Huom! Oamkin blogi poistuu käytöstä
Osana verkkoympäristön uudistustyötä blogisivusto poistuu käytöstä 30.6.2024. Blogien kirjoittajat vastaavat omien tekstien talteenottamisesta ja arkistoimisesta. Ajankohtaisten blogien julkaisemista kannattaa tarjota Oamk Journalille. Blogi on saatavilla lukutilassa sisäverkosta 31.12.2024 saakka.

”Bää”, sanoi lammas.

Teimme Pieneläimet -opintojaksolla retken Muhokselle Viialan luomu-lammastilalle. Isäntäväki Salla ja Ari Viitala esittelivät meille äänekkään ja villaisen sakin, johon kuului 150 uuhta, 4 siitospässiä sekä joukko heidän jälkeläisiään. Tilalla oli juuri käynnissä kevätpoikiminen, ja saimme nähdä joukon aivan kestämättömän suloisia pieniä karitsoja.
Vierailumme teemana oli lampaiden lisäksi paimenkoirat, tilalla olikin viisi lammaspaimenen ammatissa toimivaa bordercollienarttua. Lampaat majailivat tähän vuodenaikaan sisätiloissa, mutta saimme kuitenkin katsella, kun yksi koirista näytti paimennustaitojaan lampolan ”terassilla”. Emännän Salla Viialan mukaan koirat ovat sekä perheenjäseniä, että tilan työntekijöitä. Koira toimi emäntänsä ohjeilla aivan hämmästyttävän hyvin, aivan kuin se olisi lukenut emäntänsä ajatukset. Koira osasi ohjata lampaita päättäväisesti, mutta lempeästi. Oli uskomatonta nähdä, kuinka yksi koira ohjasi koko lammaslaumaa täsmälleen pomon ohjeiden mukaisesti.
Lampaat olivat seurallisia ja erittäin tyytyväisen oloisia, etenkin Hilla-lammas sulatti sydämet erikoisen seurallisella ja ystävällisellä luonteellaan. Oli mielenkiintoista oppia uutta lampaista, mutta erityisesti paimenkoirista. Koira todellakin ON ihmisen paras ystävä!
Tämä on ollut varsin eläimellinen viikko. Olen tutkinut ja kirjoittanut raportteja Pieneläimet -opintojaksoon liittyen. Tutkinnan kohteena ovat olleet muunmuassa alpakat ja juoksukilpailuissa kilpailevat vinttikoirat. Perjantaina lähdemme jälleen retkelle tutustumaan erinäisiin pieneläimiin, ja viikonlopuksi lähdemme nykyään kulmakarvattoman (ja hieman pelottavan näköisen) herra Aku Savolaisen kanssa suorittamaan kahden päivän harjoittelua Muhoksen ammattiopiston pieneläintallille. Siitä on taatusti materiaalia tiedossa!
Viikko on ollut hektinen, mutta (matikan funktioita lukuunottamatta) erittäin hauska ja mielenkiintoinen. Erityisesti juuri nyt minusta tuntuu, että olen oikeassa paikassa, olenhan suorastaan eläinfriikki. Olen varma, että kovimmankin koviksen sydän sulaisi katsellessa äitilammasta hoitamassa vastasyntynyttä pientä lambiaan. Voih.
Nyt on vuorossa pieni irtiotto arjesta, sillä lähdemme Otokylään nauttimaan aurinkoisesta kevätpäivästä, kuumasta grilliruoasta ja kylmästä juomasta Luva ry:n ja Kultti ry:n järjestämien perinteisten grillikauden avajaisten merkeissä.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *