaatiokulttuuria eivät. Sen kehittäminen vaatii pitkäjänteistä, järjestelmällistä työtä. Asiantuntijatyön aikakautenamme kulttuuri myös määrittää paljon sitä, millaista laatua ja tehokkuutta työntekijät tuottavat.

Kokeilimme näitä asioita kurssilaisten kanssa mm. tuottamalla tarinoita erilaisista johtamisen tavoista ja pohtimalla niiden käyttöä organisaatiokulttuurin kehittämisessä. Tutustuimme myös organisaatiokulttuurin kehittämisen tapoihin mm. Googlen toiminnassa. Kokeilimme myös päätöksenteon haasteellisuutta muutostilanteissa draaman keinoin.

Opiskelijat kommentoivat draamaharjoituksen jälkeen, että haasteita kohtaavassa organisaatiossa on paljon helpompi olla työntekijöiden joukossa kuin istua pomon tuolilla vastaamassa hankaliin kysymyksiin ja vastuussa päätöksistä. Yhteinen johtopäätöksemme oli myös, ettei muutokselta voi työelämässä välttyä ja että viestintä on keskeisessä roolissa muutosten johtamisessa. Totesimme myös, että organisaatiokulttuurin näkökulma on avain työhyvinvoinnin kehittämiseen, mikä on ajassamme suurimpia yksittäisiä työelämän haasteita valtakunnallisellakin tasolla. On hienoa huomata, että voimme tuoda siihen Oamkissa oman pienen panoksemme valmistuvien opiskelijoiden osaamista vahvistamalla!

Sanna Oja, tuntiopettaja

 

Trapesti T:stä I:hin

Trapestin nimestä on moneksi. Useimmiten se kääntyy muotoon ”Trapetsi”, mutta meidän yritys on onneksi kaukana akrobatiasta. Otetaanpa siis kirjainharjoituksena mikä on Trapesti, ja mitä kaikkea niiden kirjaimien taakse oikein kätkeytyykään.

T = Tapa oppia
Trapesti on mitä parhain paikka tehdä niitä asioita, joita sitten valmistumisen jälkeen tulee työkseen tekemään. Kukaan ei ole yksin, sillä tukemassa on kasa entisiä ja nykyisiä trapestilaisia, ohjaavia opettajia sekä hallitus.

R = Rentouttava
Kovin kuivia luentomateriaaleja ei kukaan jaksa pidemmän päälle lukea. Mutta kun saa välillä käytännössä tehdä projekteja luokkien ulkopuolella, niin se auttaa taas kummasti jaksamaan. Ja kyllähän se toimiston pehmoinen sohvakin ajaa asiansa…

A = Asiallinen
Viikkopalaverit ja asiakastapaamiset hoidetaan asiallisesti. Samalla tulee tehokkaasti verkostoiduttua ja hankittuja kontakteja tulevaa työelämää varten.

P = Palkitseva
Tapahtumakoordinaattori hyppii riemusta, kun järjestämänsä tapahtuma onnistuu. Webbisuunnittelija puolestaan on hyvin tyytyväinen, kun hänen tekemänsä verkkosivut ovat asiakkaan mieleiset. Onnistunut työ palkitsee, ja lopussa kiitos seisoo.

E = Erilaistaminen
Kukapa haluaisi olla tusinatradenomi, jos mahdollisuutena on erilaistaa CV Trapestin avulla. Valitsen sinut, Trapesti!

S = Seurallinen
Meillä on aivan huippu työporukka. Ja mikä parasta, ovet ovat aina avoinna kaikille. Tule sinäkin messiin!

T = Tuloksellinen
Vaikka Trapestilla ollaankin oppimassa, niin kyllä me silti teemme tulosta. Se on raha joka puhuu, sano. Sekä eurot että opintopisteet karttuvat työskennellessä Trapestilla.

I = Innostava
Kaikki pääsevät mukaan juuri itseään innostaviin ja inspiroiviin projekteihin. Meillä voi vapaasti toteuttaa itseään ja tähdätä kohti tavoiteuraa.

 

Meikäläiset ovat myös jälleen mukana perinteisessä Osakon Wappurallyssa 30.4. Tulehan moikkaamaan meitä Trapestin rastille Franzénin puistoon ja hakemaan parhaat pisteet. Muista myös tykätä meistä Facebookissa ja voit voittaa leffaliput!

 

Kaikkien trapestilaisten puolesta säteilevin kevätterveisin

Heta Jyrälä
Tapahtumakoordinaattori
Trapesti Oy

 

Aivojen toiminnan ymmärtäminen työhyvinvoinnin, laadun ja tuloksellisuuden lähteenä

Kahden mielenkiintoisen ja antoisan pestin tullessa tänä keväänä osaltani päätökseen on mukava pysähtyä makustelemaan oman työn antia ja sen kautta opittua. Olen saanut perehtyä työhyvinvointiin liittyviin asioihin työskennellessäni Voimaa ossaamisesta! -hankkeessa. Laatuasioihin olen päässyt tutustumaan täydennyskoulutuksen laatukoordinaattorin roolin kautta. Molemmat tehtävät ovat opettaneet minulle paljon ja olen kiitollinen niiden tarjoamista kokemuksista. Näiden vuosien aikana on käynyt ilmeiseksi, että työhyvinvointi, laatu ja tuloksellisuus liittyvät erottamattomasti yhteen. Ei ole olemassa yhtä ilman toista, tai kahta ilman kolmatta.

Minulla oli mielessäni moniakin työhyvinvointiin, laatuun ja tuloksellisuuteen liittyviä aiheita, joista olisi ollut mielenkiintoista ja hyödyllistäkin kirjoittaa. Päädyin kuitenkin lähestymään asiaa yhdestä, perustavaa laatua olevasta näkökulmasta käsin. Mielestäni asiantuntijaorganisaatiossa työskenneltäessä pohja työhyvinvoinnille, laadulle ja tuloksellisuudelle voitaisiin luoda jo pelkästään aivojen toiminnan ymmärtämisellä. Aivot ovat asiantuntijan ja tietotyöläisen tärkein työväline. Jos aivokapasiteetista on käytössä vain murto-osa, menetämme koko ajan valtavan määrän potentiaalia, jolle olisi paljon käyttöä, varsinkin näinä haastavina aikoina.

Lähdetään liikkeelle neuropsykologisista perusteista. Aivojen otsalohkot säätelevät ja ohjaavat monin tavoin kaikkia tiedollisia ja älyllisiä toimintoja. Erityisesti otsalohkojen etuosat mahdollistavat korkeamman älyllisen toiminnan kuten suunnittelun, päämäärän asettelun, ennakoinnin, toiminnan korjaaminen sekä seurausten arvioinnin. Otsalohkot ovat mukana myös sovittamassa tunnereaktioita ja toimintatarpeita yhteen ympäristön tilanteiden kanssa. Lisäksi ne säätelevät tarkkaavaisuutta ja sen suuntaamista toiminnan kannalta tärkeään kohteeseen.

Jotta havainnollistuisi paremmin, miten aivot toimivat, kuvitellaan akuutti stressitilanne, esimerkiksi kohtaaminen karhun kanssa. Nähdessämme karhun, aivoissa käynnistyy monimutkainen prosessi, jonka seurauksena stressihormonit vähentävät toimintaa aivojen etulohkojen alueella merkittävästi. Tämä on ollut eloonjäämisen kannalta tärkeää, jotta varmistetaan nopea päätöksenteko, taistele tai pakene. Stressitilanteessa aivojen etulohkot ovat siis käytännössä ikään kuin kytketyt pois päältä. Tuolloin meidän ei ole mahdollista käyttää suunnittelussa ja muussa tiedollisessa työssä tärkeitä aivojen osiamme, vaikka haluaisimmekin. Aivojen fysiologisia reaktioita vastaan ei voi taistella tahdon voimalla.

Stressaavan tilanteen mentyä ohi, esimerkiksi karhun poistuessa takavasemmalle, stressihormonit palautuvat normaalitasolle. Tämä tunnetaan rentoutumisreaktiona. Sen seurauksena kaikki elimistön toiminnot palautuvat normaaleiksi. Tällöin on jälleen mahdollista palata korkeampaa aivotoimintaa vaativan työskentelyn pariin.

Nykyelämässä harvoin kohtaamme karhuja tai joudumme muutenkaan hengenvaarallisiin tilanteisiin. Elimistömme hälytysjärjestelmä on kuitenkin aina valppaana ja reagoi helposti erilaisiin ärsykkeisiin, sekä sisäisiin että ulkoisiin. Saatamme esimerkiksi säikähtää äkillistä kovaa ääntä, jolloin sama mekanismi aktivoituu. Huomatessamme, että säikähdys oli aiheeton eikä vaaraa ole, rentoudumme jälleen ja palaamme normaalitilaan. Hälytysjärjestelmä aktivoituu myös fysiologisista syistä, esim. verensokerin laskiessa liian alas tai väsyessämme. Tällöin aivot saavat käskyn tankata energiaa, syödä ja levätä, jonka jälkeen palaudumme taas normaaliin toimintakykyyn.

Vaikka työelämässä ei ole juurikaan todellisia uhkia, on elimistömme usein jopa pitkäkestoisessa stressitilassa. Tämä johtuu siitä, että aiheutamme hälytyksiä ja ylläpidämme uhkatilanteita omilla ajatuksillamme. Esimerkiksi erilaiset työpaikan ristiriitatilanteet tai käynnissä olevat ja tulevat muutokset saavat meissä aikaiseksi erilaisia pelkoajatuksia ja uhkakuvia. Nämä ajatukset puolestaan laukaisevat saman primitiivisen stressireaktion. Ja kun ylläpidämme ajatusta pelottavasta ja uhkaavasta tilanteesta, ei elimistöllämme ole tilaisuutta palautua hälytystilasta takaisin normaalitilaan, vaan stressitila pitkittyy. Näin saatamme olla todella pitkiäkin aikoja tilassa, jossa emme pysty hyödyntämään aivojemme täyttä kapasiteettia.

Oman ajattelumme roolin ymmärtäminen on tärkeää stressin vähentämisessä. On olennaista oivaltaa, että omat ajatuksemme aiheuttavat tunteemme. Tällöin turha stressi vähenee ja saamme käyttöömme huikean määrään lisää aivokapasiteettia, jonka hyödyntäminen on ollut mahdotonta stressitilassa. Ennen tunnetta on aina ajatus, joskus se on vain niin nopea, ettemme ehdi panna sitä merkille. Aluksi voi tuntua hankalalta ajatella, että tunteemme ovat aina oman ajattelumme seurausta, eivät suoraan ulkopuolisten olosuhteiden aiheuttamia. Kun kuitenkin mietimme asiaa, huomaamme, että aivan kaikista asioista on mahdollista ajatella monella tavalla. Se miten kustakin asiasta kulloinkin ajattelemme, riippuu osaltaan mielialastamme, väsymystilasta ja lukemattomista muista seikoista.

Aina kun ajatuksiimme liittyy pelkoa, uhkaa, tarvetta suojautua tai puolustaa itseämme tai vaikuttaa toisten silmissä tietynlaiselta, aivomme aktivoituvat stressitilaan ja otsalohkon toiminta kytkeytyy pois päältä. Tämä voi tuntua yllättävältä, onhan työelämä pitkälti rakentunut suorittamisen ja pätemisen varaan. Aivot toimivat kuitenkin parhaiten silloin, kun olotilamme on rento, avoin ja positiivinen. Silloin aivokuoremme uloin osa ja otsalohko toimivat parhaiten ja kykenemme luovaan ongelmanratkaisuun, pystymme näkemään eri vaihtoehtoja laajasti, näemme yhteyksiä asioiden välillä, pystymme rakentavaan yhteistyöhön ja saamme parhaita ideoita. Kun taas olemme kireitä, stressaantuneita, väsyneitä, peloissaan tai paineen alla, ajattelumme kapeutuu, näemme herkemmin uhkia ja vaihtoehtojen määrä sekä laatu supistuvat. Emme pysty paremmanlaatuiseen ajatteluun, vaikka haluaisimmekin. Aivojen on fysiologisesti mahdotonta toimia parhaalla mahdollisella tavalla, kun keho on stressitilassa.

Joukosta löytyy aina joku, joka ajattelee toimivansa tehokkaimmin pienen paineen alla. Tämä onkin totta tietynlaisten rutiininomaisten tehtävien kohdalla. Kuitenkin korkeampaa aivotoimintaa vaativien tehtävien kohdalla on toisin. Monikaan ei ehkä tiedä, kuinka huikean paljon paremmin, laadukkaammin ja tuloksellisemmin hän pystyisi työskentelemään rennossa, avoimessa ja positiivisessa olotilassa.

Haluaisin haastaa teidät mukaan pieneen ajatusleikkiin. Jos aivojen toiminnan ja kokemuksen rakentumisen merkitys ymmärrettäisiin syvällisesti, mitä siitä seuraisi käytännön tasolla?

 Annukka Tihinen
Tuntiopettaja, Täydennyskoulutus

 

Välitilinpäätös

Lukuvuoden aloitus viime syksynä oli meille taloushallinnon opettajille tavallistakin jännittävämpää: pääsimme aloittamaan ensimmäisten taloushallintoon suuntautuneiden ryhmien opetuksen.  Onhan meillä aiemminkin ollut opiskelijoita, jotka ovat painottaneet opintojaan taloushallintoon.  Mutta ammattiaineisiin on päästy kunnolla käsiksi vasta toisen vuoden keväällä. Tutkintoon ei myöskään ole mahtunut niin paljoa laskennan opintoja kuin opiskelijat olisivat halunneet.  Uudistus oli siis tervetullut sekä opiskelijoiden että  opettajien näkökulmasta. Unohtamatta tietenkään työelämän tarpeita, jotka otettiin huomioon opintosuunnitelmaa laadittaessa.

Syksy lähti puolin ja toisin ehkä vähän varovaisesti liikkeelle. Opiskelijat tutustuivat uuteen ryhmään ja uusiin opettajiin. Monelle tuli myös hiukan yllätyksenä se, kuinka tiivistä työskentelyä taloushallinnon opiskelu vaatii. Useimmat ovat kuitenkin olleet tyytyväisiä sv-valintaansa ja myös viihtyneet hyvin ryhmässään.  Erityisesti taloushallinnon opintojaksot ovat olleet mieluisia. Numeroiden pyörittäminen on siis tuottanut iloa – niin oudolta kuin se voi ulkopuolisesta tuntuakin.

Talven mittaan on siis tultu tutuksi puolin ja toisin ja ainakin minusta tuntuu suorastaan haikealta, että suurin osa opiskelijoista on syksyn ajan harjoittelussa. Mutta nähdäänhän me työharjoittelukäyntien yhteydessä. Ja samalla saadaan myös palautetta siitä, onko uusi ops antanut entistä parempia valmiuksia harjoitteluun lähtijöille. Harjoittelun jälkeen on sitten vielä monta ihanaa opintojaksoa luvassa, tervetuloa takaisin!

Nyt sitten pitäisi vielä ottaa loppukiri ja saada loputkin kevään ryhmätyöt/etätehtävät/tentit suoritettua.  Kyllä me jaksetaan, kunhan vain muistetaan syödä ja nukkua hyvin!

Ulla Reinikainen, taloushallinnon lehtori

Kyyläten vai arvioiden?

Korkeakoulujen arviointineuvosto (KKA) on toteuttanut vuoden 2012 alusta korkeakoulujen laatujärjestelmien toisen kierroksen auditointeja. Viime syksynä minulla oli kunnia osallistua opiskelijajäsenenä Mikkelin ammattikorkeakoulun (MAMK) laatujärjestelmän auditointiin.

Itse prosessi auditointia varten alkoi minulla jo keväällä 2011 hakemalla KKA:lle auditoijapooliin opiskelijaedustajaksi. Hakemista varten minun piti kirjoittaa hakukirje ja liittää siihen CV:ni. Opiskelijaedustajien kokoamista koordinoi Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liitto – SAMOK ry. Syksyllä 2011 sain KKA:lta tiedon valinnastani auditoijapooliin, jota seurasi KKA:n kansainvälinen auditointikoulutus. Koulutukseen osallistui edustajia ympäri maailmaa ja oli mielenkiintoista kuulla erilaisia näkemyksiä korkeakoulutuksesta eri maista.

Keväällä 2012 KKA:sta lähestyttiin minua ensimmäistä kertaa liittyen MAMKin auditointiin. Ilmaistuani kiinnostukseni auditointia kohtaan piti minun kirjoittaa itsestäni henkilökuvaus ja lähettää päivitetty CV KKA:lle arviointineuvostoa varten, joka asetti auditointiryhmän. Lisäksi minun piti vannoa olevani jäävi auditoimaan MAMKia. Tiedon valinnastani auditointiryhmään sain kesän alussa, josta alkoi auditointiprosessin aikataulun valmistelu.

Auditointimateriaalin saimme käyttöömme syksyn alussa ja ensimmäinen auditointiryhmän kokous oli lokakuussa. Ensi vaikutelma materiaalia lukiessa oli, että eihän siellä toimi yhtikäs mikään. Reaktio pohjautui luultavammin siihen, että peilasin MAMKin toimintoja oman korkeakouluni toimintoihin ja omiin kokemuksiini sekä ajatuksiini korkeakoulutuksesta. Kuitenkin ensimmäisessä kokouksessa ryhmän kanssa käydyssä keskustelussa sitä huomasi, että tuohan on potentiaalinen hyväkäytänne ja tuo onkin vahvuus. Eli voisi puhua yhdenlaisesta korkeakoulukulttuurishokista. Kokouksen jälkeen alkoi auditointikysymysten valmistelu marraskuun auditointivierailua varten.

Auditointivierailu korkeakouluun kestää koko viikon. Maanantai meni matkustaessa ja vierailuun valmistautuessa auditointiryhmnä kanssa. Tiistaista torstaihin haastattelimme yhteensä 16:sta haastattelussa MAMKin henkilöstöä ja opiskelijoita sekä sidosryhmiä. Perjantaiaamuna ennen kotimatkaa kokosimme päällimmäiset ajatukset auditointivierailusta. Iltaisin nautimme kävelystä syksyisessä säässä hotellimme ja tutustuen paikallisien ravintoloiden ruokatarjontaan. Jaksamista auditointivierailun aikana ruokki runsas huumori sekä innostus omia mielenkiinnon kohteita kohtaan.

Raportin koostaminen oli auditointiprosessin työläin vaihe. Kirjoittamisprosessia helpotti MAMKin luoma itsearviointiraportti sekä saamamme vastaukset haastatteluista. Auditointivierailun aikana hahmottui suhteellisen selkeästi jo, mitkä asiat MAMKissa laatujärjestelmän kannalta toimii ja missä on kehitettävää. Tarkempi penkominen ja kyylääminen kirjoittamisen aikana vahvisti näitä käsityksiä ja sen myötä raportti pikkuhiljaa muodostui kokonaisuudeksi. Raportin sisältöä käsiteltiin kahdessa kokouksessa ja KKA:n arviointineuvosto hyväksyi raportin kokouksessaan helmikuussa.

Kokemuksena laatujärjestelmän auditointi oli todella opettavainen. MAMKista sain useita hyviä käytänteitä, joita voin hyödyntää omassa työssäni. Syksyllä 2013 Oamkissa järjestetään sisäisen auditointi. Kannustan kaikkia ilmoittautumaan käytettäväksi auditoijaksi. On rikastuttavaa jo tutustua eri koulutusohjelman käytänteisiin ja sen kautta löytää uusi näkökulmia oman koulutusohjelman toimintaan sekä työhönsä. Kiinnostuneita kannustan myös tutustumaan MAMKin auditointiraporttiin, josta voi löytää ratkaisuja tai ideoita oman arjen haasteisiin.

 Timo Pieti
Suunnittelija, Luonnonvara-alan yksikkö

Kevätkiireitä

Lukuvuoden viimeinen jakso on jo hyvässä vauhdissa ja pääsiäinenkin on jo takana. Lähestyvä kesä näkyy yhtä aikaa piristymisenä ja väsymisenä. Monella opiskelijalla on opintojen suhteen loppukiri. Saisiko opparin sittenkin valmiiksi jo kesäksi? Loppukiriä pusertavat opinnäytetyöntekijät olettavat usein ettei opettajalla ole muuta tekemistä, kuin lukea heidän tekstejään. Opettaja taas ihmettelee, miten opiskelija, josta ei ole useaan kuukauteen kuulunut yhtäkkiä onkin yhtäkkiä oven takana. Ongelmaahan ei tietenkään olisi, jos kyse olisi yksittäisestä opiskelijasta. Mutta kun opiskelijoita on monta, niin sitten joustetaan, järjestellään ja luetaan opinnäytetöitä viikonloppuisin, vaikka kevät houkuttaisi opettajaakin ulkoilemaan. Joustavuus on hyvä asia ja hyvähän se on, että työt saadaan tehtyä, mutta kannattaisiko kuitenkin alkaa se loppukiri vähän ennen vappua?  

Toinen ryhmä opiskelijoita taas on vasta aloitusseminaarivaiheessa. Opettaja yrittää vähän hillitä kunnianhimoisia suunnitelmia. Jotenkin sitä on vuosien varrella kyynistynyt näiden ”teoriapohja tehdään kesällä” tapausten kanssa. Pieni riskikartoitus on hyväksi. Entä jos on kunnon hellekesä? Kaverit hellepäivänä houkuttelevat rannalle/siiderille/mökille/festareille. Kokemus on osoittanut, että opinnäytetyö jää helposti kakkoseksi.

Vaikka tulospaineet tuntuvat sekä opiskelijoiden, että opettajien harteilla, niin muistetaan kuitenkin että opiskelu ja työ ovat vain osa elämää. Hyvällä suunnittelulla, realistisella aikataulutuksella ja oikealla asenteella asialliset hommat saadaan valmiiksi ajallaan ja muuten voidaan nauttia keväästä. Ei vedetä itseämme ihan piippuun ennen lomaa vaan suunnitellaan ja mietitään yhdessä miten hommat saadaan rullaamaan niin, etteivät loppurutistukset kävisi liian rankoiksi ja hommia olisi helppo jatkaa taas syksyllä.

Aurinkoisia kevätkelejä kaikille!

Terkuin

Ulla Virranniemi