Uusi vuosi ja oikeasti uudet kujeet!
Aina välillä uuden vuoden vierähtämistä tuskin huomaa arkisen pakerruksen lomassa. Toisin oli tänä vuonna.
1. Omatoiminen asiointi Kotkantien kirjastossa
Ensinnäkin kotkantieläiset voivat asioida nyt kampuksen kirjastossa myös kirjaston aukioloaikojen ulkopuolella. Tarvitset ainoastaan sähköisen kulkulätkän, jonka voit lunastaa itsellesi virastomestareilta ja avot: kirjasto on käytettävissäsi 12/7 eli joka viikon päivänä klo 7:30 – 20:45. Siis myös viikonloppuisin! Omatoimiaikana voit lainata ja palauttaa aineistoja (näihin tarvitset myös kirjastokortin) sekä työskennellä ja lukea kirjaston tiloissa.
2. Uudet ja laajentuneet e-aineistot
Elsevier Science Direct Freedom Collection on jälleen käytettävissämme parin vuoden säästämisen jälkeen. Kauppalehti Online sen sijaan on kokonaan uusi hankinta. Mot-sanakirjaston ja SFS-standardien sopimukset puolestaan laajenivat. SFS Onlinella on myös kokonaan uusi käyttöliittymä.
3. Kirjastossa on siirrytty RDA-luettelointiin.
Mikä tosin ei juurikaan näy asiakkaillemme, mutta vaikuttaa sitäkin enemmän luetteloivan henkilökuntamme keskuudessa. Itse, kun en enää osallistu luettelointiin, ymmärrän asiasta suunnilleen yhtä vähän kuin naapurin Kalevi (yhtään Kalevia väheksymättä!), mutta esimerkiksi Wikipediassa RDA-luetteloinnista kerrotaan seuraavaa:
Tavoite RDA-ohjeiden mukaisessa aineiston luetteloinnissa on nostaa sisältö esiin teos/ekspressio-tason kautta. Teoksella tarkoitetaan kirjoittajan tuottamaa tiettyä ajatussisältöä, esimerkiksi kirjan kertomaa tarinaa. Ekspressiolla tarkoitetaan tiettyä tekstiä tietynkielisenä. RDA:n mukaisesta metadatasta muodostuu ontologiarakenteisen, merkityksellisten (semanttisten) suhteiden verkosto. Metatiedot voidaan mallintaa semanttiseen webiin eri tavoin, esimerkiksi DCMI-, Indecs Metadata Framework ja RDF-viitekehyksen avulla. Lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/Resource_Description_and_Access
Kansalliskirjaston kuvailusääntö puolestaan kertoo RDA-kuvailusta näin:
RDA-sääntöjen rakenteena on FRBR-käsitemalli, joka ohjaa kuvailua tiedonhakua tukevaan suuntaan. Jokainen RDAn elementti on analysoitu sen mukaan, mitä tiedonhaun osa-aluetta (löytää, tunnistaa, valita, saada käyttöönsä) se tukee. Käsitemalliin perustuva RDAn rakenne sisältää erityyppisille aineistoille yhteisiä ja muuttumattomia kuvailukokonaisuuksia (entiteettejä). Nämä kokonaisuudet tukevat metatiedon skaalautuvuutta ja klusteroituvuutta tiedonhaussa. Kuvailukokonaisuuksien väliset suhteet taas lisäävät metatiedon selailtavuutta tiedonhaussa. RDAn käyttöönoton myötä tiedonhaku kehittyy, kuvailutietojen tuotanto tehostuu ja kirjastometatieto muuttuu linkitetyksi metatiedoksi. Lähde: https://www.kiwi.fi/pages/viewpage.action?pageId=45782657
Zelwä! Niin kiinnostavalta kuin tämä loistava RDA-tulevaisuus kuulostaakin, siirrymme muihin aiheisiin.
4. Verkkomaksaminen
Korttimaksaminen oli kova juttu pari vuotta sitten entisessä Kulttuurialan kirjastossa, mutta nyt nämä kiusalliset sanktioasiat voi hoitaa entistä kätevämmin suoraan Leevistä Paytrail-verkkomaksuna. Joitakin käyttörajoituksia olemme joutuneet asettamaan eli ihan kaikkia maksuja ei voi maksaa verkossa. Lisäksi, jos lainasi ovat myöhässä yli 14 vrk, joudut ottamaan yhteyttä kirjastoon ennen kuin saat lainausoikeutesi takaisin.
Älä siis vaivu epätoivoon, jos löydät itsesi vahingossa lainauskiellosta. Saat oikeudet aivan varmasti takaisin. Rahalla. 😉
5. Lainakiellon rajaa korotettiin (ja lainamaksukattoa myös)
Lainakieltorajan korotus 10 eurosta 20:een tuli verkkomaksun käyttöönoton vanavedessä. Taustalla oli kaunis ajatus, että asiakas säilyttäisi lainausoikeutensa pidempään. Vanhalla 10 euron rajalla lainakielto napsahti jo parissa päivässä, jos asiakkaalla oli esimerkiksi 10 lainaa erääntyneenä.
Ei niin mukava uutinen sen sijaan on lainamaksukaton korotus 30 eurosta 50:een. Kohonneilla kustannuksilla aineistonhankinnassa, postituksessa, henkilökuntaresursseissa (ym. jabjab) perustellaan perinteisesti hintojen korotuksia, emmekä poikkea siinä suhteessa massasta. Pahoittelemme, mutta minkäs teet.
Monet muutoksista sijoittuivat tällä kertaa vuoden vaihteen tienoille. Jotain odotettavaakin vielä jäi, mutta mitä? Siitä kerromme lisää myöhemmin keväällä.