Huom! Oamkin blogi poistuu käytöstä
Osana verkkoympäristön uudistustyötä blogisivusto poistuu käytöstä 30.6.2024. Blogien kirjoittajat vastaavat omien tekstien talteenottamisesta ja arkistoimisesta. Ajankohtaisten blogien julkaisemista kannattaa tarjota Oamk Journalille. Blogi on saatavilla lukutilassa sisäverkosta 31.12.2024 saakka.

”Miten niitä e-kirjoja käytetään?”

Kysymyksen kuulee kirjaston asiakaspalvelussa tämän tästä. Valitettavasti kysymykseen ei ole yhtä, nopeaa vastausta. Kirjaston e-aineistoissa kun on tarjonnassa monilla eri tekniikoilla ja lisenssimalleilla toimivia e-kirjoja.
Suurin osa kirjaston e-kirjatarjonnasta muodostuu e-kirjakokoelmista, jotka on ostettu valmiina ”paketteina”. Nämä toimivat IP-tunnisteisesti Oamkin verkossa, eli käyttäjän ei tarvitse erikseen kirjautua päästäkseen lukemaan kirjoja online-muodossa (muuta kuin tarvittaessa Oamkin verkkoon, etäkäyttöohje). Tällaisia e-kirjakokoelmia ovat esimerkiksi ulkomaisia e-kirjoja tarjoava Ebook Central (entinen Ebrary) ja kotimaiset Alma Talentin Verkkokirjahylly ja Duodecimin Oppiportti. Safarikin on Oamkin verkossa toimiva e-kirjakokoelma,  mutta siinä on kolmen yhtäaikaiskäyttäjän rajoitus kun taas edellä mainituissa ei yhtäaikaisten käyttäjien määrää ole rajoitettu.
"Miten niitä e-kirjoja käytetään?"

Kokonaisten e-kirjakokoelmien hankkimisen rinnalla ovat viime aikoina yleistyneet vaihtoehtoiset e-kirjojen hankintatavat. Oamkin kirjastossakin on kokeiltu niin sanottua PDA-hankintaa (Patron Driven Acquisition), jossa e-kirjoja asetetaan tarjolle asiakkaille ja kirjastolle ostautuvat vain ne e-kirjat, joita asiakkaat käyttävät. Kirjaston Ebsco e-books -kokoelma syntyi näin. Ebscon e-kirjatkin toimivat Oamkin verkossa, mutta niiden yhtäaikaisten käyttäjien määrä on rajallinen, useimmiten yksi tai kolme.

E-kirjoja voidaan hankkia kirjastoon myös suoraostoina, eli tilaamalla yksittäisiä e-kirjoja jo olemassa oleviin e-kirjakokoelmiin. Niinpä myös jo mainittuihin Ebook Centraliin ja Ebsco E-booksiin voi ilmestyä uusia, suoraostoina ostettuna e-kirjoja. Oamkin kirjastoon näitä on useimmiten ostettu yhden tai kolmen yhtäaikaiskäyttäjän lisensseillä. Tällaiset suoraostona ostetut e-kirjat erottaakin ”pakettikokoelman” kirjoista siitä, että niissä on käyttäjämäärärajoitus, jota pakettiin kuuluvilla e-kirjoilla ei ole. IP-tunnisteisesti suoraostotkin kuitenkin toimivat, eli Oamkin verkossa ilman muuta tunnistautumista.

Oman lisänsä e-kirjaviidakkoon tuovat kotimaiset Ellibsin e-kirjat. Ainakaan toistaiseksi nämä eivät toimi Oamkissa IP-tunnisteisesti, vaan Ellibs-e-kirjoja käytetään tunnistautumalla kirjastokortin numerolla ja PIN-koodilla ja lainaamalla e-kirja joko kahdeksi tai neljäksi tunniksi kerrallaan (ohje). Ellibs-e-kirjoja hankitaan kappaleittain – esimerkiksi jos nimekettä on hankittu kaksi kappaletta, kaksi käyttäjää voi lukea samaa nimekettä yhtä aikaa ja kolmannen täytyy odottaa laina-ajan umpeutumista.

"Miten niitä e-kirjoja käytetään?"

Lisätietoa Oamkin kirjaston e-kirjapalveluista on tarjolla oppaassa E-kirjat.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *